Yamalı Lastik Kullanmak Güvenli mi?

Yamalı Lastik Kullanmak Güvenli mi?
Yamalı Lastik Kullanmak Güvenli mi?

Hava kaçağının bulunduğu bölgeye sızdırmaz bir madde uygulanarak, hava kaçağı durdurulan lastiğe yamalı lastik denir. Lastiğin kendisine fazla zarar vermeyen vida, çivi, raptiye gibi ser cisimlerin batmasıyla lastikte oluşan küçük deliklere yama yapılabilir. Bir lastiğe yama yapabilmek için lastiği araçtan tamamen çıkartmak gerekmektedir. Bu nedenle lastiği sökmek ve yama yapmak için bir çok alete ihtiyaç duyulur. Yama işlemini bir tamirciye yaptırmak en iyi ve tek seçenektir.

Düzgün bir şekilde yamalanmamış bir lastik, uzun süre güvenli bir şekilde araç kullanımına izin vermemektedir. Yama yapılan lastikle emniyetli bir sürüş gerçekleştirmek için bilmeniz gerekenler:

Yapa, tıpadan daha güçlü bir onarımdır. Ancak bir yan duvar üzerinde veya yakınında lastiğe yama yapmak doğru değildir. Lastik yaması yalnızca ne yaptığını bilen eğitimli bir teknisyen tarafından yapılmalıdır. Lastiğinizin yamalanması gerekiyorsa veya bir hava kaçağı fark ettiyseniz, lastiğinizi mümkün olan en kısa sürede tamir ettirmek için lastik teknisyenleriyle iletişime geçmelisiniz.

Birkaç yüz metreden daha uzun süre patlak lastiği kullandıysanız, lastiğinizin yan duvarlarının hasar görme olasılığı vardır. Böyle bir durumda, yan duvarlar birbirlerine sürtünerek hasar alabilir. Bu hasar, lastiğin etrafındaki yumuşak dokunun aşınmasına neden olabilir. Lastik yanağında bir hasar tespit ederseniz, lastiğe yüksek hava basıncı uygulamayın. Yüksek hava basıncı lastiğin patlama olasılığına neden olabilir.

Lastik bir tamirci tarafından profesyonel bir şekilde yamalanmışsa, aracınızda lastiği güvenle kullanabilirsiniz. Tamirci sızıntının nasıl durdurulacağını bilir ve doğru bir şekilde yapa yaparsa lastikte hasar oluşmasının önüne geçilir. 215/55r16 Lastik tamir edilmeyecek kadar hasar görmüşse, tamirci size lastiği değiştirmenizi tavsiye edecektir. Eğer lastiğe yama uygulattıysanız tamircinizden lastiği ne kadar süre kullanabileceğiniz konusunda bilgi almayı unutmayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.