Yurt Dışında Yaşayan Türk Vatandaşlarında İsim Değişikliği

Yurt Dışında Yaşayan Türk Vatandaşlarında İsim Değişikliği
Ülkemizden yıllardan beri Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Norveç ve İngiltere gibi ülkelere göç edildiği bilinmektedir.

Bu ülkelere göç eden Türk vatandaşları, ülkemizin alfabesinde yer alan ancak Avrupa, Amerika ya da İngiltere gibi yerlerde kullanılan alfabelerde yer almayan İ, Ş, Ç, Ü, Ö harflerinin isminin içerisinde yer almasında dolayı göç ettikleri ülkelerde telaffuz konusunda sorun yaşamaktadır. Bunun yanı sıra çifte vatandaş olup da yaşadığı ülkede almış olduğu yeni ismin Türk pasaportunda yazmaması, yurt dışında yaşayan ve çifte vatandaş olan Türk vatandaşları için Türkiye’ye giriş çıkışlarda sorun yaşamaktadır. Bu nedenle Türkiye’de isim değiştirme işlemi sık sık kullanılmaktadır.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için isim değiştirme ve isim ekletme işlemleri oldukça önemlidir. Bu sebeple isim değiştirme işlemleriniz için bir avukat ile çalışmanızda fayda vardır.

Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Nasıl İsim Değişikliği Yapabilir?

Yurtdışında yaşayan vatandaşlar Türk kimliğindeki ismi değiştirmek, sildirmek ya da isim ekletmek için Türk mahkemeleri önünde bir isim değiştirme davası açmak zorundadır. Ancak bazı durumlarda kişiler vakit ya da nakit nedeni ile dava için Türkiye’ye gelmeden isim değiştirmek isteyebilirler. Bu gibi bir durumda yurtdışındayken isim değiştirmek isteyen kişiler, Türkiye’de bir avukat ile çalışarak vekâletname vermelidir. Bu şekilde Türkiye’ye gelmeden kişiler isim değiştirme davası açabilmektedir.

İsim değiştire davası için görevli olan mahkeme, kişinin yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Çoğu yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarımızın Türkiye’de herhangi bir adresi olmadığı gözle görülür bir durumdur. Kişiler doğma büyüme yurtdışında yaşamış ve Türkiye’de hiç yaşamamasına rağmen Türk vatandaşı olmuş olabilir.

Böyle bir durumda Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un 41. Maddesine göre davanın hangi mahkemede açılacağına karar verilir.

Bunların yanı sıra yurtdışındayken isim değiştirmek isteyen kişilerin Türkiye’de açılacak isim ekletme davası için tanık göstermesi gerekir. Hukuk Muhakemesin Kanunu’na göre herkesi tanık gösterilebilir. Türkiye’de isim değiştirme avukatı ile arayışında olanlar için ise şu husus önemle belirtilmelidir Avukatlık Kanununda böyle bir unvan ya da uzmanlık alanı yoktur. Ancak isim değiştirme davası ile ilgilenen avukatlar halk arasında bu şekilde anıldığı için bu terim dilimize yerleşmiştir.

Yurtdışından Türkiye’deki Avukatı Nasıl Vekalet Verilir?

Vekâlet vermek isteyen kişilerin Türkiye’ye gelmesi zorunlu değildir. Kişiler bulundukları ülkedeki Türk konsolosluğu ile Türkiye’ye hiç gelmeden bu işlemi kolay bir şekilde gerçekleştirebilir.

Vekâlet vermek istediğiniz avukatın ad, soyad, kimlik numarası, adresi, kayıtlı olduğu baronun adı, sicil numarası ve vergi dairesi adı gibi bilgileri öğrenmelisiniz. Daha sonra bu bilgiler iilgili konsolosluğun istediği sair belgeler ile Türk konsolosluğuna gitmelisiniz. Konsolosluğa gittiğinizde isim soyisim değiştirme davası açmaya, nüfus davaları açmaya ibarelerinin yer aldığı özel yetkili vekâletnamesi çıkarmak istediğinizi söylemelisiniz.

İsim değiştirme ücreti için ise çalışmak istediğiniz avukatla birebir irtibata geçmelisiniz.

Yurtdışındaki Yabancı Noter ile Türkiye’deki Avukata Vekalet Vermek

Yurtdışındaki yabancı noterden de Türkiye’deki avukata vekâlet verebilirsiniz. Ancak yabancı noterden çıkardığınız vekâletname, bazı işlemler sonrasında Türkiye’de geçerli olacaktır. Bu nedenle yabancı ülkede bulunan Türk Konsolosluğu ile vekâletname çıkarmak daha kısa ve maliyet açısından daha uyguna gelecektir.

Yine de noterden çıkarmak istiyorsanız, bunun için ilk olarak yaşadığınız ülkenin 1961 tarihli Lahey Sözleşmesi’ne taraf olduğunu teyit etmelisiniz. Eğer yaşadığınız ülke sözleşmeye taraf ise vekâletname çıkarabilirsiniz. Ardından isim değiştirme davası için gerekli iş ve işlemlere başlanabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.