Gaziantep'te hayatını kaybeden işçi hangi hastanenin ihmal kurbanı?
HIZLI ANJİO GAZİANTEP’TE YOK MU?
İŞÇİNİN AİLESİNİN ANJİO İSYANI
Türkiye genelinde ve Gaziantep’te insan sağlığına büyük önem verilmesine rağmen önceki gün yaşanan bir olay “Bu nasıl bir sağlık” yorumlarını beraberinde getirdi. Kalp krizi geçiren ve ambulansla 25 Aralık Devlet Hastanesi’ne kaldırılan 44 yaşındaki bir hastanının kalbi durdu. Burada kalbi yeniden çalıştırılan genç hasta, “hızlı anjio” sistemi ve tertibatı olmadığından başka bir hastaneye sevkedildi. Sevk işlemleri yapılırken yeniden kalbi duran hastaya müdahale edilirken 25 Aralık Devlet Hastanesi’nde hızlı anjio sistemi ve tertibatı olmadığı için acilen sevkedilmesi istendi. Özel bir hastaneye sevki gerçeleşen 4 çocuk babası bu kişi, hastaneye yetişmeden hayatını kaybetti. 4 çocuk yetim kalırken, devlet hastanelerindeki anjio tertibatının olmaması Gaziantep’te şok etkisi yarattı. Kalp krizi sonrasında hayatını kaybeden işçinin ailesi ise, “Bu nasıl bir sistem. Ambulans direkt devlet hastanesine götürüyor ama, burada anjio yapılacak sistem yok. 25 Aralık Devlet Hastanesi neden var. Yetkililerin buna çözüm bulmasını istiyoruz” dediler.
Dört Saniyede Anjiyo Nedir?
Koroner arter hastalığı, halen tüm dünyada ölüm nedenleri arasında en sık görülen sebeplerden biridir. Maalesef bu hastalıktan kaynaklanan ölümlerin neredeyse yarısı hastaneye ulaşamadan gerçekleşmektedir. Bu nedenle koroner arter hastalığı konusunda erken teşhis her zamankinden çok daha önemli hale gelmiştir.
Son yıllarda gelişen teknoloji ile özellikle risk grubunda olan hastaları yüzde 100‘e yakın doğrulukla belirleyecek bir yöntem mevcuttur. Bu yöntem kalp damarlarına doğrudan girilmeden, tomografi ile gerçekleştirilen bir tetkik olup yüzde 100'e yakın bir sonuç vermektedir. Ayrıca hastanın değerlendirmesinin çok kısa sürmesi, normal anjiyografideki gibi hastanın 6 saat süreyle yatağa bağlı kalması gereğinin olmaması, tetkik esnasında verilen ilacın toplardamardan verilmesi nedeniyle ilaç verilen damara bağlı sorunlarla karşılaşılmaması yöntemin avantajları arasındadır.
Bu yöntem, normal anjiyografidekine oranla koroner damarları tıkayan ve plak olarak adlandırılan yağ ile kireçten oluşan kombinasyon hakkında daha detaylı bilgi vermesi, bu bilginin hastanın tedavisinin planlanmasında yönlendirici olması nedeniyle kardiyologlar tarafından gittikçe daha sık kullanılmaktadır.
Bu değerli tetkik yönteminin güvenilirliğini belirleyen bazı faktörler mevcuttur ve bu faktörlerin tetkiki yaptıracak insanlar tarafından bilinmesi gerekmektedir. Bunlardan birincisi bu tetkikin gerçekleştirildiği cihazın teknolojik düzeyidir. Kalp hareketli bir organ olduğu için bu organa ait yaklaşık 2-3 mm çapındaki koroner damarları inceleyebilecek cihazın son derece hızlı olması gerekmektedir. Bu cihazlarda hızı belirleyen temel özellik ise cihazın kaç kesitli olduğudur. Bu kesit sayısı eski cihazlarda 4, 8, 16 ve 32 olup, bu cihazların hızı hareketli bir organ için düşük bulunmuştur. Bu nedenle günümüzde kullanılan son teknoloji cihazlarda kesit sayısı 64'tür. Böylece hem doktorların hem de hastaların, işlemin yapıldığı cihazın kesit sayısını bilmeleri ve yüksek kesit sayılı cihazları tercih etmeleri doğru bir seçim olmaktadır. Bir diğer önemli husus ise yapılan işlemi değerlendirecek olan doktor veya doktor grubunun bu konuda ne denli deneyimli olduğudur. Hastaların bu tetkiki yaptırırken dikkat etmesi gerekenlerin başında özellikle kardiyoloji konusunda yoğun çalışan daha spesifik merkezleri tercih etmeleri gelmektedir.
Bu yöntemin uygulanması hastalar için son derece kolay bir yöntemdir. İşlem esnasında sadece toplardamar aracılığıyla radyoopak ilaç verilir ve sonrasında bir nefes tutulması istenir. Bu esnada tüm işlemler 4 saniye gibi kısa bir sürede sonlanmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.