İHRACATTA TARİHİ REKOR KIRILIYOR AMA

İHRACATTA TARİHİ REKOR KIRILIYOR AMA
İHRACATTA TARİHİ REKOR KIRILIYOR AMA

Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği, Gaziantep'te işten çıkartılan işçilerin durumunu açıkladı. Sendika'dan yapılan açıklamada, son dönemde Gaziantep'te adeta işçi kıyımı yaşandığına vurgu yapılırken, ihracatın arttığına dikkat çekildi.

Gaziantep'in, ihracatta rekorlar kırdığı belirtilerek, "Gaziantep'te işçi kıyımları sürerken devreye ücretsiz izinler de girdi. Son olarak Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından yapılan açıklamaya göre Kasım ayında Gaziantep'te 665 milyon 637 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin (GAİB) verileri de bunu doğruluyor. Yapılan açıklamaya göre ihracatını her geçen yıl artıran Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en çok döviz girdisi sağlayan sektörü 2 milyar 653 milyon dolarla tekstil oldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ihracatçılar, yılın 11 ayındaki ihracat girdisini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 artırarak 7 milyar 782 milyon 246 bin dolara yükseltti. Bu süreçte en çok ihracatı tekstil ve ham maddeleri alanında gerçekleştirdi. Yılın 11 ayında 2 milyar 653 milyon 174 bin dolarlık ürün satışı gerçekleştirdi. Geçen yılla kıyaslandığında 2 milyar 420 milyon 154 bin dolarlık ihracatla ihracat yüzde 9,6 arttı. Tekstili yüzde 24,7 ile hububat ve bakliyat, yüzde 17,8 ile de halı izledi.

İŞÇİLERE İŞSİZLİK VE ÜCRETSİZ İZİN DÜŞTÜ

Açıklamada "Tekstil patronlarına devasa paralar kazandıran tekstil dokuma işçilerinin payına ise işsizlik ve ücretsiz izinler düştü. İşten atmalar durmak bilmedi. Gaziantepli patronların kar rekorları kırdık dedikleri Kasım ayı içerisinde işten çıkarmalar devam ederken buna bir de ücretsiz izinler eklendi. Birçok firmada işten atmaların yanı sıra işçiler ücretsiz izne çıkarıldı. Örneğin Gür Carpet, Ekol İplik ve Merinos gibi firmalarda işçiler ücretsiz izne çıkarılıyorlar. Merinos'un Besni'deki iplik fabrikasında işten çıkarmalar var. Meltem Tekstil, Bade Halı, Angora Halı son günlerde işten çıkarmaların en çok yaşandığı yerler. Yaren Halı'da işçilere giriş çıkış yaparak haklarını yiyorlar. Konkordato ilan eden Angora Halı da son 1 ay içinde yaklaşık 200 işçi işten çıkarıldı. Angora Halı'da işten çıkarılan işçiler ne tazminatlarını alabildi ne de önceki aylardan kalan maaşlarını. Böylece işçi maliyetini de en aza indiriyorlar. Ayrıca Gaziantep'te ki birçok iplik fabrikasında çalışan kadın işçisi sayısı yok denecek kadar az ve yeni kadın işçi de almıyorlar. Angora Halı da son olarak 65 işçinin daha işine son verildi. Son 1 ay içinde çıkarılan sayısı 180'yi geçti. Konkordato ilan ettiği söyleniyor. Angora Halı'da işten çıkarılan işçiler bırakın tazminatlarını almayı önceki aylardan kalan maaşlarını bile alamadılar. Bu da gösteriyor ki firmalar önceden küçülmeye gidiyoruz bahanesiyle işçi çıkarıyorlardı. Şimdi buna konkordato eklendi" ifadelerine yer verildi.'¨

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.