E-Ticaret Nasıl Yapılır? | Evde E-Ticaret Yapmak 2024

E-Ticaret Nasıl Yapılır? | Evde E-Ticaret Yapmak 2024
E-ticaret, bir ürün/hizmetin internet üzerinden alınıp satıldığı bir ticaret yöntemidir. E-ticaret yapmak isteyen girişimciler, kira veya depolama gibi ekstra maliyetler ile uğraşmadan evden satış yapabilirler.

Üstelik evde e-ticaret yapanlara özel vergi muafiyetleri ve fırsatlar da faydalanma imkanları bulunmaktadır. Bu nedenle bir iş kurarken, tüm süreci planlamalı ve kapsamlı olarak rakip analizi yapmalısınız.

E-ticaret nedir nasıl başlanır, e-ticaret sitesi kurmak için gerekenler neler ve en karlı e-ticaret ürünleri listesi yazımızda!

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret, ürün satışlarının internet üzerinden gerçekleştirilmesidir. Fiziki mağazası olan bir işletmeci, mağazasına e-ticaret sitesi kurmak ve internetten de satış yapmak isterse e-ticarete başlamış olur.

İnternetten para kazanma yolları arasında yer alan e-ticaret, aynı zamanda en çok getiri potansiyeli olan iş kollarından biridir.

Peki, e-ticarete nasıl başlanır?

E-ticarete başlarken planlı olmak, rakipleri ve pazar ihtiyaçlarını analiz etmek oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra, sosyal medya trendlerini yakından takip etmelisiniz.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret yapmak için öncelikle bir e-ticaret sitesi kurmak veya bir pazar yeri (Hepsiburada, Trendyol, Amazon vb.) altyapısı ile ödeme entegrasyonu gerçekleştirmiş olmanız gerekir.

E-ticaret yapmanın birçok farklı yolu olsa da en çok tercih edilen e-ticaret türleri; B2B(işletmeden işletmeye), C2C(müşteriden müşteriye) ve B2C’(işletmeden müşteriye)dir.

Tam da bu nedenle e-ticaret yapmak istediğiniz kitleyi belirlemek kritik bir öneme sahip olacaktır. Örneğin ürün veya hizmetiniz daha çok işletmeleri hedef alıyorsa B2B pazarlama stratejilerinden faydalanarak ilerlemelisiniz.

Peki, e-ticaret yapmak için gerekenler neler? Evde e-ticaret nasıl yapılır? E-ticaret vergi muafiyeti koşulları neler? Adım adım inceleyelim.

E-Ticaret için Gerekenler Neler?

E-ticaret yapmak için gerekenler şöyledir:

  1. Rakip ve pazar ihtiyaçlarını analiz etmek.
  2. Niş bir kategori belirlemek.
  3. Bir e-ticaret sitesi kurmak.
  4. Ürün/hizmetiniz için profesyonel çekimler gerçekleştirip web sitenize yüklemek.
  5. Şirket türünüzü belirleyip, şirket açmak.
  6. Sanal POS entegrasyonu sağlamak.
  7. Esnaf muafiyet belgesine başvurmak.
  8. Influencer marketing ile markanızı hedef kitlenize ulaştırmak.
  9. Instagram reklam kampanyaları oluşturmak.
  10. Reklam ve kampanyaları analiz edip, sürekli geliştirmeler yapmak.

E-ticaret devasa fırsatlar barındıran bir dünya olsa da ne yazık ki doğru seçimler yapmanızda rakiplerle yarışabilmeniz mümkün değil. Bu nedenle kendi işini kurmak isteyenler e-ticarete başlamadan önce pazardaki rekabeti iyi analiz etmelidir.

Evde E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Evde e-ticaret vergi muafiyeti nedeniyle en çok tercih edilen e-ticaret yöntemlerinden biri. Tabi, evde satış yaparak vergi muafiyetinden faydalanabilmek için öncelikle gerekli koşulları sağlıyor olmalısınız.

Evde e-ticaret yapmak istiyorsanız 2 seçeneğiniz bulunuyor; kendi e-ticaret sitenizi kurmak veya ödeme altyapısı olan bir kurumun altyapısını kullanmak. Peki, e-ticarete başlarken en mantıklısı nedir?

Eğer bu işe yeni başlayacak ve daha önce internet üzerinde markanıza dair çalışmalar yapmamışsanız, öncelikle pazar yerlerinin ödeme altyapısından faydalanarak online mağaza kurabilirsiniz.

Fakat unutmayın ki pazar yerleri en yüksek komisyon oranına sahip yerlerdir. Yani eğer burada satış yapacaksanız ilk hedefiniz kazanç potansiyeli olamaz.

