Özel Haber: Limak’a Gaziantep Çimento’nun sırtından 300 milyon dolar mı?

Özel Haber: Limak’a Gaziantep Çimento’nun sırtından 300 milyon dolar mı?
Gaziantep’te bulunan çimento fabrikasını Kilis’e taşıyan Limak, eski fabrikasının olduğu 1.5 milyon metrekare arazinin imar revizyonu 2007 yılında dönemin Şehitkamil Belediye eski Başkanı Metin Özkarslı tarafından yapıldı. Bu arazide yaklaşık 5 bin 500 konut ve ticari birimlerin inşa edileceği alan 25 bin kişiye ev sahipliği yapacağı iddia edildi.

LİMAK’IN GAZİANTEP ÇİMENTO GÖLÜ

2005 yılında Uzan’ların mallarına TMSF tarafından el konulması sonucu ve bunlar arasında bulunan1955 yılında O zamanın başbakanı merhum Adnan Menderes tarafından yapılann, yaklaşık 1.5 milyon metrekare alanı kapsayan 1000 kişinin çalıştığı Gaziantep Çimento Fabrikası’na TMSF tarafından el konuldu. Daha sonra, 2005 yılında ihaleye Çimento fabrikası çıkarıldı. İhalede Gaziantep’in yerleşik şirketi olan ve yaklaşık 20 bin kişinin çalıştığı Sanko Holding 128 milyon 500 bin dolara ihale yoluyla Gaziantep Çimento fabrikasını satın aldı. Ancak, rekabet kurulu Sanko Holding’in Adıyaman’da da çimento fabrikası bulunduğu için rekabet kuruluna aykırı bulunması nedeniyle ihale iptal edilince, tekrar ihale açıldı ve şu anda Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olan aslen Ergani’li olan Nihat Özdemir, 93 milyon 500 bin dolara verdiği teklifle Gaziantep Çimento’yu satın aldığı belirtilirken Özdemir, bir ay içerisinde 35 milyon dolar para kazanmış oldu.

ÖZDEMİR’İN CEBİNE 35 MİLYON DOLAR GİRDİ

Sanko Holding’in rekabet kurulu tarafından Adıyaman Çimento fabrikasından dolayı alamadığı Gaziantep Çimento fabrikasına 128 milyon 500 bin dolar teklif verdiği ihalenin iptal edilmesinden sonra 93 milyon 500 bin dolara Limak Holding, Gaziantep Çimento’yu satın aldı. Böylece Limak Holding iki ihale arasında 35 milyon dolar para kazanarak Limak Çimento kara geçti.

MENDERES YAPMIŞTI

1950 yılında Demokrat Parti olarak iktidara gelen ve Türkiye’nin her yerine Çimento fabrikaları kuran o dönemin başbakanı merhum Adnan Menderes, Doğu ve Güneydoğu’yu bağlamak amacıyla Birecik köprüsünden sonra Gaziantep Çimento’yu 1.5 milyon metrekare alan üzerine kurdu. Tam tamına 60 yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne hizmet veren Gaziantep Çimento’da yaklaşık bin kişi çalışıyordu

45 YIL DEVLET ÇALIŞTIRDI

Gaziantep Çimento 1955’ten 1990 yılına kadar Türkiye Çimento Fabrikaları genel müdürlüğü bünyesinde hizmet verdikten sonra Tansu Çiller hükümeti tarafından özelleştirme idaresi yoluyla Uzan ailesine peşkeş çekilerek 65 milyon dolara satıldı. Uzan’lar uzun yıllar, Gaziantep Çimento’yu Rumeli ismi altında çalıştırarak, üstelik devlete de ihale bedeli ödemeden yürüttü.

