Gaimder "İnşaat girdilerindeki haksız artışa dur denilmeli"
Covid-19 salgını sebebiyle yaşanan ekonomik sıkıntılar inşaat sektörünü derinden etkilerken, tüm bu sıkıntıların yanında demir ve çimento başta olmak üzere temel inşaat malzemelerinde yaşanan olağanüstü fiyat artışları sektörü durma noktasına getirdi. Haksız fiyat artışına karşı GAİMDER ve sektörün çatı kuruluşu İMKON’da tepkisini ortaya koymaya devam etti.
“ZAMLAR SEKTÖRÜ İŞ YAPAMAZ HALE GETİRDİ”
İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye ekonomisinin ve iş gücünün lokomotifi olan inşaat sektörünün ülkemiz ekonomisine yarattığı katma değer ve istihdam gücü ile yaklaşık 250 sektörü harekete geçiren stratejik bir sektör olduğuna dikkat çekti. Tellioğlu “Pandemi sürecinde haklı olarak Hükümetimiz tarafından alınan ekonomik tedbirler kapsamında birçok sektöre çeşitli teşvikler verilmesine rağmen inşaat sektörüne, doğrudan bir teşvik verilmemiştir. Kaldı ki; inşaat sektörünün istediği teşvik olmayıp, sektörün önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Böylece, 250’ye yakın alt sektörü dinamo eden inşaat sektörü, tedarikçi ve üretici alt sektörlerle birlikte varlığını güçlü bir şekilde sürdürecektir” dedi.
Bu zamların Türkiye’nin kentsel dönüşüm sürecini de olumsuz yönde etkileyeceğini ifade eden Tellioğlu “Deprem ülkesi olan ülkemizde 1. Derece riskli alanlarda tespit edilen 6 milyon riskli yapının kentsel dönüşüm planlamaları demir, çimento ve betonda yaşanan fiyat artışlarıyla zora girecektir. Halbuki; bahsi geçen dönüşüm, ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple; demir, çimento ve beton üreticileri “tekelci kartel” zihniyeti terk ederek, acil fiyat düzenlemesine gitmeli ve üretimi arttırarak iç pazarın ihtiyacını makul fiyatlarla karşılamalıdır.
“KAMU MÜTEAHHİTLERİ FİYAT FARKI BEKLİYOR”
Döviz kurunun, faizlerin ve malzeme fiyatlarının artması, diğer girdi maliyetlerinde olağanüstü etkilediğinden kamu müteahhitlerinin taahhütlerini yerine getirmekte zorlandığını belirten Tellioğlu “Belirli fiyatlar ve belirli sürelerde yapılması gereken kamu işlerinde, yaşanan zorluklar sebebiyle, mağduriyet yaşayan müteahhitlerimiz bulunmaktadır. Hükümetimiz başta fiyat farkı konusu ve süre uzatımı olmak üzere; müteahhitlerimizin yaşadıkları mağduriyetleri acil olarak gidermelidir. Yaşadığımız süreçte; ülkemizin, devletimizin ve milletimizin adeta bir seferberlik ruhu içerisinde mücadele ettiğini biliyor ve görüyoruz. Biz de sektör olarak; bu mücadelede yer almaktan ülkemize, devletimize ve milletimize hizmet etmekten onur duyuyoruz. Ancak; devletimizin yaşadığımız sürecin yönetiminde ortaya koyduğu ekonomik programlar çerçevesinde, “Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü” olarak tanımlanan inşaat sektörü adına arz ettiğimiz sorunlarımız ve taleplerimizin yeterince karşılık bulmadığını üzülerek müşahede ediyoruz. Hükümetten ve sayın Cumhurbaşkanımızdan talebimiz; 250’ye yakın alt sektörü tetikleyen milyonlarca kişiye aş ve iş veren, ekonomiye milyarlarca lira katma değer yaratan kentsel dönüşüm programının ana aktörleri ve ülke ekonomimizin stratejik sektörünü temsil eden sektör temsilcilerinin dinlenilmesi, sorunlarına ve taleplerine ivedi çözüm bulunmasıdır” şeklinde konuştu.
“BU ZAMLARA DUR DENİLMELİ”
GAİMDER Başkanı Bora Kanevetçi de, İMKON olarak sektörün sesini hükümet nezdinde duyurmak için büyük çaba gösterdiklerini belirterek “Demir fiyatları son 6 ay içerisinde kg 3,5 TL’den 7 TL’yi geçmiştir. Demir-çelik ürünlerinde ve diğer temel inşaat malzemelerinde yaşanan fahiş fiyat artışları; dövizde yaşanan kur artışı, enflasyon ve faiz parametrelerini kapsayan ekonomik değerlendirmelerle izah edilememektedir. Kaldı ki, tek sorun fiyat artışları olmayıp; bazı inşaat malzemelerinde ciddi tedarik sorunları da yaşanmaktadır. Sektör temsilcileri olarak tüm mücadelemize rağmen, tekelci karteller; demir, çimento ve betonda fiyat artışlarını sürdürmektedir, Hükümetimizden isteğimiz sektörümüzü yalnız bırakmayarak söz konusu soruna ve fiyat artışlarına çözüm bulmasıdır”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.