Serbest Meslek Makbuzu Nedir?
Kendi işyeri bulunan doktor, avukat, diş hekimi, veteriner, mühendis, mimar, noter, arzuhalci gibi serbest meslek erbabı olarak bilinen çalışanların gerçekleştirdikleri ticari faaliyetleri belgelemek için düzenlemesi gereken evraktır.
Teknolojinin getirdiği olanaklarla birlikte önceden geleneksel olarak manuel ve yazılı olarak kesilen serbest meslek makbuzu günümüzde elektronik ortamda düzenlenir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın portalı üzerinden kolaylıkla hazırlanabilen evrakın yeni yasal düzenlemelere göre serbest meslek mensupları tarafından düzenlenmesi, kayıt altına alınması ve arşivlenmesi zorunludur. Peki serbest meslek makbuzu (e-smm) nasıl düzenlenir? E-smm kullanmanın avantajları nelerdir? E-smm kimler için zorunludur? Serbest meslek makbuzu hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar için içeriği okuyabilirsiniz.
Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Hazırlanır?
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın portalı üzerinden serbest meslek makbuzunu elektronik ortamda kolaylıkla düzenleyebilirsiniz. E-SMM düzenlemek için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
- Makbuzu kesmek için ilk olarak vergi dairesinden serbest meslek mükellefiyeti bildirimi yapılması gereklidir.
- Vergi dairesine bildirim yapıldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB)
portalı üzerinden kolaylıkla E-SMM hazırlanabilir.
- GİB portalından e-Arşiv bölümünden “yeni başvuru oluştur” seçeneğinden serbest meslek makbuzu düzenleme işlemlerine başlayabilirsiniz. “Yeni başvuru oluştur” sekmesinden e-serbest meslek makbuzu başvurusuna seçmelisiniz.
- E-SMM başvuru formuna eriştikten sonra belgeye gerekli bilgileri eklemelisiniz. Kimlik belgesi, vergi numarası gibi gerekli belgeleri ekledikten sonra başvuru formunu onaylamalısınız.
- Başvuru formunu onaylamak için e-imza veya mali mühüre sahip olmak gereklidir.
- Formu onaylayarak E-SMM işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Serbest meslek makbuzunu GİB portalı üzerinden elektronik olarak kendiniz düzenleyebileceğiniz gibi özel entegratörler ve doğrudan entegrasyon ile bu hizmeti de alabilirsiniz. Muhasebe hizmeti sunan firmalar (özel entegratörler), doğrudan entegrasyon (şirketin kendi bilgi işlem biriminde özel muhasebe yazılımlarının kullanılması) ile de E-SMM evraklarınızı kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
Serbest meslek makbuzunu elektronik ortamda hazırlamak yerine yazılı olarak düzenlemek isterseniz izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
- Vergi dairesinden serbest meslek mükellefiyeti için müracaat etmelisiniz.
- Anlaşmalı olduğunuz matbaadan basılı olarak serbest meslek makbuzu almalısınız. Makbuzu basılı olarak temin edeceğiniz matbaanın ikamet ettiğiniz il sınırları içerisinde olması ve Maliye Bakanlığı ile anlaşmasının bulunması gereklidir.
- Basılı serbest meslek makbuzunu evrakta ilgili bölümleri doldurarak düzenleyebilirsiniz.
dSerbest Meslek Makbuzu’nun Hazırlanması için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Hukuki olarak belgenin geçerlilik kazanması için serbest meslek makbuzuna bazı bilgilerin eklenmesi gereklidir. Serbest meslek makbuzunda yer alması gereken bilgiler ise şu şekildedir:
- Serbest meslek mensubunun ıslak imzas, e-imza veya mali mühür
- Belgenin düzenlenme tarihi
- Serbest meslek mensubunun ad, soyad, TC kimlik numarası gibi kişisel bilgileri, işyeri adresi ve unvanı
- Serbest meslek erbabının kayıtlı olduğu vergi dairesi, vergi kimlik numarası
- Makbuzun hazırlanmasına söz konusu ticari işlemde alınan ücret tutarı
- Makbuzu alan müşterinin adı, soyadı, TC kimlik numarası, işyeri adresi ve unvanı
Bu bilgileri serbest meslek makbuzuna işleyerek evrak düzenleme işlemini tamamlayabilirsiniz. Aksi durumda belge hukuki olarak geçersiz sayılır.
Serbest Meslek Makbuzu Kimler için Zorunludur?
Serbest meslek faaliyetlerinde bulunan herkesin ticari faaliyetleri için bu evrakı düzenlemesi yasal olarak zorunludur. 30 Haziran 2020 tarihinden itibaren vergi mükellefi olarak serbest meslek mensubu olan her çalışanın E-SMM düzenlemesi zorunlu hale getirilmiştir.
E-SMM Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Yasal düzenlemelerle E-SMM zorunlu olsa da belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi, arşivlenmesinin serbest meslek mensuplarına sağladığı birçok kolaylık vardır. E-SMM kullanmanın avantajları şu şekildedir:
- Kırtasiye işlemleri azalır.
- Belgeler elektronik ortamda kolaylıkla düzenlenebilir veya iptal edilir.
- Belgelerin depolanması kolaylaşır, evrak kaybı önlenir.
- Zamandan ve maliyetten tasarruf sağlanır.
Serbest meslek makbuzu düzenleme işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirmek için Orka Bilgisayar uzmanlarının destek ve hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.