MHP'li Vekiller Antep Fıstığını TBMM'ye taşıdı

MHP'li Vekiller Antep Fıstığını TBMM'ye taşıdı
MHP'li Vekiller Antep Fıstığını TBMM'ye taşıdı

Gaziantep MHP milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, Şanlıurfa MHP milletvekili İbrahim Özyavuz ve MHP Malatya milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, TBMM'de yaptıkları basın açıklamasında Antep fıstığı üreticilerinin sorunları gündeme getirdi.

Basın açıklamasında konuşan Gaziantep MHP milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, Antep fıstığı üreticilerinin sorunlarına değinerek sorunların çözüme kavuşturulabilmesi için önerilerde bulundu. Milletvekili Taşdoğan, yaptığı açıklamada Antep fıstığı hakkında bilgilendirme yaparak, üreticilerinin sorunlarına dikkat çekti. Bölge üreticilerinin sorunları hakkında çözüm önerilerini de dile getiren "Antepfıstığı binlerce yıldır bu topraklarda yetişen, yüz binlerce insana ekmek kapısı olan ve ülkemizin dünyada daha iyi tanınmasını sağlayan marka değeri ve katma değeri yüksek bir üründür. Ancak antepfıstığı üreticileri, bugüne kadar uygulanan tarım politikaları sebebiyle zor günler yaşamaktadır" dedi.

ANTEP FISTIĞI ÜRETİMİNDE LİDER ÜLKE ABD

Dünyada Antep fıstığı üretiminde lider ülkenin ABD olduğunu belirten Taşdoğan, "Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi'nin verilerine göre; 2015 yılı itibariyle dünyada Antepfıstığı üretiminde lider durumda bulunan ülke İran iken, 2016 yılında lider durumdaki ülke ABD'dir. ABD son zamanlarda üretim ve sulama tekniklerini geliştirmek suretiyle üretim hacmini devamlı artırmış ve İran'a rakip konuma gelmiştir. Ülkemiz ise dalgalı üretim yapısı ile yani halk tabiriyle var yılı, yok yılı, yani rekoltenin yüksek olduğu sezonlarda bu ülkelerin ardından üçüncü sırada yer almaktadır" ifadelerini kullandı.

"ÜLKEMİZ FISTIĞININ TADI DAHA YOĞUN"

Türkiye'de üretilen Antep fıstığının tadının daha yoğun olduğunu ve bu yılki Antep fıstığı ihracatında artış olduğuna vurgu yapan Muhittin Taşdoğan, "İran menşeili fıstıkların fiyatı, göreceli olarak daha düşük ve fıstıkların iri taneli ve çıtlak olması İran fıstıklarının dünya çapında talep edilmesine neden olmaktadır. Ancak üretim esnasında oluşan aflatoksin, ithalatçı ülkelerin zaman zaman İran fıstığı ithalatına engel koymalarına neden olmuş ve geçtiğimiz yıllarda özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ile ABD bu konuda ciddi önlemler almaya başlamışlardır. Yüksek üretim maliyetleri rakip ülke ürünleri karşısında pazarlama zorluklarını beraberinde getirmekle birlikte, 2014 yılında Antepfıstığı ihracatımız 42 milyon dolar (2.227 ton) olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlara ambalajlı Antepfıstığı da dahildir. 2015 yılında ise Antep fıstığı ihracatımız bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 79 oranında artış ile 75 milyon dolara (5.087 ton) yükselmiştir. Ülkemiz menşeili fıstıkların daha küçük ve fiyatının yüksek olması, uluslararası pazarlarda rekabetçilik anlamında zorluklarla karşılaşmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte, ülkemiz fıstıklarının tadının daha yoğun olması ve kendine has bir rayihasının olması, uluslararası pazarlarda önemli bir avantaj sağlamaktadır. Bu bağlamda söz konusu ürünlerin tanıtımında bu özelliğin vurgulanmasının pazarlamada önemli olduğunu düşünmekteyiz" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.