GAÜN'de 'hakları ve saygınlığı ile islam'da kadın' konferansı

GAÜN'de 'hakları ve saygınlığı ile islam'da kadın' konferansı
GAÜN'de 'hakları ve saygınlığı ile islam'da kadın' konferansı

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof.

Dr. Huriye Martı tarafından Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Sahnesi'nde "Hakları ve Saygınlığı ile İslam'da Kadın" konferansı verildi.

GAÜN Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen konferansın açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin konuşmasında, önce toplumun yarısı olan kadının aklını, vicdanını karar mekanizmasına getirmemiz ve karar mekanizmasında doğru kararı aldırmamız gerektiğine işaret etti. Fatma Şahin, "İstişarenin bir sünnet olduğu noktada kadına, kadının yaşamına dair verilecek kararda kadınsız bir masanın zaten doğru olmayacağını düşünüyorum. Mutlaka kadın bakış açısının bu masada olması gerekiyor. Bu kadar önemli meselelerin konuşulduğu noktada bu bakış açısının daha güçlenerek, her noktasında en tepeden en alta kadar gitmesi gerekiyor. Medeniyet gruplarımızın ne kadar güçlü bir kadın altyapısının olduğunu görüyoruz. Özellikle ilahi kitabın bize verdiği mesajlara bakıldığında tam bir adalet, eşitlik duygusuyla karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Gür, açılış konuşmasında İslam dünyasının önde gelen kadınlarından ve yaptığı çalışmalardan örnekler sundu.

Prof. Dr. Gür konuşmasının devamında, "Bir din düşünün ki, yarıdan çoğunluğu kadınlardan müteşekkil, Hz. Hatice annemiz gibi sorgusuz sualsiz ilk inanan ve en önemli Mekke'nin tüccarlarından birisi olsun. O zamanın geleneklerinden bağımsız olarak Peygamber Efendimize evlilik teklifi yapan bir kadın olsun. Hz. Aişe annemiz gibi fetva makamında olsun. Diğer taraftan Hz. Ömer gibi birisi tarafından pazarların denetimi, şehrin inşası için bir kadın görevlendirilsin. Diğer taraftan 850'li yılarda Fatıma el-Fihri gibi birisi bir hülya kuruyor hayalini gerçekleştirmek üzere Tunus'ta Fas civarında Karaviyyin Ünivesitesi'ni kuruyor ve bugün dünyanın en eski üniversitesi olarak sürekli eğitim veren UNESCO'nun tanıdığı tek üniversite. Bunu bir kadın kuruyor. Oradan çok büyük alimler yetişiyor. İşte böyle bir İslam dünyasının insanları nasıl olur da kadınlarını ihmal ediyor varsayılabilir." Meseleye iki açıdan sorunlu bakıldığını vurgulayan Prof. Dr. Gür, "Bir Batı dünyasının pozitivizm gelenekleri içerisinde kadını kendi rollerinden arındırarak feminist bir yapıyla İslam'la karşı karşıya getirme çabası. İkincisi de bizim özellikle dönemsel olarak siyasi çekişmelerin kurbanı olan kadın meselesini ataerkil bir yapı içerisinde gelenek göreneklerimizi, örf ve adetlerimizi din kılıfı içerisinde sunmamızdan kaynaklanıyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.