CV’de kaçınılması gereken hatalar nelerdir?
Öncelikli hatalar arasında profil kısmında yazılanlar ya da profil kısmının olmaması vardır. Başvurunun başında küçük bir profil bölümü olması gerekir. Profil kısmı kişinin kendisini anlatacağı yerdir. Önemsiz bilgilerinde profil kısmına yazılmaması gerekir.
Kişi kendisi için önemli gördüğü, ancak iş ile alakası olmayan bilgiler en azından profil kısmında bulunmamalı. Burada ilgi çekici bir açılış cümlesi yazmak iyi olur. Ardından iş hayatında yapılanlar ve başvurulan pozisyon ile ilgili tecrübeler kısaca ifade edilmeli.
CV’nin sonraki kısımlarında iş tecrübeleri, sahip olunan özellikler ayrıntılı yazılacağı için profil kısmında ayrıntıya girmemek ve kısaca ifadelerde bulunmak yeterli olur. Çoğu insan kaynakları uzmanı bu noktada hızlıca öz geçmişe bir göz atmakta ve istenilen özelliklerin olup olmadığını incelemektedir.
Değişime ayak uydurmak
Yıllardır çalışma hayatında olan ancak değişiklik arayan kişiler bazen eski CV’leri ile başvuru yaparlar. Ne var ki her şey gibi CV yazılımları da değişmektedir.
Bir dönem popüler olan öz geçmiş temaları artık oldukça eski sayılmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için çeşitli internet sitelerindeki öz geçmiş temalarına bakmak gerekir. Böylece hem modern hem de kişiye uygun bir öz geçmiş bulunabilir.
Uzun zamandır iş hayatında olan kişiler ile yeni mezunların başvuruları birbirlerine pek benzemez. Ancak zaten çok az iş başvurusu her iki grubu da kapsayacak haldedir. Kimi iş ilanlarında en az 5 ila 10 yıl arası tecrübe istenir. Diğer yandan bazı işler için ise yeni mezunlar aranmaktadır.
Kişi hangi gruptaki işe başvuracak olursa olsun önemli olan rakiplerinin arasından sıyrılmayı başarmasıdır.
İki grubun CV’lerinin birbirlerinden farklı olması doğaldır. Bu sebeple herkes kendisine özgü bir özgeçmiş yazar.
Eksikleri doldurmak için ne yapmalı?
Her öz geçmişin kendisine göre boşlukları bulunabilir. Bunları doldurmak için gereksiz ya da ilgisiz bilgiler yazmak ise en büyük hatalardan biridir. Ancak nelerin gerekli olup olmadığını da anlamak gerekir.
Kimi başvurular esnasında hobileri yazmanın gereksiz olduğu düşünülür. Şayet iş hayatında daha önceden deneyimi olmayan biri bu başvuruyu yapıyorsa, hobilerini ve ilgi alanlarını yazması iyi olacaktır.
Bu şekilde grup çalışmasına ne derece uygun olduğu, sağlık durumu az buçuk belli olur. Bir de görüşme esnasında kendisi ile konuşmayı sürdürmek için bu bilgiler kullanılabilir.
Ancak iş deneyimleri bir sayfalık öz geçmişten fazla olan kişiler için bu gerekli olmayabilir. Kişiler kendileri isterse bunları eklemelidir. Şayet daha önemli ekleyecek bilgiler varsa, alınan sertifikalar, katılınan eğitimler gibi bunlar önce yazılmalıdır. Sonuç olarak iş hayatında bulunmuş kişilere sorulacak sorular, yeni mezunlardan farklıdır.
İş deneyimi noktasında fazla tecrübesi olmayan kişiler burada yaptıkları stajları yazabilir. Stajlar özellikle eğitim zamanında iş tecrübesi kazanmak adına önemlidir.
Yazın okul tatile girdiği yapılan stajların genelde artısı yüksek olur. İş hayatında yazları izne çıkan kişilerin yerine arkadaşları bakar. Bu esnada kimi basit işleri yapacak biri gerekir. El oyalayan, diğer yandan işin temelini gösteren bu uğraşlar stajyerlerin ilk deneyimleridir.
Stajda kendisini gösteren kişilerin sonradan aynı yerde işe girmesi de olasıdır. Kimi zaman staj sonunda beğenilen çalışanlara eğitim hayatlarının devamında part time iş önerilir. Bu şekilde bir yandan okurken bir yandan da deneyim ve para kazanır.
Kimi burs programları bursiyerlerine staj da bulmaktadır. Bu tür bursları kazanan öğrencilerin ilerleyen zamanlarda iş bulması görece daha kolay olsa da iş başvurusunda iyi bir CV yazması şarttır.
Kariyer günlerini izlemek gerekli
Üniversitelerde dönem sonlarına doğru yapılan kariyer günleri de yeni mezun olacak kişiler için önemlidir. Bu etkinliklere katılan şirketler, diplomasını yeni alacak kişilere iş imkanları sunmaktadır. Ayrıca gençler de merak ettikleri şirketler, imkanları ve sundukları fırsatları bu zamanlarda öğrenebilir.
Kariyer günleri sadece üniversitelerde değil, kimi zaman belli şirketler arafından yeni mezun olan kişiler için de yapılır.
Bu sayede belli meslek dalları hakkında, o işte yıllardır çalışan kişilerden ilgi alınır. Akıllardaki sorular cevap bulur. Bazı kariyer sohbetlerinde uzamanlar, çalıştıkları eski şirketlerin iç yapısı hakkında da bilgi verir.