TMSF UZAN’LARIN MALINA EL KOYUNCA GAZİANTEP ÇİMENTO’DA SATIŞA ÇIKTI

Türkiye’de Medya sektöründe etkili olup ve Genç Parti’yi kuran Cem Uzan, siyasette etkin olmaya başlayınca Ak Parti Hükümeti döneminde Cem Uzan’ın bankaları, Çukurova ve Kepez Elektriğin yanı sıra tüm varlıklarına el konuldu. Bunun üzerine Uzan’ların tüm varlıkları TMSF tarafından satışa çıkarıldı.

2005 YILINDA GAZİANTEP ÇİMENTO TEKRAR SATIŞA ÇIKTI

2005 yılında Gaziantep Çimento’yu tekrar satışa çıkaran TMSF, yaklaşık 20 bin kişinin çalıştığı Sanko Holding’e ihale yoluyla 128 milyon 500 bin dolara sattı. Ancak, Sanko bünyesinde Adıyaman Çimento bulunması nedeniyle rekabet kurulu aynı bölgede birden fazla çimento fabrikası olması nedeniyle ihaleyi iptal etti.

6 AY ARADAN SONRA YENİ İHALE

Sanko Holding’in 2005 yılında verdiği 128 milyon 500 bin dolarlık ihalenin iptal olmasından sonra TMSF Gaziantep Çimento’yu tekrar ihaleye çıkardı. İhaleyi de şu an Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olan Limak Holding’in sahibi, Ergani doğumlu Nihat Özdemir, 93 milyon 500 bin dolar vererek ihaleyi aldı. Ancak, Özdemir Gaziantep Çimento’yu almasıyla birlikte ihale farkı olarak 35 milyon dolar ilk kazancı oldu.

15 YIL ÇALIŞTIRDI, GAZİANTEP ÇİMENTO’YU KİLİS’E TAŞIDI

Son günlerde Gaziantep’teki arazilerin değerli olması nedeniyle ve yüksek paralar olduğunu gören Limak yöneticileri, Türkiye’nin 5. teşvik bölgesinde bulunan Kilis’e çimento fabrikasını taşıyarak teşvik yoluyla ikinci bir rantıda kazanmış olduğu ileri sürüldü.

GAZİANTEP ÇİMENTO’NUN İMARINI NE ZAMAN VE KİM DEĞŞİTİRDİ?

Gaziantep Çimento fabrikasının şehir içinde kalması nedeniyle Limak Holding yöneticileri, 2007 yılında Gaziantep Şehitkamil Belediyesine, Gaziantep Çimento’nun 1.5 milyon metrekare arsasına yüksek katlı izin verilmesi talebinde bulundu. O dönemin Şehitkamil Belediye Başkanı  Metin Özkarslı, Limak Holding’in talebini uygun bularak, yüksek binlar yapması yönünde imar değişikliği yaptı. Ucuza aldığı Gaziantep Çimento fabrikası arsalarından da Limak Holding yine büyük kazanç yaptı.

LİMAK HOLDİNG, ÇİMENTO FABRİKASININ YERİNE 5 BİN 500 DAİRE YAPIYOR

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkan yardımcı Mehmet Serhan Bacaksız, geçtiğimiz hafta Gaziantep’te yerel medyayı da hiçe sayarak İstanbul’dan bir çok ulusal medyanın temsilcilerini üç gün boyunca ağırladıktan sonra 1.5 milyon metrekare alan üzerine ve 25 bin kişinin yaşayacağı 5 bin 500 daire yapacağı yerin tanıtımını yaptığı, bu dairelerin de toplam bedelinin yaklaşık ortalama 750 bin TL’den satılması halinde 500 milyon dolara satılacağı ileri sürüldü.

15 YILDA 300 MİLYON DOLAR MI KAZANDI?

2006 yılında ihaleden hemen sonra 35 milyon dolar, 15 yıl boyunca sattığı çimentodan kazandığı para, Kilis’e taşıdığı için aldığı teşvik ile 5 bin 500 dairenin satışıyla birlikte toplam Limak Holding’in tahminen bu süre içerisinde 300 milyon dolar kazanacağı iddia edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.