Süper Lig maçları nasıl oynanacak?

Süper Lig maçları nasıl oynanacak?
Koronavirüs sebebiyle Mart ayında ara verilen Süper Lig'deki 8 haftalık periyotun oynanması için karar verildi. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, Süper Lig'in geleceği hakkında açıklamalarda bulundu. Ve lig nasıl başlayacak ve nasıl oynanaca? İşte ayrıntılar.

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını sebebiyle ara verilen Türkiye futbol liglerinde 2019-2020 sezonu 12-13-14 Haziran'da başlayacak.
TFF Başkanı Nihat Özdemir, "Şimdilik olmak kaydığıyle ertelenen Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig 12-13-14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık" ifadelerini kullandı.

"Tedbirleri en hızlı alan ülkelerden başında geliyoruz"
Sportif tedbirleri hızlı bir şekilde aldıklarını vurguayan Özdemir, "Bu süreci en az kayıpla atlatmaya çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde dünyaya örnek bir mücadele gösterdik. Pandemi ile savaşta her gün daha iyiye doğru gidiyoruz. Tedbirlerden vazgeçmeden yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Yaşanan bu süreçten Türk futbolu da etkilendi. Devletimizin aldığı kararlarla sportif tedbirleri en hızlı alan ülkelerden başında geliyoruz" dedi.

"Önce sağlık anlayışımızdan vazgeçmedik"
Futbolun krizden en az etkilenmesi için çalışmaların yapıldığını söyleyen TFF Başkanı Nihat Özdemir, "11 Mart'ta ilk vaka göründüğünde maçları seyircisiz, ölümlü ilk vakanın ardından maçları erteledik. 1.5 ay geçti. Dayanışma ve önlem olarak gerekli adımları attık. TFF olarak önemli bir yol aldık. Devletimizin kararlarına harfiyen uyduk. Futbola dönüş için sağlık kurulumuz önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Müsabaka evresini de en kısa sürede kulüplere ve kamuoyuna duyuruacağız. Önce sağlık anlayışımızdan hiç vazgeçmedik. Futbolumuzun bu krizden en az şekilde etkilenmesi için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz" dedi.

Süper Lig maçları nasıl oynanacak?
TFF Sağlık Kurulu, Sağlık Bakanı Koca ve Bilim Kurulu'nun ortak bir çalışması olacağını vurgulayan Özdemir, "UEFA ve FIFA ile görüşmeler yaptık, gerekli düzenlemeler için bütün çalışmaları gerçekleştirdik. Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile bir görüşme gerçekleştirdik. Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu'nun çalışmaları sonrası maçların nasıl ve hangi şartlarda oynanacağına karar verilecek. Sürecin sonunda ortaya çıkacak esasları da kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Süper Lig 12 Haziran’da başlayacak
Süper Lig'in başlangıç tarihini de açıklayan Özdemir "Şimdilik olmak kaydığıyle ertelenen Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig 12-13-14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık" sözlerini kullandı.

TFF Başkanı Nihat Özdemir'in diğer açıklamaları şu şekilde:
Ağustos ayının sonunda da UEFA Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapacağız.
2020-2021 sezonu ne zaman başlayacak?

Yeni sezonun başlangıç tarihi nasıl olacak?
Hedefimiz Haziran'da lige başlamak. Lige 12 Haziran'da başlarsak 26 Temmuz'da tamamlayacağız. 7 hafta sonu, 1 kez de hafta arası maçı oynacağız. 26 Temmuz'da ligi tamamlarsak Ağustos ayında yeni sezonun planlamasını yapacağız. 11 Haziran 2021'de Avrupa Futbol Şampiyonası'na başlayacağız. UEFA, 25 Mayıs'ta liglerin bitirilmesini istiyor.

Süper Lig'de hangi takımlar ligin tescil edilmesini istiyor?
Kulüplerle orta yol bulunur mu? Maçlar tek şehirde oynanır mı? Ligin tescil edilmesini hangi kulüpler istedi?
Kulüpler ile devamlı görüşme halindeyiz. Bugüne kadar her zaman bir orta yol bulduk, bundan sonra da bularak yolumuza devam edeceğiz.
Tek şehirde futbol oynamak TFF'nin bugüne kadar gündeme gelmedi. Bu bizim dışımızda ortaya konan ve konuşulan konular. Bizim hedefimiz her takımın kendi stadyumunda oynanması.
Ligleri kimin oynamak istediği ya da istemediği benim bilgim dahilinde değil. Süper Lig'de 13-14 takım ligin oynanmasını istiyor. 1. Lig'de ise 11 takım ligi oynamak istiyoruz. Diğer liglerde 90 takımın %27'si ligleri oynamak istiyor.

Protokolda eksikler var mı? Güncellenecek mi?
Bizim sağlık kurulumuzun yayınladığı bir protokol bu. Buna zor diyenler var. Biz en zor, en az hasar göreceğimiz protokolü yayınladık. Herkes buna uyar mı bilemem. Ana hedefimiz bunlara uymak. Bu sefer Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu'ndan rapor gelecek.

Takımların uçak seyahat imkanları olacak mı?
Bir süreci yaşıyoruz. Geçen haftaki şartlarla bugünkü şartlar aynı mı? Değil. Görüyoruz ki Türkiye iyileşme yönünde yoluna hızlı bir şekilde devam ediyor. Ligin başlamasına 35 gün var. 15 gün sonra sağlık açısından Türkiye daha iyi noktaya gelecek. THY Mayıs ayı sonunda iç hatlar seferlerine başlamayı planlıyor.

"Maç saatleri iklim, şehir şartlarıyla belirlenecek"
Her oyuncuya test yapılması gerekiyorsa o yapılacak. Gerekenler yapılmadan maçların oynanmasına devlet izin vermez. Virüs konusunda başarı yakalayan devletimiz maçlar için bunu bozmaz.
TFF'de maç planlama konusunda çok önemli bir ekip var. Bunlar çalışmalarını devam ettiriyorlar. Maç saatleri iklim, şehir şartlarıyla belirlenecek.

Basın mensupları maçlara katılabilecek mi?
Basın mensupları maçlara gidebilecek ama oturma düzeni değişecek ve sayı azalacak. Sizleri de test yapması da gerekebilir. Ağustos ayının sonlarında final oynanacak gibi bir durum var. Seyircili mi oynanır, seyircisiz mi oynanır şimdiden söylemek çok zor. Neticede olarak Temmuz ayında gelişmeleri göreceğiz ve UEFA kararı verecek. Futbolu çok özledik. En kısa zamanda buna kavuşalım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.