Gaziantep'te Hekimler İş Bıraktı! Olan Yine Vatandaşa Oldu!
Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanları, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun (AHEF) çağrısı üzerine “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı Türkiye genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Yapılan eylem nedeniyle Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de birçok Aile Sağlığı Merkezi bugün açılmadı.
Covid-19 aşısı ve diğer sağlık problemleri için Aile Sağlığı Merkezlerine gelen vatandaşlar, merkezlerin kapalı olduğunu görünce şaşırdı.
Aile Sağlığı Merkezlerinden randevu alan vatandaşlar muayene için gittiklerinde “Haksızlık varsa biz yokuz. Tüm Hak Gaspları için 16 Ağustos tarihinde iş bırakıyoruz” yazılı afiş ile karşılaştı.
Aile hekimlerinin ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının iş bırakma eylemi nedeniyle sağlık hizmeti alamayan vatandaşlar, merkezlerin kapalı olmasından dolayı tekrar dönmek zorunda kaldılar.
Covid-19 salgını süreci gibi bir süreçte sağlık hizmeti alamayan ve aşı randevusu aldıkları halde aşı olamayan vatandaşlar, bu duruma tepki gösterdi.
Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Sağlık Bakanı ve diğer yetkililerin her fırsatta aşı çağrısında bulunduğu bir dönemde Aile hekimlerinin, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının iş bırakma eylemine ve yetkililerin böyle bir eylemi engellememesine tepki göstererek salgın sürecinde böyle bir eyleme anlam veremediklerini dile getirdiler.
Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının iş bırakma eylemi yaparak haklarını aramalarının doğru olmadığını belirten vatandaşlar, yapılan eylemin mesai saati içerisinde ve haftanın ilk çalışma gününde yapılmasından dolayı birçok hasta ve yakınlarının mağdur edildiğine dikkat çektiler.
Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının iş bırakma eylemi yaparak haklarını aramalarına tepki gösteren vatandaşlardan Osman Avni Halhallı, randevu alarak Covid-19 aşısı olmak için geldiğini ancak Aile Sağlığı Merkezi’nin kapalı olmasından dolayı aşı olamadan geri dönmek zorunda kaldığını ifade etti.
“Aşı olamadan geri dönüyorum”
Salgın süreci gibi bir süreçte bu tür eylemlerinin doğru olmadığını belirten Halhallı, “Sadece Türkiye değil, dünya olağan bir süreçten geçmektedir. Özellikle Kovid-19 süreci gibi böyle bir durumda bu tür bir eyleme yersiz buluyorum. Daha değişik platformlarda haklarını aramalıdırlar. Çünkü burada söz konusu sağlıktır. Basın yoluyla veya kısa süreli bir açıklama ile eylemlerini yapabilirlerdi veya talep ile sıkıntılarını dile getirebilirlerdi. Ben randevu almıştım ve aşı için gelmiştim. Fakat Aile Sağlığı Merkezi kapalı olduğu için tekrar dönüp gidiyorum. Böyle bir şey olamaz. En azından aşılar yapılmalıydı. Bu şekilde mağdur oluyoruz. Yaşlı hastalar, ilaç için gelenler var. Devletin sağlık ocağına ve sağlık sektörüne anahtar vurulur mu? Biraz vatansever olmamız lazım.” dedi.
Sağlık çalışanı Hüseyin Demir, Yaşlı Bakım Merkezi’ndeki engelli bir hastalarının kan tahlili sonucunu bırakmaya geldiğini ancak Aile Sağlığı Merkezi’nin kapalı olmasından dolayı tahlilleri bırakamadan geri dönmek zorunda kaldığını belirtti.
“Olan yine vatandaşa oluyor”
Salgın sürecinde sağlık çalışanlarının çok yıprandığına dikkat çeken Demir, “Kendilerine göre haklılık yönleri vardır ama şu anda mağdur olan yine vatandaş oluyor. Sağlık Bakanlığından ricamız ise Aile Sağlık Merkezleri ve hastanelerdeki personellere gerekli şekilde özlük haklarının kesinlikle verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Fakat bu şekilde vatandaş mağdur oluyor. İnşallah bu sorunun kısa sürede çözülmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.