Gaziantep'te Hisseli Tapu Sahiplerine Önemli Uyarı: 90 Gün İçinde Başvuru Yapmayan Haklarını Kaybedecek

Gaziantep'te Hisseli Tapu Sahiplerine Önemli Uyarı: 90 Gün İçinde Başvuru Yapmayan Haklarını Kaybedecek
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, hisseli tapu sahiplerini yakından ilgilendiren önemli bir sürecin başladığını duyurdu.

Tapuda ön alım hakkını kullanmak isteyen hisseli tapu sahiplerinin 90 günlük başvuru süresi içinde hareket etmeleri gerektiği vurgulandı. Bu hak, bir hissedarın payını satma kararı alması durumunda diğer hissedarların öncelikli satın alma hakkına sahip olmalarını ifade ediyor. Aksi takdirde yasal süreyi kaçıran kişiler, hak kaybına uğrayacaklarının altı çizildi. Bu durumda mülk sahiplerinin dikkatli olmaları ve süreci yakından takip etmeleri gerekiyor.

ekran-resmi-2024-07-14-09-57-53.png

Tapu müstakil veya hisseli olabilir. Müstakil tapular, taşınmaz üzerindeki tüm hakların tek bir kişiye ait olduğunu gösterirken, birden fazla kişinin sahip olduğu tapular ise hisseli olarak adlandırılır. Hissedarlar arasında bir anlaşma sağlanarak ortak karar alınırsa, hisseli tapu bütün olarak satılabilir.

ekran-resmi-2024-07-14-09-59-20.png

Ön alım hakkı yani şufa

hakkı, hissedarların, bir hissenin satışı söz konusu olduğunda bu hisseyi öncelikli olarak satın alma hakkını içermektedir. Ancak bu hakkın kullanımında belirlenen zamana dikkat etmek gerekmektedir. Hisseli tapu satışında, diğer hissedarlar satıştan haberdar edilmeli ve yazılı onay alınmalıdır. Üçüncü bir şahsa satış gerçekleştiğinde ve bu noter aracılığıyla hissedarlara bildirildiğinde, paydaşların bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde dava açmaları gereklidir.

ekran-resmi-2024-07-14-09-59-31.png


Eğer dava süresi içinde açılmazsa, ön alım hakkı kaybedilecektir. Habersiz yapılan satışlarda ise 2 yıllık bir dava açma süresi bulunmakta ve bu süre içinde dava açılmazsa ön alım hakkı yine düşecektir. Hisseli tapu sahipleri, mal varlıklarını korumak adına bu süreçte gerekli başvuruları zamanında yapmalıdır.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum