Gaziantep'te ÇİFTÇİ'NİN BUĞFAY FİYATI İSYANI: 'Böyle devam Ederse Ekemeyiz!'

Gaziantep'te ÇİFTÇİ'NİN BUĞFAY FİYATI İSYANI: 'Böyle devam Ederse Ekemeyiz!'
Gaziantep’te Ziraat Odası başkanları buğday ve arpa için açıklanan taban fiyatlarına isyan etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2024 hububat alım fiyatlarını açıkladı. TMO makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira ödeme yapacak.

BUĞDAY TABAN FİYATI GAZİANTEPLİ ÇİFTÇİLERİ MEMNUN ETMEDİ

Açıklanan hububat taban fiyatlarına bir tepki de Gaziantepli çiftçilerden geldi. Gaziantep’te Ziraat Odası başkanları, buğday ve arpa için açıklanan taban fiyatlarına tepki gösterdi. Açıklanan hububat taban fiyatı Gaziantepli çiftçileri memnun etmediğini belirten Ziraat Odası başkanları, açıklanan fiyatların beklentinin çok altında kaldığına dikkat çektiler.

GAZİANTEPLİ ÇİFTÇİLER, BUĞDAY TABAN FİYATININ REVİZE EDİLMESİNİ İSTİYOR

Ziraat Odası başkanları, taban fiyatın girdi maliyetlerinin çok altında kaldığını belirterek, fiyatların yeniden gözden geçirilmesini istediler. Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ve Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, yaptıkları açıklama ile buğday ve arpa ile ilgili açıklanan taban fiyatlarının çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını belirttiler.

AÇIKLANAN HUBUBAT TABAN FİYATLARI BEKLENTİLERİN ÇOK ALTINDA KALDI

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “Açıklanan hububat taban fiyatlarının beklentilerin çok altında kaldı ve çiftçilerimiz bu açıklanan taban fiyatından memnun değil. TZOB başkanımız buğdayın dekara maliyeti 10,87 KR olarak açıklanmasına rağmen bu fiyat açıklandı. Çiftçi bu taban fiyatıyla zarar etti. Yazık. Çiftçinin de para kazanması lazım ki üretime devam etsin. Hububat taban fiyatının düşük açıklanıyorsa o zaman çiftçilere desteklerin artırılması lazım” dedi.

BUĞDAY TABAN FİYATI ÇİFTÇİLERİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Hububatın dekara maliyeti haftalar önce TZOB tarafından 10,87 KR olarak açıklanmasına rağmen TMO'nun açıklamış olduğu ortalama arpa için 7,25 KR, buğday için 9,25 KR maliyetin altında kalmıştır. 2023 yılı mazot fiyatları ile 2024 yılı mazot fiyatları, zirai mücadelede kullanılan ilaç fiyatları, işçilik fiyatları, alet ve malzeme fiyatlarının artışları göz önüne alındığında belirlenen fiyatlar sürdürülebilir tarım üretimi için değil tarımın yapılmamasını amaçlamaktadır. Çiftçi ümitle beklediği TMO'nun açıkladığı fiyat ile hayal kırıklığına uğramıştır. Örneğin 2023 yılı hasat döneminde 1 Iitre mazot ortalama 20 TL iken, içinde bulunduğumuz 2024 yılı hasat döneminde mazot 41 TL’dir. Tarımsal üretimin başarılı olması için üreticinin para kazanması gerekir. 2024 yılı ürün verimi geçmiş yıllara göre iyi olmasına rağmen yine de üretici üretim yapmaya özendirilmemiştir” dedi.

ÇİFTÇİNİN EMEĞİ TÜCCARIN VİCDANINA TESLİM EDİLDİ

Yetkililere çağrıda bulunan Çolak, “Hububat alım fiyatlarının hasat başlamadan önce açıklama yapılmış olması gerekmektedir. Zamanında açıklanmayan taban fiyatından dolayı çiftçi tüm yıl ki emeğini tüccarın vicdanına teslim etmiştir. Her bölgeye göre alım tarihi belirlenmelidir. Alınacak ürünlerin biçerdöverden kamyona yüklenerek direkt TMO depolarına taşınması için çalışma yapılmalıdır. Hububat temel tüketim maddesi olarak düşünüldüğünde üretimin desteklenmesi üreticinin üretim alanlarını artırması için özendirici fiyatlar ve destekler sağlanmalıdır” dedi.

HUBUBAT TABAN FİYATLARI REVİZE EDİLMELİ

Hububat taban fiyatlarının revize edilmesi çağrısında bulunan Çolak, “2024 yılında kuraklığın verime etkisi az olmasına rağmen belirlenen fiyatlar çiftçinin toprak işleme tohum temini, gübre temini, araç alet bakım ve tamirini karşılamadığı için 2025 yılı üretimini nasıl yapacağını kara kara düşündürtmektedir. İl tarım komisyonu bu girdi maliyet artışlarını göz önünde bulundurarak, çiftçinin üretimini artırmasında gerekli desteklerin sağlanması

YİNE ÇİFTÇİLERİ TÜCCARLARA MAHKUM ETTİLER

Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun ise, “TMO buğday taban fiyatını çok düşük açıkladı. Ne yapılmaya çalışılıyor anlamıyoruz. Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Çünkü bu fiyatlar çiftçilere zarar ettirir. Yine çiftçileri tüccarlara mahkum ettiler. Yazık! Çiftçinin emeği boşa gidiyor. Çiftçi şuan perişan durumda. Ankara’da masa başında maliyet hesabı yapılmamalı” dedi.

Kaynak:referansgazetesi.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.