Yangın Dolabı Yangının Söndürülmesinde Nasıl Fayda Sağlar?
Yangın durumunda, dolapta yer alan araçlarla alevlere ilk andan itibaren etkili biçimde müdahale edilebilir.
Yangın Dolapları Yangının Söndürülmesine Nasıl Yardımcı Olur?
Yangın dolabı, acil duruma hızlı ve etkili müdahale olanağı sağlayan güvenlik ekipmanlarının başında gelir. Dolaplar, işlevlerinden tam olarak yararlanılabilmesi için binaların kolay erişilebilecek yerlerine monte edilir. Örneğin; acil kaçış yolları, yangın dolaplarının yerleştirilmesi için en ideal noktalardır. Çünkü bina sakinlerinin güvenli tahliyesi için acil çıkışlarla bağlantılı yolların alevlerden uzak tutulması şarttır.
Koridorlar ve holler, yangın dolaplarının yerleştirilebileceği diğer önemli noktalardır. Bu tür dar alanlarda alevlerin görülmesi, birçok kişinin paniğe kapılmasına neden olabilir. Panik halinin genele yayılması, acil durum planının aksamasına yol açabilir. Benzer durumdan dolayı kat girişlerinin ve asansör kapılarının yakınına yangın dolapları konumlandırılmalıdır.
Doğru noktalara yerleştirilecek dolapların sağlayacağı erişim kolaylığı avantajıyla alevlerin yayılma hızı yavaşlatılabilir. Hatta yangına müdahale konusunda eğitimli personel sayesinde acil duruma başlangıç aşamasındayken son verilebilir. Tabii yangın tehdidinin kısa sürede ortadan kaldırılabilmesi için kullanıcı yetkiliğinin yanı sıra düzenli bakım da önemlidir.
Yangın Dolapları Yangın Sırasında Ne Kadar Kullanışlı?
Yangın dolabının işlevselliği, acil durum esnasında net biçimde ortaya çıkar. Zira dolabın içeriğinde, yangına etkin müdahaleye imkan tanıyan ekipman bulunur. Standart bir yangın dolabında bulunan ekipmanlar şunlardır:
Yangın Hortumu: Yangına müdahale dolaplarında, 20 ila 30 metre uzunluğunda hortum bulunur. Hortumun, yangın sırasında hareket kolaylığı sağlaması gerekir. Dolabın en önemli ekipmanı ayrıca su basıncına dayanıklı yapıda olmalıdır. Her iki konuda ideal performansın alınabilmesi amacıyla yangın hortumları kauçuk malzemeden üretilir. Dayanımı artırmak içinse hortumun üretiminde yarı sert bez ile takviye yapılır.
Nozul ve Vanalar: Nozul, hortumdan gelen suyun tek bir noktaya odaklanmasını mümkün kılan ekipmandır. Diğer adıyla su püskürtme başlığı, spreyleme özelliğine de sahip olacak şekilde tasarlanır. Vanalarsa suyun istenilen miktarda yangın bölgesine ulaştırılmasında kilit role sahiptir. Bu nedenle dayanıklılığı ile öne çıkan pirinç malzemeden üretilirler. Nozul ve vana ile hortumunun bağlantısında rekor adı verilen parça kullanılır.
Yangın Söndürücü Tüp: Yangın riski gerçekleştiğinde, ilk müdahalenin etkin yapılabilmesi için dolap içeriğinde ABC tipi söndürme tüpüne yer verilebilir. Binadaki ticari faaliyete bağlı olarak standart ekipman yerine karbondioksit yangın söndürücüler tercih edilebilir. Dolapta yer alan yangın tüpünün söndürme miktarı, genelde 6 veya 12 kilogramdır.
Kişisel Koruyucu Ekipman: Yangına müdahale esnasında yalnızca bina sakinlerinin güvenliğini sağlamakla yetinilmemelidir. Acil durumun sonlanması için çaba harcayan personelin de alevlerden korunması için gerekli önlemler alınmalıdır. Bu amaca uygun olarak yangın dolabında yüksek ısıya ve ateşe dayanıklı yangın elbisesi, eldiven bulundurulur. Dumana karşı koruma içinse gözlük ve maske eklemesi yapılır.
Yedek Malzemeler: Acil duruma müdahale edilirken yangın hortumunun bağlantı noktalarında çeşitli aksaklıklar meydana gelebilir. Bu türdeki sorunlara çabucak çözüm bulunulabilmesi için dolapta yedek malzemeler bulundurulur. Yedek contalar, hortum kelepçeleri ve diğer bağlantı parçaları ekstra çaba sarf edilmeden kolayca eskileriyle değiştirilebilir.
Yangın dolabının kullanım kolaylığına sahip bir ekipman olmasında, genel tasarım özelliklerinin payı mevcuttur. Dolap kapakları, şeffaf veya yekpare metal olacak şekilde tasarlanır. Paslanmaz krom meşe ile gövdeye tutturulan kapaklar, yine aynı malzemeden krom kilit ile kapalı tutulur. Söz konusu kilit, acil durumda rahatça açılabilecek yapıdadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.