Kıble ne tarafta ve nasıl bulunur?

Kıble ne tarafta ve nasıl bulunur?

Müslümanlar kıble istikametine yönelerek namaz ibadetini yerine getirmektedir. Namaza duran kimsenin bu istikamete yönelmesine de istikbal-i kıble denilmektedir. Müslümanların kıblesi ise, Mekke'de bulunan Kabe-i Muazzama'dır. Namaz kılarken kıble cihetine yönelmek namazın şartlarından birisidir. Bu şarta uymak namazın sıhhati açısından önemlidir. Eğer Kabe'yi görüyorsanız kıble, Kâbe'nin bizzat kendisi olmaktadır.

Kabe'ye uzak bölge veya beldelerde yaşayanların namaz kıldıkları mescid veya camilerin kıblesi hakkında ayrıca bir araştırma yapmalarına gerek kalmadan oraların kıblesine tabi olmaları kafidir. Bunun dışındaki durumlarda mutlaka bizzat araştırma yapılarak kıble tespit edilmelidir. Yabancı bir yerleşim biriminde bulunan kimse kıble yönünü bilmiyorsa öncelikle o yerdeki halka sorarak kıble istikametini öğrenmeye çalışır. Soracak güvenilir bir kimse bulunamazsa gerekli araştırmaları yaparak kıble yönü olduğuna kanaat getirdiği tarafa doğru namazını ifa eder.

Peki kıble yönümüzü belirlemek için hangi yöntemlerden faydalanacağız. Esasında yön ve kıble istikametini belirlemek için pek çok yöntem vardır. Örneğin, pusula, güneş, yıldızlar ve doğadaki bazı karinelerden yararlanarak kıble yönümüzü bulabiliriz. Fakat biz daha hassas şekilde kıble yönünün nasıl bulunacağını size aktarmak istiyoruz. Günümüz internet teknolojisi ve özellikle online haritalar vasıtasıyla kıble yönünü tespit etmek pek kolay hale gelmiştir. Kıble yönünü hızlı ve doğru şekilde tespiti için Müslümanların yoğunlukla yaşadığı ülkeler ve bu beldelerde konuşulan diller baz alınarak şu internet sitelerinden yararlanabilirsiniz.

a) Türkçe dil alt yapısını kullanarak kıble yönünü tespit için www.kiblebulma.com kıble bulucu siteyi kullanabilirsiniz. Mesela, mobil cihazınızda konum (gps) servisini aktif ettiğiniz zaman ilgili kıble bulma çalışması yardımıyla evinizin çatısına kadar inerek kıble yönü hattınızı ve manyetik pusula için kıble derecesini öğrenebilirsiniz.

b) İngilizce dil alt yapısını kullanan bölgeler için kıble bulucu yani Qibla Finder çalışması olarak www.qiblafinder.org platformunu önermekteyiz. Bu çalışmada da konum servisi etkin iken evinizin, işyerinizin veya bulunduğunuz mekanın üstüne kadar inerek kıble yönünü anlık olarak görebilirsiniz. Çevrenizdeki ev, sokak ve diğer unsurlardan faydalanarak kıble yönünüzü doğru bir şekilde öğrenmiş olacaksınız. Yine bulunduğunuz yerin hassas bir şekilde pusula için kıble açısını alacaksınız. İsterseniz manyetik pusulaya bu açıyı uygulayarak da kıble yönünüzü belirleyebilirsiniz.

c) Müslüman ülkelerin önemli bir bölümünün Arapça dilini kullandığından hareketle Arapça dil alt yapısını kullanan Qibla sitesi olarak www.al-qibla.net kıble bulucu çalışmayı öneriyoruz. Önceki siteler gibi bulunduğunuz konumun kıble yönü hattını ve kıble derecesini anlık olarak veren bu çalışma da, hassasiyeti ile güvenle kıble yönünü tespit noktasında çok başarılı bir çalışmadır.

Yaptığımız araştırmalar neticesinde Müslüman ülke ve beldelerde -konuşulan diller itibarıyla- güvenilir sonuçlar veren bu 3 kıble bulucu çalışmayı kullanmanızı önermekteyiz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.