Kurban Bağışında Şeffaflık ve Güvenilirlik Neden Önemlidir?

Kurban Bağışında Şeffaflık ve Güvenilirlik Neden Önemlidir?
Kurban ibadeti, nisap miktarınca mala sahip (80.18 gram altın) Müslümanların yerine getirmesi tavsiye edilen bir ibadettir.

Kurban ibadeti, Allah’a yakınlaşmak ve O’na olan şükrünü ifade etmek maksadıyla kesilmesiyle birlikte birçok toplumsal faydası da vardır. Kurban, ihtiyaç sahibi kardeşinin sofrasına misafir olma, eksikleri giderme, sofralara bereket olma için fırsattır. Tüm bu faydaları içerisinde barındıran kurban ibadeti, mala dayalı bir ibadet biçimi olduğundan dikkat edilmesi gerekilen bazı kriterleri de beraberinde getirir.

Kurban mala dayalı ibadet olduğundan bağış ile de gerçekleştirilir. Kurban bağışı, güvenilir ve şeffaf kurumlara yapılmalıdır. Bunun en önemli nedeni ise kurban ibadetinin doğru bir şekilde yerine getirilmesini sağlamaktır.

Kurban Bağışında Güvenilirlik

Kurban ibadetini bağış yolu ile yerine getirmek isteyen Müslümanlar, öncelikle bağış yapacakları güvenli bir kurum tespit etmelidirler. Bu güveni sağlayacak olan ise kurumun geçmiş yıllardaki tecrübesi ve kurban organizasyonu sırasında bağışçı ile kurduğu bağdır.

Kurban organizasyonu alanında kendisini kanıtlamış bir dernek olan Vuslat Derneği, 22 yıldır bu tecrübesi ile yüz binlerce kurban kesimi gerçekleştirmiş ve milyonlarca ihtiyaç sahibi insana ulaşmıştır. Vuslat, güvenirliğini sağlamak amacıyla bağışçıları ile sıkı bir bağ kurarak 3 kıta 20 ülkede kurban organizasyonu gerçekleştirmektedir.

Kurban Bağışında Şeffaflık

Şefafflık, kelime manası ile “açık ve belirgin olmak, bir eylemin gerçekleşme sürecindeki tüm aşamaları açık bir şekilde ortaya koymak” anlamına gelir. Kurban bağışında şeffaflık ise kurban bağışı gerçekleştirilen kurumun kurban organizasyonu süresince gerçekleştirdiği tüm çalışmaları bağışçıları ile paylaşması anlamına gelmektedir.

Kurban bağışı, kişinin online, yüz yüze ve banka yolu ile bağış yapması ile gerçekleşir. Kurban bağışı yapacak olan kişi hangi yöntemle olursa olsun bağış yapacağı kurumun çalışmaları hakkında bilgi edinmelidir. Vuslat Derneği, bağışçılarına online bağış hizmeti sunduğu vuslat.org.tr web sitesi üzerinden ve 0212 659 28 80 numaralı Çağrı Merkezi’nden bağışçılarını detaylı olarak bilgilendirmektedir.

Kurban Bağışından Nasıl Emin Olunur?

Kurban bağışından emin olmak için bağış yapılacak kurumun bağışçı ile iletişiminin sağlıklı olması ve akılda oluşabilecek tüm sorulara cevap vermesi gerekir. Bununla birlikte kurban organizasyonu gerçekleştiren ve bağışta bulunduğunuz kurumun, organizasyon sırasında nasıl bir işleyişinin olduğunu da bilmek önemlidir.

Kurban bağışından emin olmanın en kuvvetli belirtisi ise kesilen kurbanın bağıcıya video olarak gönderilmesidir. Kurban bağışında bulunan kişi, bağışta bulunduğu kuruma vekalet verir. Bu vekalet yani bağışçının ismi ilgili videoda okunarak kesim işlemi gerçekleşmeli ve bu video bağışçıya teslim edilmelidir.

Vuslat Derneği kurban organizasyonu süresince bağışçılarını sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar ile sürekli olarak bilgilendirmekte, kesim sonrasında ise bağışçının isminin okunduğu kesim görüntüsünü bağışçıya iletmektedir. Bayram bitimine katar video bağışçılara ulaştırılır.

Bahsedilen tüm bu hususlar, kurban bağışında şeffaflık ve güvenilirliğin neden önemli olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu kriterlere dikkat edildiğinde sağlıklı bir bağış gerçekleşir ve kişi kurban ibadetini sorunsuz bir şekilde yerine getirmiş olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.