İş kurarken çoğu kişi maliyetleri düşürmek istediği web sitesi açmaktan, şirket kurmak için gerekenlerden ve diğer yükümlülüklerden uzak duruyorlar. Halbuki eğer uzun vadeli olarak bu işi sürdürmeyi düşünüyorsanız kendi web sitenizi açmak ve en iyi sanal POS firmaları arasından birini seçmek, uzun vadede çok düşük komisyonlar ödeyerek karlılığınızı artırır.

Üstelik e-ticaret sitesi açmak, markanızı Google haritalara kaydederek müşterilerinizin iş yerinize direkt ulaşabilmesini, sizinle daha güçlü iletişim kurabilmesini, müşteri güvenini ve remarketing reklamlar ile satışlarınızı optimize edebilmeyi sağlayacağı için kaçınılmaması gereken önemli bir adımdır.

Çoğu girişimci sanal POS almak zor sandığı ve karmaşık süreçlerle uğraşmak istemediği için bu süreçten kaçınabiliyor. Halbuki sanal POS komisyon oranları %2, %3 gibiyken pazar yerlerinde bu oran %20, %25 arası değişiklik gösteriyor. Özellikle birim fiyatı yüksek ürünler düşünüldüğünde işletmeniz için bugün adım atmanızın tam sırası.

Vepara Sanal POS; ücretsiz kurulumu, yüksek güvenlik standartları, %98.7 başarılı ödeme alma oranı ve diğer ayrıcalıkları ile tüm süreci sizin için yönetiyor. Üstelik şimdi %0’dan başlayan komisyon oranları ve ertesi gün ödeme alma imkanı ile hizmetinizde.

E-Ticaret İçin Şirket Kurmak Gerekli Mi?

E-ticaret yapmak için şirket kurmalısınız gibi net bir beyan bulunmasa da satışlardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi zorunludur. Bu nedenle internetten satış yapmanız sonucunda Maliye Bakanlığı incelemesine girebilir ve vergi ödemediğiniz için çok büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Başlangıç aşamasında shopier mağazası açmak şirket açılışı yapmadan satış yapmanıza yardımcı olabilir. Fakat pazar yerlerine giriş yapmak veya e-ticaret vergi muafiyetlerinden faydalanabilmek için öncelikle vergi mükellefi olmanız gerekmektedir.

Bunun için de başlangıç aşamasında şahıs şirketi kurmak, düşük maliyetleri ve kolay kurulum süreci nedeniyle tercih edebileceğiniz seçenekler arasında yer almaktadır.

Evde E-Ticaret Vergi Muafiyeti

Evde e-ticaret yaparak vergi muafiyetlerinden yararlanabilmek için;

  • Bir şirket açmış olmalısınız
  • Vergi levhanız ve ticari sicil kaydınız olmalı
  • Yıllık 1.100.000₺ üzerinde gelir elde etmemeli
  • Evden satış yapıyor olmalısınız.

Tüm bu koşulları sağlıyorsanız “Esnaf Muafiyet Belgesi” ne başvurarak bu girişimci desteklerinden faydalanma fırsatı bulabilirsiniz.

En Karlı E-Ticaret Ürünleri 2024

E-ticaret fikirleri araştırırken, en çok satılan e-ticaret ürünleri neler diye incelemelisiniz. İnsan alışkanlıkları değiştiği gibi insanların satın alma eğilimleri de döneme göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle siz de işinizi kurmadan önce kapsamlı bir ürün araştırması yapmalısınız.

E-ticarette en karlı ürünler:

  • Yemek
  • Kadın giyim
  • Bluetooth hoparlör
  • Araç aksesuarları
  • Kozmetik ürünleri
  • Spor ekipmanları
  • Abonelik hizmetleri
  • VR aksesuarları
  • Planlayıcı/ ajandalar
  • Telefon aksesuarları
  • Powerbank
  • Akıllı saatler
  • Dijital ürünler (planlayıcı, takvim, davetiye)
  • Sırt Çantaları
  • Hediye kutuları
  • Bebek giyim ürünleri
  • Çiçek
  • Evcil hayvan oyuncakları
  • Organik yiyecekler
  • Ev bitkileri
  • El örgüsü çantalar
  • Ev dekorasyon ürünleri
  • Eğitici oyuncaklar
  • Robot süpürgeler
  • RGB led dekorasyon ürünleri
  • Airfryer
  • Kokulu mumlar
  • Filtre kahve makinesi
  • Takı ve aksesuar
  • El örgüsü kıyafetler

1. Yemek

Asla ihtiyaç bitmeyecek olan e-ticaret fikirleri araştırırken aklınızda bulundurmanız gereken bir ürün, ev yapımı yemekler. Evde e-ticaret yapmak istiyorsanız, evinizde yaptığınız yemekler ile online kuryeler ile anlaşarak satış yapabilirisiniz. E-ticarette en çok satılan ürünler arasında yer alan yemek/yiyecek kategorisi, hiçbir zaman talebin düşmediği sektörler arasında.

