CE Belgesini Hızlı ve Servet Harcamadan Almak Mümkün Mü?
Firmanızın CE işaretleme sürecini kontrol altına alması ve değerlendirmelerin çoğunu kendisinin yapmasıya birlikte toplam belge maliyetlerini düşürmesine ve sonuçlara hızlı bir şekilde ulaşması mümkün.
CE işareti üretmekte olduğunuz ürünlerin Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım hakkı kazanmasını sağlar. Türkiye'de giderek artan ihracat kalemlerinin ve ürün çeşitlerinin fazlalılığı pek tabi olarak ürünlerin yurt dışına nasıl ürün gönderileceği ve potansiyel problemlerin gündeme gelmesine neden oluyor.
CE işaretli ürünlerin sevkiyatı, gümrük işlemleri sırasında CE işaretli ürünlerde sorunb çıkmazken, CE işaretlemesi olmayan ürünlerin gümrüklerde bekletilmesi gibi çok sayıda elzem ve uzmanlık gerektiren sorun ortaya çıkacaktır. Tam burada gümrük müşavirleri devreye giriyorlar.
TSE’de yer alan CE işareti kapsamında bilgi alma alebi bu konuda yol gösterici olabilir.
CE Belgesi ile CE İşaretinin Farkları Nedir?
CE belgesi ile CE işaretinin arasındaki fark tümüyle kavramsaldır. Yani CE işaretini ürünlerinizde kullanmak istiyorsanız bu durumda yapmanız gereken CE belgesi almaktır. CE belgesi almak için ise önce ürünlerinizin hangi direktiflerin kapsamına girdiğini öğrenmeniz gerekir. Elde eddilen direktife göre hangi notified body (onaylanmış kuruluş) ve bu kuruluşun yönlendirdiği CE testlerinin hangi laboratuarda yapılacağı ve hangi testleri kapsadığının anlaşılması gereklidir.
Test yaptırma kısmı eğer ülke dahilinde ilgili direktiflerin deneylerinde akredite bir laboratuvar olup olmadığına bakılmalıdır. Geriye doğru devam edersek laboratuvar uygunluğu genellikle üniversitelerde olmaktadır. Özel laboratuvarların çoğunda genel testler hakimken malesef özel testler maliyet ve getiri dezavantajları nedeniyle istenen sayıya ulaşamamıştır.
Bununla birlikte bu sayının bir değeri yoktur. Deney sayısı tüm dünyada az olduğundan bu türden testler çok az sayıda ülkede ve bağlı kurumlarda yapılmaktadır. Üniversitelerin eğitim yatırımları kapsamında bu türden çalışmaları yürütmeleri ise bilimsel deneylerin maliyetinden fazlasına yapılması büyük avantaj sağlamaktadır. Burada yeri gelmişken üzülerek belirtmeliyim ki bu testler ve CE süreçleri hem kısa hemde uygun fiyatlı olmamaktadır.
Elbette nan akredite bir direktifteyseniz, yani CE işareti taşıması zorunlu herhangi bir ürüne sahip değilseniz bu sorun olmayacaktır.
Danışmanlık kapsamında zaman zaman CE belgesiyle; ile ilgi sorulan yoğun soruların başında birden çok parçadan meydana gelen motor gibi makine, ekiplanların nasıl CE belgesi alabildiğiyle alakalıdır? Burada ki cevap ilgili, talip makine ekipmanın her patçasının CE uygunluk belgesinin olması gerekitrdiğidir. Tüm parçalar CE uygunluğuna sahip ise bu durumda CE maliyeti çok düşmektedir.
CE Belgesi ve Avrupa Birliği Tarafı
CE belgesi Avrupa Birliği tarafından 1985 yılında benimsenen yaklaşım politikası kapsamında hazırlanan yeni yaklaşım talimatları kapsamındaki ürünlerin bu talimatlara uygunluğunu ve gerekli değerlendirilme faaliyetlerinden geçtiği anlamına gelen birlik işaretidir (kaynak makalenin tamamı burada). İlgili makale Adl CE belgelendirme firmasının sayfasıyla ilgili ve her iki tanımında kullanıldığı iki kavramın farkını açıklamak suretiyle kendisini de kanıtlamış oluyor.
CE işareti bir ürünün kanıt sunmamakla beraber; AB sağlık ve çevre koruma direktiflerine uygunluğun önemli bir göstergesidir. Burada aslında anlaşılması gereken husus tam anlamıyla direktif adı verilen ve Avrupa Birliği yasal mevzuatlarına uygun talimatların, AB bölgesi içerisinde istenen özelliklere sahiplinin araştırılmasıyla verilen bir belgedir CE işareti.
CE belgesi alındığında ölçüleri önceden belirlenmiş CE logosu kullanılarak ürünlere işaret olarak logo eklenmektedir. İzin verilen ölçüler dailinde (tıpkı bayraklarda olduğu gibi) ürün etiketlerine bir CE etiketi yazdırılmaktadır. Bu baskı aşamasında etkiketleme veya lazer etiketleme (barkod) gibi pek çok yol ile ürünlere iliştirilebilmektedir.
Potansiyel bir CE belgesinin Avrupa Birliği tarafında sadece bu durum yer almaktadır. Hatta Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde bir bu tarafın (Avrupa tarafı) devreye girdiğini ve aynı kurallar üzerinde CE zorunluluğu için talepte ısrar ettiğini belirtmekte de yarar olduğunu düşünüyorum.
Sonuç Açısından Servet Harcaman CE Belgesi Alamaz Mıyız?
Fiyatların malesef pandemi sonrası yükseldiği, hatta belge fiyatlarının 2024 yılıda dahil bu fiyat artışında benzeri hiç bir şeyle orantılı artmadığı ancak belgelendirme kuruluşlarının maliyetlerinin ne kadar arttığı da ortadadır.
Bu piyasa şartlarında CE belgesi gibi, testleri ve maliyet yükü fazla bir işaretmele tipinde ufak bir serveti gözardı etmek gerekebilir. Bu servetin değeri yani CE belgesinin 2024 tahmini maliyetleri ortalama 80 – 100 bin ₺ (Türk Lirası) arasındadır.
Bu fiyatın en üst bandı olduğunu yani senaryonun en kötü ucu olduğunu unutmayın. Normal başvuruların yaklaşık 25 bin ₺ bandında gezdiğini ve yüksek maliyetin genellikle CE laboratuvar testlerinin maliyetleri olduğunu unutmamak gerekiyor.
Bu nedenle belgelendirme için tam bir fiyat söylemek neredeyse imkansız oluyor. Kesin fiyat teklifi CE işareti alacak ürünün teknik dosyası (özellikleri), detaylı resimleri ve direktif kapsamı incelendikten sonra e-mail adresinize “CE Fiyat Teklifi” başlığıyla iletiliyor.
Diğer seçeneklerde servet harcamadan CE belgelendirme başvurusu yapabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.