Canan Karatay'dan Kışa Hazır Olun Çağrısı!

Canan Karatay'dan Kışa Hazır Olun Çağrısı!
Ünlü sağlık uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, halka sağlık konularında sunduğu değerli bilgileriyle tanınmaktadır. Eylül ayı gelirken, kış mevsimine özel hazırlıklarını paylaşan Karatay, sağlıklı ve doğal yöntemleri tercih ettiğini vurguladı.

Prof. Dr. Canan Karatay, kışın mide ve bağırsakları olumsuz etkileyebilecek ilaçlardan kaçınmanın önemine işaret ederken, 50 kilo domates kullanarak kış boyunca tüketeceği sağlıklı gıdaların hazırlıklarını yaptığını belirtti. Canan Karatay ayrıca kış bağışıklığı için beslenme önerilerinde bulundu.

KIŞ AYLARINDA MUTLAKA TÜKETİLMELİ

Canan Karatay, sağlıklı vücut direncinin sürdürülmesi açısından kışın gerekli nutrientleri tüketme önemini vurguluyor. Prof. Dr. Karatay, kendi kış hazırlıklarını anlatarak izleyicilerine önerilerde bulundu.

"Eylül ayında 50 kilo domatesi hazırlıyorum. Bütün kış onu kullanıyoruz. Menemen şeklinde de yapıyorum," diyerek domatesin önemine değindi.

Sadece domatesle sınırlı kalmayan Canan Karatay, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirici diğer doğal ürünleri de alışveriş listesine eklediğini belirtti. Kış sebzeleri ve ev yapımı erişte gibi sağlıklı alternatifleri tercih ettiğini ifade etti.

"Ev tarhanası alıyorum. Ev eriştesi alıyorum. Doğal ürünleri alıyoruz. Kış sebzelerini alıyoruz. Yemeğini yapıyoruz," diye konuştu.

Vücut için hayati öneme sahip D vitamini ve B12 kullanımına değinen Prof. Dr. Karatay, bu vitaminleri düzenli olarak aldığını ve bu sayede mide ve bağırsakları olumsuz etkileyebilecek bazı antidepresan ve antibiyotik türü ilaçlardan kaçındığını söyledi.


Canan Karatay, sağlıklı ve pratik bir beslenme önerisi olarak kendi tarhana tarifini de paylaştı. Bu tarif; soğan, buğday unu, biber, domates, süzme yoğurt, maydanoz, dereotu, reyhan, fesleğen ve kristal kaya tuzunu içeren zengin bir içeriğe sahip.

CANAN KARATAY'IN TARHANA TARİFİ MALZEMELER

500 gr kuru soğan

1,5 kilo buğday unu

500 gr kırmızıbiber

1 kilo domates

1 kilo süzme yoğurt

1 demet maydanoz

1 demet dereotu

1 demet reyhan

1 demet fesleğen

2 tatlı kaşığı kristal kaya tuzu

1 bağ tarhana otu (Ege yöresine ait)

5 ADIMDA TARHANA TARİFİ

1. Tarhana tarifi için önce soğanları soyup temizleyin. Domatesleri yıkayıp, kabuklarını soyun. Biberleri yıkayıp, çekirdeklerini çıkarın. Maydanoz, reyhan, fesleğen ve dereotu dallarını yıkayın. Soğanı, biberi ve domatesi iri küp şeklinde doğrayın ve büyükçe bir tencereye koyun. Üzerine tarhana otunu da bütün şekilde koyup, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.

2. Bütün malzeme güzelce pişip menemen kıvamını alınca, üzerindeki tarhana otunu alıp bir kenara ayırın ve pişen malzemeyi genişçe bir hamur yoğurma kabına boşaltın. Üzerine un ve süzme yoğurdu ilave edip yoğurun. Hamuru biraz soğuması için bekletin. Bu sırada maydanoz, dereotu, fesleğen ve reyhan dallarını ince ince doğrayın ve hamura ekleyerek biraz daha yoğurun. Daha sonra hamurun üzerini kapatacak kadar un serpip, üzerine beyaz pamuklu bir bez örterek bir kenara kaldırın.

3. Hamura 5 gün boyunca 1 çay bardağı kadar un ilave edip yeniden yoğurun. Her yoğurma sonrasında hamurun üzerine un serpin. Beşinci günün sonunda hamurun ekşimiş yani mayalanmış olması gerekir. İki gün daha aynı işleme devam edip hamuru tuzla tatlandırdıktan sonra, kurutma işlemine geçin. (Tüm bu aşamaların uzun ve meşakkatli gelmesi hâlinde hamur yoğrulduğu gün ya da ertesi sabah da serilebilir. Tek farkı fermantasyon yani ekşi mayalı hamur oluşturma aşamasının atlanması olacaktır.)

4. Serin ve havadar bir yere temiz, beyaz bir çarşaf serin. Hamurlardan küçük parçalar alıp çarşafın üzerine serin. Bu parçaları gün boyu hem sürekli olarak küçültün hem de tersyüz ederek kurutun.

5. Bir iki gün boyunca kuruyan hamur, ikinci veya üçüncü gün çekilmeye hazır hale gelir. Kuruyan hamur parçalarını dilerseniz mutfak robotunda, dilerseniz iki el arasında ovalayarak ya da çok sert bir şekilde kurumasını bekleyip, değirmene vererek, irice çekilmiş kıvama(mısır unu kıvamına) getirin. Ufalanmış olarak da üzerini örtüp, bir iki gün gölgede iyice kurumasını sağlayın. Daha sonra bez torbaya koyup, serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.

TARHANIN PÜF NOKTASI

Tarhanayı kurutma aşamasında ne kadar çok küçültür, ufalarsanız, elle ovma sırasında o kadar az yorulursunuz.


Kaynak:Duygu Kaplan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.