Gaziantep sanayisi rotayı gençlere çevirdi

Gaziantep sanayisi rotayı gençlere çevirdi
Sanayide gelişim gençlerle sağlanacak

Yıllık ihracatıyla Türkiye’de 5. sırada yer alan Gaziantep, katma değeri yüksek ürün yelpazesini genişleterek üretim kapasitesini artırabilmek ve sürdürülebilir gelişmeyi sağlamak için rotayı gençlere çevirdi.

Gaziantep’in ve Türkiye’nin sanayide daha ileri noktalara gitmesi açısından ve Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Vizyonu çerçevesinde mesleki eğitimin öneminin her geçen gün arttığını, Gaziantep’in üretim kapasitesi ve başarısının giderek yükseldiğini ve bu aşamada yetişmiş, işi bilen ve ürün yelpazesini geliştirebilme vizyonuna sahip olan gençlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu her fırsatta dile getiren Vali Davut Gül’ün talimatıyla Gaziantep’te mesleki eğitimi tanıtma ve güçlendirme çalışmaları başlatıldı.

Bu çerçevede organize edilen Meslek Liselerinin ve Mesleki Eğitim Merkezlerinin tanıtım toplantısı Şahinbey Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Şahinbey Kaymakamı Tahir Şahin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Kılınç, şube müdürleri, okul müdürleri ve rehber öğretmenler katıldı.

İlçe Kaymakamı Tahir Şahin, toplantıda sanayi ve hizmet sektörlerinin ihtiyaçlarına göre mesleki yönden yeterli bilgi ve beceriye sahip insan gücünün yetiştirilmesi için mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Kılınç ise dünyada hızla gelişen teknoloji ve artan rekabet ortamına Ülkemizin adapte olması için temel şartlardan birinin "Nitelikli Mesleki ve Teknik Eğitim" olduğunu belirterek Mesleki Eğitim Merkezlerinin sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman temininde çok önemli bir rolü olduğunu vurgulandı.

Konuşmaların ardından meslek liselerinin özelliklerinin ve avantajlarının anlatıldığı sunuma geçildi.

Meslek liseleri iş bulmayı kolaylaştırıyor

Meslek Liseleri’nde okuyan ve mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrenciler lise eğitimi alırken aynı zamanda branşlarına göre sektörle entegre bir şekilde meslekleri ile ilgili kendilerini geliştirme imkanına sahip olabiliyor.

Mesleki Eğitim Merkezine kayıt olan öğrenciler haftanın 1 günü okulda eğitim alırken, diğer günler işletmede çalışabiliyor ve beceri eğitimi alıyor. İşverenler, 3308 sayılı kanuna göre yanında çalışan öğrenciye asgari ücretin net tutarının % 30 undan az olmayacak şekilde ücret ödemesi yapıyor ve bu ücretin üçte ikisi işletmelere devlet katkısı olarak geri ödeniyor.

Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri mezun olurken “Ustalık Belgesi” alıyor ve Meslek Lisesi diploması sahibi oluyor. Son yapılan değişiklikler ile de Mesleki Eğitim Merkezi mezunları ÖSYM'nin yaptığı üniversite sınavlarına katılabiliyor.

Eğitim görülen 4 yılın sonunda öğrencilere hem lise diploması hem ustalık belgesi (iş yeri açma belgesi) hem de uluslararası geçerliği olan Europass belgesi veriliyor. Öğrenciler işletmeye Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından yerleştiriliyor.

Mehmet Rüştü Uzel Türkiye İkincisi

Mesleki eğitimin ve meslek liselerinin öneminin vurgulandığı son dönemde bu kurumların çalışmaları da ayrıca göz dolduruyor.

Pandemi sürecinde mesleki ve teknik anadolu liseleri örnek çalışmalara imza attı. Gaziantep’in köklü okullarından olan Mehmet Rüştü Uzel Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, 5 milyon adet maske üretimi, maske makinesi yapımı, el ve ortam dezenfektanı ve temizlik malzemesi yapımı gibi alanlarda gerçekleştirdiği 7.4 milyon TL’lik üretimiyle Türkiye’de döner sermaye işletme geliri açısından 2. oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.