Gaziantep'te 1+1 ev 1.500 TL! Gaziantep'te Kiracılar Perişan! Gaziantep'te Yüksek Kira Fiyatları Bir Yandan Fahiş Fiyatlar, Kiralık Ev Bulunmaması Bir yandan Vatandaşları İsyan Ettiriyor...

Gaziantep'te 1+1 ev 1.500 TL! Gaziantep'te Kiracılar Perişan!  Gaziantep'te Yüksek Kira Fiyatları Bir Yandan Fahiş Fiyatlar, Kiralık Ev Bulunmaması Bir yandan Vatandaşları İsyan Ettiriyor...
Gaziantep’te kiralık ev konusunda büyük bir sorun yaşanıyor! Gaziantep'te yüksek kira fiyatlarından ve kiralık ev olmamasından dolayı hem emlakçılar hem vatandaşlar büyük sorun yaşıyor...

Mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra Nisan ayı kira artış oranı 12 aylık ortalama üzerinden yüzde 30’a kadar yükseldi. Yaşanan bu aşırı zamlar ekonomik sıkıntılarla boğuşan vatandaşı daha da zor durumda bırakırken emlakçılar da kendi açılarından yaşanan sorunlardan dert yakındılar.

Ekonomik bunalım dar gelirli vatandaşı zor durumda bırakmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı enflasyon rakamları yüzde 5,46, yıllık bazda ise yüzde 61,14 yükseldi. Böylece nisan ayı için yeni kira sözleşmesi yapacaklar için artış oranı yüzde 29,88 yükseldi. Örnek olarak 2 bin lira kira bedeli ödeyen vatandaşın kira bedeli 2 bin 600 lira gibi aşırı bir fiyata yükselmiş olacak. Enerji piyasasına ve gıda sektörüne gelen zamlardan dolayı zaten zor bir süreç yaşayan vatandaşlar kiraya gelen zamlara yönelik olumsuz eleştirilerde bulundu. Ev piyasasının önemli bir ayağını oluşturan emlakçılar ise durumdan memnun olmadıklarını belirttiler.


Kira fiyatlarında gerçekleşen zamdan sonra hem ev sahipleri hem de kiracılar sorunun ciddi bir boyuta ulaştığını belirttiler. Uzun süredir devam eden ekonomik sorunlarla boğuşan vatandaş ev sahip olmanın dışında kiracı olmanın bile imkansıza hale geldiğini ifade ettiler. Emlak piyasasında uzun zamandır bulunan Özşahin Emlak Müşavirliği Yöneticisi Şahin Kahrıman, şu süreçte hem ev sahiplerinin hem de kiracıların kendi açılarından haklı olduğunu belirtti. Kahrıman ‘ son zamlarla beraber hem alıcı hem de satıcı veryansın etmeye başladı. Kiracı haklı olarak en uygun evi bulmak ve kira fiyatlarının düşmesini istiyor. Ev sahipleri ise kendilerince haklı olarak yatırımda bulunduğu evden uygun bir gelir elde etmek istiyor. Çünkü bugünlerde Gaziantep’te ortalama bir evin fiyatı bir milyon liranın üzerinde. Kiralık fiyatları da geçen seneye göre iki katına çıktı. Bütün bu durumu göz önünde bulundurduğunuzda sektörün çıkmaza sürüklendiğini fark edebilirsiniz’ ifadelerini kullanarak sektördeki en temel sorunu dile getirdi.


Sektörün bu denli daralmasından ve fiyatların aşırı yükselmesinden emlakçıların da memnun olmadığını belirten Kahrıman, hem kendi müşteri potansiyellerinin hem de Gaziantep genelinde ev satım oranlarının düşmesinin piyasayı uzun süre meşgul edeceğini belirtti. Kahrıman ‘biz emlakçılar olarak da piyasanın bu denli çökmesinden memnun değiliz. Kiracı adayı dükkanlarımıza geldiğinde 3 bin veya 4 bin lira kira fiyatı söylemekten biz de çekiniyoruz ve imtina ediyoruz. En azında önceleri üç kişiden birine ev kiralayabiliyorduk. Ama şimdi bu fiyatlardan dolayı doğal olarak müşteri potansiyelimiz aşırı derecede düştü’ sözleriyle piyasadaki daralmayı gözler önüne serdi.


Piyasanın daralmasına yönelik açıklamalarda bulunan bir başka emlakçı da Gaziantep’in kiralık ev konusunda büyük bir sorun yaşadığını belirtti. Piyasada fiyatları istismar eden ve fırsatçılık yapan pek çok kişinin olmasının kiralık ev piyasasının bir başka problemi olduğu ifade edildi. Diğer yandan inşaat sektöründe girdi maliyetlerinde yaşanan artıştan dolayı bunun kira fiyatlarına ister istemez yansıyacağı belirtildi. Bir ay öncesinin sermayesiyle 40 daire yapabilen yatırımcının bugün aynı sermayeyle en fazla 20 daire yapabildiği, bundan dolayı da ellerindeki dairelerin değerlenmesi için bekletildiğini belirten emlakçılar bu durumun satıcı açısından zarar etmemek için haklı yönleri olduğu belirtildi.


Kiralık ev piyasasında yaşanan bu durumun bir an evvel çözüme kavuşturulmasını belirten emlakçılar, ilgili kurumların derhal müdahale etmesini bekliyor. Bu müdahalelerin arasında en önemlisi bazı ev sahiplerinin haksız kira artırımı yapmalarının engellenmesi ve fırsatçılara izin verilmemesi gerektiği yönünde olduğu belirtildi. Hatta bazı ev sahiplerinin piyasanın belirlediği zammın üzerinde dahi kira fiyatı talep ettiğini belirten emlakçılar, piyasanın bunlardan arınması ve yeniden ekonomik istikrara girilmesi halinde sektörün düzelebileceğini belirttiler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.