Litecoin (LTC) Nedir ve Nasıl Alınır? Güvenli Litecoin Cüzdanı Oluşturma

Litecoin (LTC) Nedir ve Nasıl Alınır? Güvenli Litecoin Cüzdanı Oluşturma

7 Ekim 2011 tarihinde eski bir Google yazılımcısı olan Charlie Lee tarafından çıkarılan ve piyasaya sürülen Litecoin (LTC), eşten eşe kripto para birimidir. Lee, açık kaynaklı yazılıma sahip olan Litecoin için “Gümüş Bitcoin” ifadesini kullanmaktadır. Kısaltması LTC olan Litecoin için nedir sorusunun cevabını geliştirici ekibi şu şekilde cevaplamaktadır:

"Litecoin, dünyadaki herhangi birine sıfıra yakın maliyetle anında eşler arası ödemeler sağlayan internet para birimidir. Merkezi bir otoriteye bağlı olmayan, tamamen merkezsiz, açık kaynaklı ve küresel bir ödeme ağıdır.”

Bitcoin ağında her blok ortalama 10 dakikada işlenmektedir. Buna karşın Litecoin ağında blok işleme süresi ortalama 2.5 dakikadır. Yani Litecoin’e kıyasla  Bitcoin  ağında işlem süreleri ve ücretleri daha yüksektir. Litecoin’i Bitcoin’den ayıran bir diğer önemli faktör ise Bitcoin’in SHA-256 isimli algoritmayı kullanmasına karşın Litecoin’in Scrypt algoritmasını kullanmasıdır. Hesaplaması SHA-256’ya göre daha kolay ve iş yükü bakımından daha hafif olan bu algoritma Litecoin ağında işlemlerin daha hızlı onaylanmasını sağlamaktadır.

Litecoin Nasıl Üretiliyor?

Aynı Bitcoin gibi madencilik yoluyla ödüllendirme yapısına sahip olan Litecoin ağında, üstün donanım özelliklerine sahip cihazlar aracılığıyla karmaşık matematik problemlerini çözme karşılığında ödül olarak LTC verilmektedir. Bu sürece Litecoin madenciliği ismi verilmektedir.

Litecoin ağında bulunan Scrypt algoritmasından dolayı LTC ve BTC arasında hiçbir madencilik rekabeti bulunmamakta, hatta kurucu Charlie Lee, Litecoin madenciliği yaparken aynı anda Bitcoin madenciliği yapmanın da mümkün olduğunu belirtmektedir.

LTC Kazanmak için Litecoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

LTC kazanmak için Litecoin madenciliği yapmanın alternatif yolları bulunmaktadır. Bu yolların başında güçlü işlemcilerden oluşan bilgisayarlarla yapılan donanım madenciliği yer almaktadır. Ne yazık ki günümüzde özel donanım cihazları kullanmadan yapılacak madencilikle kar etmek mümkün değildir.

Bitcoin madenciliğinde CPU kullanımı artık karlılık sağlamadığı gibi Litecoin madenciliğinde de durum tam olarak aynıdır. Grafik işlemci (GPU) birimlerinin dahi tek başına yeterli olmamasından dolayı ASIC isimli madenciliğe özel donanımlar ortaya çıkmıştır ve Litecoin madenciliğinde de bu donanımlar kullanılmaktadır.

Bilgisayarların CPU birimleri kullanılarak Litecoin madenciliği yapılabilmektedir fakat bu yöntemin karlılığını kaybetmesiyle grafik kartı işlemcileri (GPU) kullanımı bir zorunluluk haline gelmiştir. Sonrasında Scrypt algoritmasını çözebilen ASIC cihazların ortaya çıkmasıyla LTC madenciliği de yalnızca özel donanımlarla yapılır hale gelmiştir.

Litecoin madenciliği yaparken tek başına veya bir havuza dahil olarak madencilik yapmak karlılık için oldukça farklıdır. Tek başınıza GPU veya CPU kullanarak Litecoin madenciliği yapma şansınız neredeyse imkansızdır. Havuzlara katılarak yüksek hash gücü üretme şansı bulabilir ve böylece kar edebilirsiniz.

Litecoin Nasıl Alınır?

En büyük Altcoin’ler arasında yer alan Litecoin’i herhangi bir kripto para borsasından satın almak mümkündür. Türk Lirası ile  Litecoin almak için yerli kripto paraları tercih edilmelidir.

Litecoin Cüzdanı Nasıl Oluşturulur?

Her kripto para biriminde olduğu gibi Litecoin cüzdanları da yazılım ve donanım olmak üzere ikiye ayrılır.

Masaüstü veya mobil cihazlarda kullanılabilen cüzdan uygulamaları vasıtasıyla Litecoin cüzdanı oluşturabilirsiniz. Çoğu cüzdan servis sağlayıcısı kimlik doğrulaması talep etmektedir.

Bunun yanı sıra soğuk cüzdan olarak da isimlendirilen donanım cüzdanları vasıtasıyla LTC’lerinizi güvenle saklayabilirsiniz. Hırsızlığa karşı üst düzey güvenlik sağlasalar da herhangi bir işlem gerçekleştirmek istenildiğinde soğuk cüzdanlardan aktarım yapmak oldukça vakit alıcıdır. Bu sebeple her an işlem yapmak üzere sakladığınız varlıklarınız için soğuk cüzdanlar iyi bir saklama yöntemi değildir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.