Merkez Bankası faiz kararı açıklanıyor: Ekonomistler ne bekliyor?

Merkez Bankası faiz kararı açıklanıyor: Ekonomistler ne bekliyor?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından alınacak olan şubat ayı faiz kararı vatandaşlar ve yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor. İşte o detaylar…

Ekonomide yaşanan gelişmeler ve enflasyon endişeleri, Merkez Bankası'nın politika faizi üzerindeki kararını önemli hale getiriyor. Peki, şubat ayı Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak ve ekonomistler faiz konusunda ne düşünüyor?

Faiz Kararı Tarih ve Saati Belli Oldu

Şubat ayı faiz kararı için geri sayım başladı. Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu'nun alacağı kararın açıklanacağı tarih ve saat belli oldu. 22 Şubat 2024 tarihinde saat 14.00'te faiz kararı kamuoyuna duyurulacak.

Ekonomistlerin Beklentileri

Merkez Bankası, şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) artış beklentileri yükseldi. Cari yıl sonu TÜFE artış beklentisi ve dolar/TL beklentileri üzerinde değişiklikler görüldü. Ancak, katılımcılar enflasyonun kontrol altına alınması ve ekonomik istikrarın sağlanması adına Merkez Bankası'nın faiz politikasında sıkı duruşunu sürdürmesini bekliyor.

Ekonomistlerin Değerlendirmesi

Merkez Bankası'nın politika faizi kararını öngören ekonomistler, şubat ayı beklentilerini açıkladı. Geçen ayki TÜFE artış beklentisi yükselerek yüzde 3,51'den yüzde 3,80'e çıktı. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi ise yüzde 42,04'ten yüzde 42,96'ya yükseldi. Ekonomistler, dolar/TL kuru ve cari işlemler açığı gibi önemli göstergelerde de belirli beklentiler ortaya koydu.

Önceki Faiz Kararı ve Değerlendirme

2024 yılının ilk faiz kararında Merkez Bankası, politika faizini 250 baz puanlık bir artışla yüzde 45'e yükseltmişti. Bu karar, dezenflasyon sürecinin hızlandırılması ve ekonomik istikrarın korunması amacıyla alınmıştı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.