Türklerin Yalnız Seyahat Tutkusu: Dünya Birincisi
Özellikle genç nesil, farklı kültürleri keşfetmek, yeni deneyimler yaşamak ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak için seyahat ediyor. Bu bağlamda, yalnız seyahat etmek de giderek popülerleşiyor. İngilizce özel ders platformu Preply’nin dünyada 27 ülkede yaptığı araştırmaya göre, Türkiye yalnız seyahat etmede dünya birincisi olarak dikkat çekiyor. Araştırma acil durum işaretlerinin, SOS çağrılarının, acil yardım jestlerinin farkındalığını da inceledi.
Araştırmaya göre;
Türk vatandaşlarının %48,91’i, yani yaklaşık her iki kişiden biri, tatilde partilere gittiğini belirtti. Bu rakam, dünyada %42,34 ile sınırlı kaldı; başka bir deyişle Türkiye’deki Preply kullanıcıları, parti eğlencelerine duydukları ilgiyle dünyayı geride bırakmayı başardı!
Türkiye’de 5 kişiden dördünün hayatında en az bir kez yalnız seyahat ettiği, henüz yalnız seyahat etmeyenlerin ise yakın zamanda böyle bir plan yaptığı görüldü. Yalnız seyahat etme oranı açısından Türkiye, 27 ülke arasında ilk sırada yer aldı. Dünya ortalaması, 5 kişiden yalnızca üçünün tek başına seyahat ettiğini gösterdi.
Öte yandan bir çeşit “kanepe/oda paylaşımı” olarak çevrilebilecek “couchsurfing” deneyiminin hem Türkiye’de hem de dünyada hâlâ çok yaygın olmadığını görüldü.. Couchsurfing ve benzeri alternatifleri denediğini söyleyenlerin oranı Türkiye’de %9,78, dünyada %10,14 oldu. Bu trendin doğrudan güvenlik endişeleri doğrultusunda şekillendiği görüldü.
Türkiye’den araştırmaya katılanların %69,57’si, seyahate çıkmadan önce seyahat edeceği yerin güvenli olup olmadığını kontrol ettiğini belirtti. Bu oran Preply’nin 27 ülkede gerçekleştirdiği araştırmanın küresel sonuçlarıyla da paralellik göstermektedir.
Seyahat edeceği bölgenin yerel acil durum telefon numaralarını kontrol edenlerin oranı da %36,96 olarak ölçüldü. Bu konudaki farkındalığın da dikkate değer olduğunu, ancak özellikle yurt dışı seyahatlerinde daha çok dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunu gördük. Yaşadığı bölgedeki acil durum telefon numaralarını bildiğini söyleyenlerin oranı %63 olarak kaydedildi.
“Birinin halka açık bir yerde, tacizde bulunduğu bir durumda kaldım” cümlesini işaretleyen Türk kullanıcıların oranı %23,91’i buldu. Yaklaşık 4 kişiden birine karşılık gelen bu oran, küresel sonuçların üzerinde çıktı. Dünya çapında 5 kişiden biri bu şıkkı işaretledi.
Araştırmayı hazırlayan Preply analistleri araştırmayla ilgili; “Türkiye’de yalnız seyahat etmenin giderek popülerleşmesi, Türklerin özgürlükçü ve maceracı ruhlarını yansıtıyor. Ancak, yalnız seyahatin risklerini de göz önünde bulundurarak gerekli önlemleri almak gerekiyor. Acil durum işaretleri, hayat kurtarıcı bir iletişim aracıdır. Bu nedenle, toplumun her kesiminde bu işaretlere ilişkin farkındalığın artırılması büyük önem taşımaktadır. Araştırma sonuçları, acil durumlarla ilgili eğitim programlarının geliştirilmesi, medya aracılığıyla farkındalık kampanyalarının düzenlenmesi ve uluslararası standartlara uygun acil durum işaretlerinin benimsenmesi gibi konularda acil eylem planları oluşturulması gerektiğini göstermektedir. Bunlara ilave olarak özel online ingilizce dersleri alarak yurtdışı seyahatleri öncesi temel kelimeleri de öğrenmek önemli fayda sağlayacaktır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.