Zeytin üreticilerinin zeytinleri para etmiyor... Suriye zeytinleri herşeyi alt üst ediyor

Zeytin üreticilerinin zeytinleri para etmiyor...  Suriye zeytinleri herşeyi alt üst ediyor
Zeytin üreticilerinin zeytinleri para etmiyor... Suriye zeytinleri herşeyi alt üst ediyor

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin bu yılki raporuna göre, Türkiye zeytin üretiminde iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle geçen yıla göre zeytin tane miktarında yüzde 11, zeytinyağında ise yüzde 20 azalma tahmin ediliyor. Raporda kayıp miktarları, zeytinde 145 bin ton, zeytinyağında ise 35 bin 562 ton olarak belirtiliyor. Mitoloide zeytinin çıkış yeri olarak gösterilen Gaziante'te 9 milyon 105 bin meyve veren ağaçtan ortalama 6 kilodan toplam 54 bin 632 ton zeytin alınabiliyor. Gaziantep'teki ağacın yarısı kadar olan Antalya'da ise aynı oranda ürün elde ediliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde 159 milyon 352 bin 393 meyve veren, 29 milyon 397 bin 654 meyve vermeyen zeytin ağacı bulunuyor. Geçen yıla göre meyve veren ağaç sayısı yüzde 4 arttı. Ancak özellikle de iklim değişikliğinin etkileri dane veriminde ciddi kayba yol açtı.
EN ÖNEMLİ SORUN TAKLİT VE TAĞŞİŞ
Suriye- Afrin'den ihraç kaydıyla getirilen ve işlendikten sonra ihraç edilmesi gereken zeytinyağının iç piyasaya arzının haksız rekabete ve üretici fiyatları üzerinde baskıya neden olduğu da belirtilen raporda, sektörün yıllardır devam eden en önemli sorunlarının ise taklit, tağşiş ve kayıt dışılık olduğu vurgulandı. Raporda "Çok sıkı denetimlere rağmen önlenemedi ve TBMM'de bekleyen yasanın bir önce kanunlaşması, cezaların caydırıcı olması bekleniyor" denildi.

Gaziante'te 9 milyon 105 bin meyve veren ağaçtan ortalama 6 kilodan toplam 54 bin 632 ton zeytin alınabiliyor. Antalya: 4 milyon 175 bin meyve veren ağaçtan ortalama 13 kilodan toplam 54 bin 287 ton zeytin alınıyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.