Son Dakika: Gaziantep Üniversitesi Hastanesinde Personel Krizi! Hastanede Uzun Sıraların Oluşmasının Sebebi Personel Sıkıntısı
Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat, tüm problemli hastaların kendilerinde olduğunu ve bu noktada Hastanede hizmet veren bir doktorun hem hizmet, verip hem de tarama programına yetişmesinin imkânsız olduğunu söyledi. Hastane açmanın çözüm olmadığına vurgu yapan Balat, “Hastane açmak çözüm değil. İlk olarak sizi kısıtlayan bazı konular var ve belirli bir kapasitenin üzerine çıkamıyorsunuz. Hizmet vereceğiniz belirli bir kadronuz var. Biz, 250 yataklı bir Çocuk Hastanesi açtık. Bu yatak sayısı kadar hizmet verecek personeli bulsam, 250’si de dolacak. Ama hizmet verecek personelim yok. Dolayısıyla yatak var personel yok. Biz şu öğreti ile büyüdük: En iyi hekim, koruyucu hekim. Hastalıklar ortaya çıkınca tedavisi bellidir ancak en iyi hekim, koruyucu hekimdir. Biz bir noktada sağlık politikaları nedeniyle koruyucu hekimliği kaybettik.” dedi.
ALET ALIMINDA BÜYÜK SIKINTI VAR
Balat, sıkıntılarının had safhada olduğunu belirterek, “Alet alımları noktasında ise devletin sunduğu bütçe size çok sınırlı sayıda alet almak hakkı veriyor. 10 yıldan bu yana kullandığımız anjiyo cihazını değiştiremiyoruz. Tüpünü değiştirerek kullanım süresini uzatmaya çalışıyoruz” dedi.
GÜNLÜK HASTA SAYISI 15 BİN
Üniversite hastanelerinin en özellikli hastaneler olduğunu anlatan Balat, “Üniversite hastanesi, başvurulabilecek en üst sağlık basamağıdır. Bugün hastanemize, basit bir üst solunum yolu hastalığı için hastaneye başvurduğu zaman, çok ciddi bir hastalığa sahip olan kronik bir hastanın yerini alıyor. Geçmişte bilindiği üzere bir sevk zinciri vardı. Hastalar, basamaklardan geçerek hastanelere ulaşıyordu. Şu anda o basamaklanma kalktığı için bizim günlük hasta sayımız, başvuru sayımız 10-15 bin. Hastanelerde hekimlerin nasıl çalıştığını gidip görün. Bizim sistemimiz Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere göre daha iyi. Kamu hastanelerinde 10 dakikada bir sistemden hasta veriliyor. Hasta 10 dakikada çıkmamışsa kavga başlıyor. Bu durum şiddete dönüşüyor” diye konuştu.
BÜTÇEDE SIKINTILAR VAR
Bütçe ve personel eksikliği neden Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yoğun sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Balat, “Hastalar üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan hastanemize başvurduğu zaman, oluşan yoğunluklar artıyor. Tüm basamak sağlık hizmetlerini sunduğumuz zaman buna ne alet yetiyor ne hizmet ne de personel yetebiliyor. Alet alımları noktasında ise devletin sunduğu bütçe size çok sınırlı sayıda alet almak hakkı veriyor. 10 yıldan bu yana kullandığımız anjiyo cihazını değiştiremiyoruz. Tüpünü değiştirerek kullanım süresini uzatmaya çalışıyoruz. Değiştirmek istediğimiz zaman yeterli bütçe olmadığı için kendi döner sermayemiz üzerinden cihazı değiştirmemiz söyleniyor. Üniversitelerin gelir-giderleri belli, bu noktada ihtiyaçlarımızı değişik kaynaklardan sağlamaya çalışıyoruz. Tüm problemli hastalar bizde.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.