YARIM MİLYAR YILLIK MİKROSKOPİK HAYVAN VE GAZİANTEP'İN SONU... DEHŞET
Yeni bulunan tür, Nature dergisinde yer alan bir araştırmaya göre henüz erken gelişim aşamasındaki veya larva evresindeki bir yaşama sahipken ölmüş. 'Youti yuanshi' adı verilen bu yeni tür, 'larva' anlamına gelen "yòuti" ve 'ilkel' anlamına gelen "yuánshi" Çince kelimelerine dayanmaktadır.
KUM TANESİ BÜYÜKLÜĞÜNE AMA
Yuanshi, Kambriyen ve Avrupa kıtası sahil çevreleri'nde şimdilerde fazlasıyla görünen döneminin denizlerinde yaşamış ve günümüzdeki böcekler, örümcekler ve yengeçler dahil eklembacaklıların evrimine öncülük etmiş bir canlı olarak bilinir. Küçük bir kum tanesi büyüklüğünde olmasına rağmen, fosili inanılmaz derecede iyi korunmuş ve eklembacaklıların karmaşık beyin yapısının nasıl geliştiğini gösteren daha önce görülmemiş detayları içermektedir.
DAHA ÖNCE HİÇ GÖRÜLMEMİŞ
Çalışmayı yürüten ekip, fosili Çin'in Yunnan Eyaletindeki Yu'anshan kaya oluşumlarından çıkardı ve X-ışınları yardımıyla tarayarak hayvanın sanal 3D görüntülerini elde etti. Araştırmanın sonuçları, hayvanın beynine ve gözlerine bağlı olan sinir izlerinin yanı sıra ilkel bir dolaşım sistemine sahip olduğunu ortaya koyuyor.
BU ŞEKİLDE DÖNÜŞÜM VE RİSKLERİ
Fosilin nasıl bu derece sıradışı bir duruma ulaştığı konusunda kesin olmasa da, araştırmacılar ölümden kısa süre sonra hayvanın yumuşak dokularının fosfatla yer değiştirdiği ve bu şekilde kayada muhafaza edildiğini söylüyorlar. Yaratığın hücrelerinin fosfat minerallerine dönüşümün gerçekleşebilmesi için çevre sularında fosfor seviyesinin oldukça yüksek olması gerektiğine işaret ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.