Tıp Bayramı ilk ne zaman kutlanmaya başladı, nasıl ilan edildi? 14 Mart Tıp Bayramının tarihçesi, tıp bayramı neden kutlanır?

Tıp Bayramı ilk ne zaman kutlanmaya başladı, nasıl ilan edildi? 14 Mart Tıp Bayramının tarihçesi, tıp bayramı neden kutlanır?
14 Mart Tıp Bayramı tarihçesi vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Gece gündüz demeden işlerini yapan sağlık çalışanların bu önemli gününün tarihi merak ediliyor. Osmanlı Devleti'nde 2.Mahmud dönemine kadar uzanıyor. Peki, kimlerin Tıp Bayramı kutlanır? Türkiye'de 14 Mart tarihinde kutlanan Tıp Bayramı hakkında detaylı bilgiye haberimizden ulaşabilirsiniz.

14 Mart Tıp Bayramının tarihçesi, neden kutlandığı merak ediliyor. Sağlık emekçilerini onurlandırmak adına 14 Mart'ta kutlanan Tıp Bayramı aramaları arttı. 1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir. İşte Tıp Bayramının tarihi hakkında merak edilenler…

14 MART TIP BAYRAMININ TARİHÇESİ

"Tıphane-i Amire" ve "Cerrahhane-i Amire" adlı tıp okullarının açılış tarihi olan 14 Mart 1827, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Tıp Bayramı ilk kez, Birinci Dünya Savaşı sonunda İstanbul'un işgal edildiği günlerde yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919'da kutlandı. Günümüzde de 14 Mart tarihi her yıl Tıp Bayramı olarak kutlanıyor.

TIP BAYRAMI NEDEN KUTLANIR, İLK NE ZAMAN KUTLANMAYA BAŞLANDI?

14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.



1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.

Dünyada da benzer kutlamalar var. ABD'de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan'da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü "Doktorlar Günü" olarak kutlanır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.