Gaziantep'te Ev Sahiplerini Üzecek Haber! Vergi Oranı Yüzde 20'ye Çıkacak

Gaziantep'te Ev Sahiplerini Üzecek Haber! Vergi Oranı Yüzde 20'ye Çıkacak
1 Temmuz itibarıyla kira düzenlemelerinde önemli değişikliklere gidiliyor. Getirilen yenilikler arasında kira ödemelerindeki yüzde 25 sınırının kalkması ve cezai düzenlemeler bulunuyor. Elde edilen elden kira ödemelerine son verilmesi planlanıYOR.


ÖDEMELER ELDEN YAPILMAYACAK

Kiralar için belirlenen yüzde 25 sınırı 1 Temmuz'dan itibaren kaldırılırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı bu tarihten sonra birçok yeni önlemi gündeme taşıyor. Bakanlık, kayıt dışılıkla mücadelenin bir parçası olarak vergi mevzuatında yapılması planlanan değişiklikle kiracıların karşısına çıkıyor. Kira ödemelerinin artık elden yapılmasına yüksek cezalar getirilmesi bekleniyor.


YÜZDE 20 VERGİ KESİLECEK

Yeni vergi yasası paketine dahil edilmesi öngörülen düzenlemeler hem konut hem de iş yeri kira sözleşmeleri için geçerli olması planlanmakta. Mevcut sistemde yıllık beyanname ile ödenen kira gelir vergisi, yeni düzenlemeyle her ay otomatik olarak kesilebilecek. Kira gelirini banka hesabına yatıran kiracıların aylık ödemelerinde yüzde 20 vergi stopaj kesintisi yapılacak ve kalan kısım ev sahibine ulaşacak.


KİRALAR BANKAYA YATIRILACAK

Bu yeni uygulamanın gelecek yıl hayata geçirilmesi bekleniyor. Şimdiki sistemde, kira gelirleri yıllık bazda beyan edilerek vergilendirilirken, değişiklik sonrasında her ay stopaj şeklinde kesinti yapılacak. Kira ödemelerinin tamamı banka kanalıyla gerçekleşecek ve olası vergi kaçağının önüne geçmek hedefleniyor.


KİRA VERGİSİ YÜZDE 20'YE ÇIKACAK

Yeni sistem aynı zamanda kira vergi oranlarında da bir yükselişe neden olacak. Şu an yüzde 15'ten başlayarak hesaplanan ve yıllık beyanname ile ödenen kira vergisi, otomatik stopaj sistemiyle yüzde 20'ye çıkacak. Ev sahipleri gerektiğinde giderlerini beyan ederek fazla ödedikleri vergilerin iadesini talep edebilecekler. Yeni düzenlemenin 2025'ten itibaren kazanılan kira gelirleri üzerinden uygulanması öngörülüyor.

Kaynak:Cumhur Dülek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.