Organik Gübre
Bitkilerin beslenme ihtiyacı için gerekli minarelleri barındıran ve toprağın kimyasal, fiziksel yapısını düzenleyerek toprak daha kolay beslenmesini sağlayan maddeye gübre deniliyor. Fosillerden ve hayvan atıklarından doğal yollarla üretilen gübrelere ise organik gübre adı veriliyor. Organik gübrelerinde yer alan bileşenler sayesinde kullanıldığı topraklarda bitkiye ve toprağa direnç kazandırıyor.
Organik Gübre Ne İşe Yarar?
Organik gübreler bitkilerin besin kaynağı olması yanından toprağı da düzenleyici bir yönü de bulunuyor. Özellikle çevre dostu olan gübreler bitkinin kök gelişimini desteklediği gibi toprak içinde bulunan mikroorganizmaları da besliyor. Toprağın daha çok su tutmasını sağlayan organik gübreler toprağı iyileştirerek yağmur ve sel sularının neden olduğu toprak kaybının önüne geçiyor.
Organik Gübrenin Faydaları
Organik gübre, hayvan atıkları ve bitkiler gibi doğal ürünlerden üretildiği için doğa dostu olarak biliniyor. Bitki ve toprak için organik gübrelerin birçok faydası bulunuyor. Toprağın besin değerini artıran organik gübreler bitkinin kök gelişimine katkı sunar. Bitkinin her döneminde kullanılan organik gübre aynı zamanda toprağın su tutumunu da artırır. Topraktaki mikroorganizmaları artırarak toprağın ph değerini regüle eder.
Organik Gübre Çeşitleri
Organik gübre çeşitleri genel olarak beş başlık altında toplanmaktadır. Bunlar hayvan gübresi, yeşil gübre, hurmik ait, kompost ve torf olmaktadır. Özellikle organik bakımdan zengin olan hayvan gübresi toprağın suyu emme ve depolama kapasitesini daha çok artırmaktadır. Organik gübre içinde yer potasyum ve azotun uygulanmadan yağmurdan etkilenmemesi için gübrelerin içerde muhafaza edilmesi gerekir.
Neden Organik Gübre
Bilinçsizce kullanılan inorganik gübreler toprağın yapısını zamanla bozmasıyla beraber yüzey akışı ve tabana inen kimyasallar ile denizlere, içme ve kullanma sularına karışarak insan, hayvan ve bitkileri olumsuz etkilediği görülüyor.
Organik gübre tamamen hayvansal kökenli olmasından dolayı topraktaki faydalı mikroorganizmaların sayılarını arttırarak bitkinin kökleri vasıtasıyla besin ve suya daha hızlı ulaşmasını sağlar.
Hayvanlardan elde edilen dışkılar gelişmiş teknoloji ile fermante edilerek hastalık, zararlı ve yabancı ot tohumlarından arındırma işlemi yapılır. Organik gübre bir besin deposu nitelinde olması toprağı fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını iyileştirerek verimliliğin yükselmesini sağlıyor. Organik gübre hakkında daha fazla bilgiyi https://www.ufuktarim.com/organik-gubre adresinden bulabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.