Sorduğu sorular ile farkını belli eden kimi kişilerin, konuşmacıların referansını aldığı da görülmektedir. Bu durumun benzeri kariyer günlerinde dikkat çeken, dersleri iyi öğrenciler için de geçerli olmaktadır.
İş ile ilgili ilgi sahibi olmak
Kimi zaman başvurulan pozisyonun unvanı ile istenenler uyuşmayabilir. Özellikle küçük ölçekli şirketlerde müdür pozisyonunda yapılan işler daha alt pozisyonların yapması gerekendir. Bundan sebeple bir işe başvururken neler istendiğine dikkat etmek gerekir.
Büyük bir şirkette çalışırken, müdür pozisyonu almak ve daha az fazla kazanmak için farklı bir yere başvurulabilir. Fakat, işe girdikten sonra yapılan işin pek değişmediği, hatta daha fazla iş yüklenildiği de olmaktadır. O yüzden iş görüşmelerinde tam olarak nasıl bir pozisyona başvurulduğu sorulmalıdır.
İş görüşmelerinde kadın adaylardan hamilelik testi istenmesi artık yasaklanmıştır. Bu tür test isteyen şirketlere davalar açılmaktadır. Bir iş görüşmesinde bu tür bir test istenmesi halinde şikayette bulunma hakkı vardır.
Devlet kurumlarını izlemeye almak
Son yıllarda özellikle devlet kademelerinde ve belediyelerde işe alımlarda bazı değişimler görülmeye başlandı. Mesela belediyeler yeni mezunları işe almak için kadrolar yaratmakta.
Benzer şekillerde verdikleri ihalelerde de benzer şartlar aranmakta. Çoğu belediye, kendisinden ihale alan şirketin yeni mezun gençleri işe almasını istemekte. Bu tür şartlar koyan belediyeleri ve onlarla iş yapan şirketleri izlemeye almak büyük bir artı sağlar.
Diğer yandan devlet daireleri de kimi işe alımlarda artık Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonucuna bakmamaktadır. KPSS şartı aranmayan işler genelde herkes için daha fazla şans demektir. Tabii ilerleyen aşamalarda KPSS sonucu istenebilir. Bazı durumlarda KPSS ve Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS) sonuçları maaşta artışa yardımcı olmaktadır.
Bir işe girdikten sonra yükselmek için, sunulan şartların daha iyi hale gelmesi için neler gerektiğine iyice bakmak her zaman yararlıdır.
Alınan eğitimler ve sertifikalar
Gerek öğrencilik yıllarında, gerekse iş hayatında farklı eğitimler ya da sertifikalar alınabilir. Bunların CV’lerde belirtilmesi de iyi olmaktadır. Çoğu zaman bir pozisyon için aranan özellikler için alınan sertifikalar ile ne derece bilgi sahibi olduğu gösterilebilir.
Pandemi dönemi ile birlikte başlayan online eğitimler oldukça yararlıdır. Çoğu meslek dalı için bu şekilde eğitim alınması mümkündür. Alınan eğitim sonrası sertifikalar da verilmektedir. İş görüşmelerinde bu tür sertifikalar diğer adayların önüne geçilmesine yardımcı olur.
İş hayatında, iyi bir pozisyonda olunsa bile dönem dönem öz geçmişi düzenlemek gerekir. Bu aşamada alınan eğitim ve sertifikalar çok geç olmadan yazılmalıdır. Sonrasında başka bir işe başvurmak gerekirse, hızlıca ulaşılacak ve güncel bir öz geçmiş el altında olur.
Yapay zekanın son yıllarda inanılmaz bir hız kazanması iş hayatına da yansıdı. Çoğu şirket, çalışanlarının yapay zeka ile denemeler yapmasını istemekte. Hatta bazı yapay zeka programları işleri kolaylaştırmakta ve verimliliği arttırmakta.
Bu türde teknolojiler ile yakın olan kişiler işlerinde atılım yapabilir. Ondan dolayı yeni teknolojileri kullanmayı öğrenen, bunu işine yansıtanlar gerekli bilgileri CV’lerine de eklemelidir.
Bütün bunları yaparken süresi geçen sertifikaları da yenilemek, artık gerekli değillerse öz geçmişten çıkarmak iyi olur. Bu sayede insan kaynakları özen gösterilmemiş düşüncesine kapılmaz. Bir de sertifikanın süresinin geçmiş olması ancak yeni iş yerinin istemesi halinde bir daha almak için uğraşmak gerekir.
Her başvuruya ayrı CV
Çoğu kişi için bir tane öz geçmişin olması yeterlidir. Her işe de bununla başvurulur. Oysa işlerin istedikleri özellikler farklıdır. Bir başvuru sırasında istenilen özelliğe göre profil kısmının değiştirilmesi şansı arttıracaktır.
Benzer bir durum kişinin kendisinde bulunan özellikleri yazdığı kısımda da geçerlidir. Şayet iş için bazı bilgisayar programlarını kullanabiliyor olmak gerekiyorsa bunları yazmak gerekir. Örneğin, kişi işin istediği bir video montaj programı yerine benzerini yazmak şansın azalmasına neden olabilir. Çünkü insan kaynaklarında video montaj programları konusunda bilgi sahibi biri bulunmayabilir. O nedenle istenilen kimi özellikleri aynen yazmak gerekir.
İş başvurusu yapmak genelde zordur. İnsanın öz geçmişini düzgün bir şekilde yazması, gereksiz bilgileri doldurmaması beklenir. Zaman zaman modern CV örneklerine bakmayı ve işe göre yeniden düzenlemeler yapmayı unutmamak gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.