TFF'den yabancı sınırında flaş karar! İşte yeni formül!

TFF'den yabancı sınırında flaş karar! İşte yeni formül!
TFF'den yabancı sınırında flaş karar! İşte yeni formül!

Türk futbolunda uzun süredir gündemi meşgul eden yabancı kuralında köklü bir değişiklik yapılması için çalışma başlatıldı. Yeni yabancı kuralına göre kulüpler kaç yabancı oyuncuyla sözleşme imzalayacak? Kaç futbolcu sahada yer alabilecek? Yabancı kuralıyla ilgili çalışmalarda son durum şu şekilde:

Yeni kurala göre 10 yabancı oyuncuyla sözleşme imzalanabilecek

Yeni kurala göre Süper Lig kulüpleri toplamda 10 yabancı ile sözleşme imzalayabilecek. Bunlardan 6'sı ilk 11'de aynı anda oynayabilecek. İki yabancı kulübede otururken, diğer ikisi tribüne çıkmak zorunda kalacak.

Mevcut yabancı kuralı nasıldı?

3 yıldır uygulamada olan mevcut kural, 28 kişilik kadroda 14 yabancı oyuncunun yer almasına imkan tanıyordu. Bunlardan 12'si doğrundan maç kadrosunda yer alabilirken, 2'si tribünün yolunu tutuyordu.

En az 4 oyuncu gönderilecek

NTV'nin haberine göre Federasyonun üzerinde çalıştığı yeni yabancı planlaması, toplamda 10 yabancı oyuncuyla sözleşme yapılabilmesine izin veriyor.

Yeni yabancı kuralına göre ilk 11'de kaç yabancı olacak?

Bunların tamamı kadroda yer alamayacak. İlk 11'de 6 yabancı oyuncuya izin verilirken, kulübede kulübede de 2 oyuncu yer alabilecek. Diğer iki oyuncu ise tribüne tribüne çıkmak zorunda kalacak. Bu durumda kulüplerin en az 4 yabancıyla yollarını ayırması gerekiyor.

Sözleşmesi bitenler önemli

Henüz kesinleşmese de kulislerde ağırlık kazanan 6+6+2 formülü sonrası sözleşmesi sonra eren yabancıların önemi daha da arttı. Kulüplerin tazminat ödemeden yabancı sayısını azaltması, ancak sözleşmesi biten oyuncularla mümkün.

Yeni yabancı kuralı ne zaman uygulanacak?

TFF'nin bu konuyu da araştırdığı kuralın bu sezon sonunda devreye sokulup sokulmayacağını belirlemek amacıyla sözleşmesi biten oyuncuları incelediği ifade ediliyor. 31 Mayıs itibariyle 90 futbolcunun sözleşmesi sona eriyor. Bu nedenle federasyon bu kararını yeni sezonda devreye sokabilir.

Kulüpler Birliği, yabancı sayısı için toplanacak

Kulüpler Birliği yabancı sayısı için 21 Mart Perşembe günü İstanbul'da toplanacak. Bu önemli toplantının ana maddesi de yabancı sayısı olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.