Gaziantep'te Ev Kadınlarına MÜJDE! Artık ev kadınları da emekli olabilecek!

Gaziantep'te Ev Kadınlarına MÜJDE! Artık ev kadınları da emekli olabilecek!
Sosyal güvenlik gündeminde uzun süredir yer alan ve kritik bir konu olan ev hanımlarının emekliliğine dair önemli gelişmeler yaşanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu yeni girişimin detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

Sosyal güvenlik gündeminde uzun süredir yer alan ve kritik bir konu olan ev hanımlarının emekliliğine dair önemli gelişmeler yaşanıyor. Torba yasa tasarısı kapsamında yer alacak yeni düzenlemelerle ev hanımları, isteğe bağlı sigorta (Bağ-Kur) primleri ödeyerek emeklilik hakkı kazanabilecekler.

Ev hanımları, artık ev işleriyle meşgul oldukları süre boyunca "evde çalışan kadın" statüsünde tanınacak ve bu sayede emeklilik imkânından yararlanabilecekler. Bakan Işıkhan, bir süredir tartışılan konu hakkında yapılan düzenlemelerin beş yıl içinde hayata geçirileceğini ifade etti.


Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci düzenleme hakkında verdiği bilgide, ev hanımlarının isteğe bağlı olarak Bağ-Kur primleri ödeyebileceklerini ve ödenecek bu primlerin belirlenmiş bir oranının devlet tarafından karşılanacağını açıkladı. Bu yaklaşım, evde çalışan kadınlara yönelik önemli bir teşvik olarak görülüyor.

EMEKLİLİK PRİMLERİNDE 2133 LİRA 65 KURUŞ DEVLET DESTEĞİ

Devlet, ev hanımlarına yönelik sağladığı bu yeni destekle, isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini karşılayacak. Buna göre, emeklilik hakkı 7200 prim günü ile sağlanacak ve 6400 lira 80 kuruşluk sigorta primine karşın, 2133 lira 65 kuruş devlet tarafından desteklenecek. Bu sistemle, ev hanımlarını rahatlatacak yeni bir sosyal güvenlik ve sağlık hakları modeli ortaya konulmuş olacak. Ev hanımları, belirlenen prim gününü tamamladıktan sonra hem emeklilik hem de sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler.İ

Kaynak:Cumhur Dülek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.