Ödeme Gücü Olmayanlara Dev Sağlık Desteği: Borçlar Siliniyor, Gençlere 2 Yıl Ücretsiz Sağlık Hizmeti!

Ödeme Gücü Olmayanlara Dev Sağlık Desteği: Borçlar Siliniyor, Gençlere 2 Yıl Ücretsiz Sağlık Hizmeti!
Devlet, genel sağlık sigortası (GSS) ve BAĞ-KUR prim borcu olan vatandaşlarına kolaylık sağlayacak bir düzenleme yaparak, yıl sonuna dek ücretsiz sağlık hizmeti sunacak.

Bu yeni düzenlemelerden en çok etkilenecek kesimlerden biri düşük gelirli vatandaşlar olacak. Gelir testi sonuçlarına göre, kişinin aylık geliri eğer asgari ücretin üçte birinden az ise, devlet tarafından borçları silinecek ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecekler.


Eğitimlerini yeni tamamlayan gençlere de destek sağlanacak. Bu gençler mezuniyetlerinin ardından ilk 2 yıl boyunca GSS primlerini ödemeleri gerekirken, aynı dönemde sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkına sahip olacaklar. Düşük gelirli ailelerin çocukları, 18 yaşın altında olmaları, lise ya da üniversite öğrencileri olmalarına bağlı olarak belirli yaş sınırlarına kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilecekler.


Yabancı uyruklu öğrencilere de sağlık sigortası hizmetlerinden yararlanma şansı tanınıyor. Türkiye'de eğitim alan yabancı öğrenciler, kayıtlarının gerçekleştiği tarihten itibaren 3 ay içinde başvurdukları takdirde sağlık hizmetlerinden 536 TL karşılığında faydalanabiliyorlar.


Öte yandan, 18 yaş altı Türk vatandaşları, anne ya da babalarının sigorta durumlarından bağımsız olarak sağlık hizmetlerine prim ödemeden erişim sağlayabiliyor. Genç yetişkinler ise, eğitim sonrasında sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma haklarına sahipken, iki yıl süresince GSS primlerini ödemeleri gerekecek.


Kapsam dışı kalmak istemeyen BAĞ-KUR veya GSS prim borçluları devlet hastanelerinden ücretsiz yararlanmak için başvurabileceklerdir ancak borçlarını ödemekte yükümlülerdir. Buna ek olarak, sigortalılar genel sağlık sigortası primlerini tek seferde ödeyememekte, isteğe bağlı sigorta primlerini ve hizmet borçlanmalarını toplu olarak ödeme imkânına sahiptirler. Bu durumdaki çalışanlar, ayrıca ödedikleri malullük, yaşlılık veya ölüm sigorta primlerini geri alma hakkına sahiptirler. #Bağkur

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.