Gaziantep Fıstığını Dünya'nın Dev Firması Toptan Alıyor! Gaziantep’ten en çok Antep Fıstığı alan firma kim?
Yaklaşık 210 bin kişinin geçim kaynağı olan projenin mevcut çalışmalarının yanında kazanımların yaygınlaştırılması ve geleceğe taşınması hedefleniyor.
Projenin üçüncü faz çalışmaları devam ederken, Antep fıstığında verim ve kalitenin artırılması, çeşitliliğin korunması ve doğal varlıkların sürdürülebilir kullanımı amaçlanıyor.
92 köyde 177 bahçe
2011 yılından bu yana projeden yararlanan çiftçilerin yüzde 90.9’u, 2014 yılından itibaren projeden yararlanan çiftçilerin ise yüzde 61.3’ü proje faaliyetleri ile artık her yıl ürün alabildiklerini, böylece hem toprakların sürdürülebilir kullanımının, hem de her yıl gelir elde etmenin mümkün hale geldiğini belirtti.
Proje kapsamındaki faaliyetlerin Türkiye’deki tüm Antep fıstığı bahçelerinde uygulanmasıyla üretimde yüzde 50 artış sağlanması halinde, Antep fıstığından 2-6 milyar lira arasında ek ulusal hâsıla elde edilebileceği öngörülüyor.
Proje kapsamında 92 köyde yer alan 177 bahçede çalışmalar yürütülürken, 3. fazda danışmanlık desteği sağlanan üretici sayısı iki bini geçti.
Çocuklar için ‘Fıstık Şenliği’ düzenlendi
Projenin 3. fazında bölgede yaşayan ilkokul çocuklarına yönelik eğitim ve farkındalık çalışmalarına başlandı. 2019’dan itibaren Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle toplamda 2 bin 300’ün üzerinde ilkokul çocuğuna eğitim verildi. Eğitimlerin bir parçası olarak, projeye katılan çocuklarla birlikte bu yıl ilk kez çevrim içi bir Fıstık Şenliği düzenlendi. Proje eğitimleriyle 2023’e kadar 4.500 çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.