2. Kadın Giyim Ürünleri

E-ticarette en karlı ürünlerden bir diğeri de kadın giyim ürünleridir. Kadın giyim, hem kar marjı yüksek ürünleri barındırıyor hem de rekabeti yüksek bir kategorii. Eğer reklam ve kampanyalara ayırabilecek yeterli bütçeniz varsa, çekimleri kendiniz yapabilecekseniz evden satış yapmaya başlayabilirsiniz.

3. Bluetooth Hoparlör

Podcast yayınları ve müziğe olan ilginin hiçbir zaman azalmaması sayesinde insanlar dışarıda şarj aleti taşımadan müzik dinleyebileceği ürünlere yöneldiler. Kaliteli ve batarya süresi yüksek bluetooth hoparlör satışı yaparak siz de e ticarette karlı ürünleri keşfedebilirsiniz.

4. Araç Aksesuarları

İnsanların tatil ihtiyacı bitmediği gibi araba almak, arabalarını daha yaşanabilir bir hale getirmeye olan eğilimleri de hiçbir zaman bitmemektedir. Siz de yurt dışında en çok satılan ürünleri inceleyip, Türkiye’de satışa koyabilirsiniz.

5. Kozmetik Ürünleri

Bakımlı cilt trendi ile birlikte daha doğal makyaj ürünleri ve cilt bakım malzemeleri daha çok satılmaya başlandı. Siz de muadili çok olmayan kozmetik ve bakım ürünleri satarak internetten para kazanabilirsiniz.

6. Spor Ekipmanları

Türkiye’de en çok satılan ürünler arasında spor ekipmanları da yer alıyor. Salona gidemeyen ve evinin konforunda da spor yapmak isteyenler için spor ekipmanları satabilirsiniz. Hatta spor salonları ile anlaşarak spor üyeliğine indirimli ürün imkanı gibi çalışmalar ile satışlarınızı da artırabilirsiniz.

7. Abonelik Hizmetleri

Aylık abonelikler satmak, sandığınızdan çok daha kazançlı bir yöntem olabilir. Dijital ürün satışı olarak da adlandırılabilecek bu abonelikler ile yüksek getiriler elde edebilirsiniz.

8. VR Aksesuarları

Teknolojiye olan ilgi hiçbir zaman azalmadığı için insanların yeni teknolojik ürünlere olan heyecanı da azalmıyor. 3D gözlüklerin bir ara trend olması gibi insanlar yeni teknolojileri deneyimlemek için ödeme yapma eğilimindeler.

Bu nedenle VR aksesuarları da kar marjı yüksek ürünler arasında yer alıyor.

9. Planlayıcı/ Ajandalar

İnsanlar için özelleştirilmiş ürünler her zaman ilgi çekici olmuştur. Bu nedenle kişiselleştirilmiş planlayıcı ve ajandalar satarak bir marka yaratabilirsiniz. Üstelik illa bir stüdyo kiralamanızı gerektirmeyeceği için çekim maliyetleri de diğer işlere göre çok daha düşük olacaktır.

10. Telefon aksesuarlar

Pinterest gibi sosyal medya platformları sayesinde kullanıcılar eşyalarını daha özel hale getirmek isteyebiliyorlar. Telefon aksesuarları da bu özelleştirme seçeneklerinden yalnızca biridir. Telefon kılıfı, telefon çantası ve vantuzlu telefon yapıştırma stickerı gibi maliyeti düşük ama kar marjı yüksek ürünleri satabilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi Kurmak Zorunlu Mu?

Satış yapmak için illa bir e-ticaret sitesi kurmanıza gerek yok, ödeme altyapısı olan herhangi bir site veya pazar yeri aracılığıyla tahsilat gerçekleştirebilirsiniz. Fakat eğer e-ticaret yapmak istiyorsanız, e-ticaret sitesi kurmanın avantajlarını da göz ardı etmemelisiniz.

E-ticaret sitesi açmak, kendi ödeme altyapınıza sahip olacağınız için çok daha düşük maliyetler ile satış yapabilmenize, hedef kitlenize ulaşmak için SEO çalışmaları yapabilmenize, kupon/indirim gibi özellikler ile satış artırabilmenize ve müşteri odaklı kişiselleştirilmiş kampanyalar düzenlemenize imkan tanır.

E Ticaret Karlı Bir İş Mi?

Eğer güvendiğiniz bir ürününüz ve bu ürünü tanıtabilmek için yeterli bir bütçeniz varsa e-ticaret karlı bir iştir. Elbette ilk zamanlarda amacınız maliyetleri nötrleyebilecek kadar kar etmek olsa da uzun vadede e-ticaret ile çok yüksek kazançlara ulaşabilmeniz mümkündür.

Unutmayın, e-ticarete başlarken karlılığınızı en çok belirleyecek şey, ürün seçimidir. Yurt dışında çok satan ürünleri incelemeyi, stok tutma sürenizin kısa olduğu ürünleri ve daha niş kategorileri değerlendirmeyi unutmayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.