CHP'li Öztürkmen: İktidar, Gaziantep'in sesini duymuyor

CHP'li Öztürkmen: İktidar, Gaziantep'in sesini duymuyor
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, dün gece TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada: Gaziantep'in bereketli toprakları suya hasret” diyen Öztürkmen, Sahipsiz kentimizin sahipsiz ovası: Barak.'

Gaziantep'in önemli sorunlarından birini gündeme taşıdı. AKP iktidarının yanlış tarım politikalarının tüm Türkiye'de olduğu gibi Gaziantep'te de tarıma büyük darbe vurduğunu söyledi. “Gaziantep'in bereketli toprakları suya hasret” diyen Öztürkmen, Sahipsiz kentimizin sahipsiz ovası: Barak... Yıllardır, Barak Ovası'nın Fırat Nehri suyuyla berekete kavuşması için çabalıyoruz. Ancak iktidara sesimizi duyuramıyoruz” dedi.

Öztürkmen'in TBMM'de yaptığı konuşma şöyle:

“Daha önce de bu Mecliste, bu kürsüde Barak bölgesinin sorunlarıyla ilgili konuşma yaptım ancak iktidar her zaman olduğu gibi duymazdan geldi çünkü burada yasa üzerinde de konuşsak, önergeler de versek ülkemizin, halkımızın sorunlarını dile getirsek de iktidar milletvekilleri ve iktidar sıraları bunu duymazdan geliyor.

Yine, elimizi kaldırıp indirdiğimizde bütün önergelerimiz, bütün önerilerimiz reddediliyor. O nedenle de hiç olmazsa bölgenin sorununu tekrar dile getireyim. Belki buradaki AKP sıralarında oturan milletvekilleri, iktidar milletvekilleri bunu duyarlar da bu soruna bir çözüm üretiriz.

Buradaki arkadaşlarımızdan da anladığım kadarıyla birçok milletvekili arkadaşımız Barak bölgesi nedir, bilmiyorlar. Barak bölgesi Gaziantep'in güneydoğusunda yer alan, Oğuzeli ilçesinin üçte 2'sini, Nizip ilçesinin üçte 2'sini, Karkamış ilçesinin de tamamını kapsayan, Suriye sınırına kadar olan, yaklaşık 120 köyü barındıran ve 385 bin dönüm araziden oluşan Türkiye'nin en verimli topraklarındandır ama zaman içerisinde hem o bölgenin coğrafi yapısı gereği hem de iklim değişikliği gereği bu bölgede bu kadar çok verimli olan arazilerimiz, maalesef kuraklık nedeniyle giderek verimsiz hâle gelmiştir.

Daha önce her türlü hububat, her türlü bakliyat ürünleri yetişirken şimdi sadece zeytin ve fıstık ürünü yetişir hâle gelmiştir ancak buna rağmen, bu ürünlerde de giderek verim azalması olmaktadır. Oysa Barak bölgesi kendi köyünde doymak istiyor, yetiştiği yerde karnını doyurmak istiyor, şehre göçmek istemiyor. Kendi topraklarında doymak istiyorlar.

Barak bölgesinin 5 kilometre, 10 kilometre, 15 kilometre uzağından Fırat Nehri akıyor. AKP iktidarı ve bölge milletvekilleri, şimdiye kadar her seçim döneminde Fırat'tan Barak bölgesinin sulanacağı konusunda söz vermiş olmalarına rağmen, bugüne kadar herhangi bir ilerleme sağlanamamış. Bu da yetmemiş, 2019 yılından bu yana bütün kalkınma programlarından, kalkınma planlarından Barak bölgesinin sulanması çıkarılmış maalesef.

Oysa Barak Bölgesi, ülkemizin, Türk insanının yapısı gereği, o kadar çalışkan, o kadar üretken, o kadar misafirperver bir bölgedir ki örneğin, ülkemizin nane ihtiyacının yüzde 80'i Barak bölgesinde yer alan Elifoğlu ve Kirgiz köylerinden sağlanmaktadır ve Türkiye'nin ürettiği "Antepfıstığı" diye bilinen fıstığın yüzde 75'i, yüzde 70'i Gaziantep bölgesinde yetişmektedir ve fıstığın da en kalitelisi Barak bölgesi fıstığıdır ancak kuraklık nedeniyle maalesef, giderek hem küçülmekte hem de verim azalmaktadır.

Üstelik Barak bölgesi çiftçilerinin derdine çözüm olan, derdine derman olan, çiftçiye dost olan Güneydoğu Birlik bu iktidar ve bundan önceki sağ iktidarlar döneminde kapatılmış ve köylü, üretici tüccarın insafına bırakılmıştır. Her ne kadar, bütün çabalarımıza rağmen, hiç olmazsa, bu sene, veriminin bol olduğu senede fıstığın Toprak Mahsulleri tarafından satın alınmasını, bir taban fiyat açıklanmasını talep etmişsek de bugüne kadar bu konuda bir ilerleme sağlanamamıştır.

Ben Barak bölgesinden gelen bir milletvekili olarak Barak bölgesinin sorunlarını burada dile getirmekten bir türlü vazgeçmeyeceğim, ta ki bu sorunlar çözülene kadar. Türkiye'de uçak inmeyen havaalanlarına para harcanırken bu kadar verimli arazilerin sulanmaması ülke tarımının bilerek istenerek ne hâle getirildiğinin de bir örneğidir.

Uçak inmeyen havaalanlarına para verin müteahhit zengin edin, gidilmeyen yollara para verin müteahhit zengin edin ama üretim yapmak isteyen, üretime katkı sunmak isteyen, kendi toprağında doymak isteyen, şehre gitmektense orada üretim yapmak isteyen üreticiye destek olmayan bu iktidarın bu politikasını eleştiriyorum ve Barak bölgesinin sulanması konusunda bir an önce yatırım yapmasını ve hiç olmazsa Güneydoğu Birlik yeniden hayata geçinceye kadar bu sene için Toprak Mahsulleri Ofisinin taban fiyatı açıklayarak üreticinin tüccarın eline düşmesindense üreticiye sahip çıkılmasını ve Toprak Mahsulleri Ofisinin fıstık alımı yapmasını iktidardan talep ediyorum.”

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.