Gaziantep'te Vatandaşlar Doğalgaz Faturaları'ndan Bıktı! Kombiyi açıp kapatmak mı yoksa kısıkta yakmak mı daha tasarruflu?

Gaziantep'te Vatandaşlar Doğalgaz Faturaları'ndan Bıktı! Kombiyi açıp kapatmak mı yoksa kısıkta yakmak mı daha tasarruflu?
Gaziantep'e kış yeni geliyor! Kombi Kullanımında Doğru Bilinen Yanlışlar: Tasarruf için Neler Yapılmalı?

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Levent Bilir, konutlarda ısınma konusunda önemli önerilerde bulundu. Tasarruf sağlamak için izolasyonun büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Bilir, izolasyonun enerji tasarrufu için atılacak ilk adım olduğunu ifade etti. Isı kaybının azaltılmasıyla birlikte doğal gaz tüketiminin de düşeceğini belirterek, kombilerin aralıklı değil, düşük derecede sürekli çalıştırılmasının uzun vadede tasarruf sağlayacağını dile getirdi. Bilir, kombiyi son dereceye getirip durmaksızın çalıştırmamanın önemine dikkat çekti.


20 SANTİGRAT DERECEYE KADAR KONFOR SICAKLIĞI DÜŞÜRÜLEBİLİR"


Dr. Bilir, evlerdeki ideal sıcaklık konforunun kişiye göre değişkenlik gösterdiğine dikkat çekti. Ortalama bir yaşam alanı için 21-22 santigrat derece düşünülürken, sıcaklık tercihine göre bu derecenin 20'ye kadar düşürülebileceğini belirtti. Kombinin devamlı ve düşük kademede çalışmasının evin sıcaklığını sabit tutacağına ve doğal gaz tüketimini düşüreceğine vurgu yaptı. Bilir, banyo ve giyinme odası gibi daha az kullanılan alanların ısısının 18 santigrat dereceye kadar indirilebileceğini ifade etti.


"DOĞRU MONTAJLANMIŞ ÇİFT CAMLI PENCERELER KULLANILMALI"


Doğru montajlanmış çift camlı pencerelerin ısınmada büyük rol oynadığını söyleyen Dr. Bilir, ısı verimliliği için evlerde kombi kullanımının ve petek bakımlarının önemine değindi. Kombi ve peteklerin düzenli bakımının yapılması gerektiğini, bakımlı peteklerin daha verimli ısıtacağını öne sürdü.

"ELEKTRİKLİ ISITICI YERİNE MÜMKÜNSE KLİMA KULLANALIM"

Elektrikli ısı cihazları yerine daha verimli olan klimaların kullanılmasını tavsiye eden Dr. Bilir, elektrikli sobaların veriminin düşük olduğunu vurgularak, yeni nesil klimaların elektrik verimi açısından elektrikli ısıtıcılardan daha avantajlı olduğunu belirtti. Bilir, klimaların ilk maliyetinin yüksek olabileceğini ancak verimliliği sayesinde bu maliyetin zamanla karşılanabileceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.