Burası Gaziantep Zeugma Değil! Gaziantep'ten Değil Sinop'tan Çıktı! 1600 Yıldır Saklanıyorlardı
2010 yılında başlatılan bu kazılarda ele geçirilen 1600 yıllık mozaikler, restorasyon ve koruma çalışmalarının ardından kazı alanında özel olarak tasarlanan bir yapıda muhafaza ediliyor. Bu mozaiklerin sergileneceği ve turizme açılacağı gün sabırsızlıkla bekleniyor.
Balatlar Yapı Topluluğu Kazıları Son Aşamalara Yaklaşıyor: Eserler Göz Kamaştırıyor
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, liderliğini yürüttüğü Balatlar Yapı Topluluğu kazılarında, farklı dönemlere ait pek çok mozaik keşfetti. Diğerlerini ayırt eden özellikle erken Bizans dönemine ait Hristiyan mozaikleri, mezarları örtmek için kullanıldıkları dönemin izlerini taşıyor. Kazı ekibi bu eserleri sergilemeye hazır hale getirirken, artık sonraki adımların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın inisiyatifinde olduğu belirtiliyor. Prof. Dr. Köroğlu, ziyaretçileri şimdilik ücretsiz olarak alanı gezdirebildiklerini fakat gerçek bir ören yeri haline getirebilmek için bakanlık onayı ve aktif kazıların tamamlanması gerektiğini vurguluyor.
Balatlar Yapı Topluluğu'nun Geleceği İçin Planlar Devam Ediyor: Mozaiklere Cam Zemin
Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından mozaiklerin üzerine geçici bir örtü yapıldı. Bununla birlikte, mozaiklerin gelecekte zarar görmemeden sergilenebilmeleri için profesyonel bir mekan tasarımına ihtiyaç duyuluyor. Karşılama merkezi olarak planlanan bu alanda benzeri Zeugma ve Antakya müzelerinde görülen cam zeminli koruma tasarımlarının uygulanması öngörülüyor.
Prof. Dr. Köroğlu, bu proje ile ilgili sürecin devam ettiğini ve eserlerin uygun koşullarda ziyaretçilerle buluşmasını umut ettiğini ifade ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.