Gaziantep'te yılan tehlikesi

Gaziantep'te yılan tehlikesi
Gaziantep'te yılan tehlikesi

Gaziantep'te bir kişi zahter toplarken zehirli yılan tarafından ısırıldı. Jandarma bölgede zahter toplanmasını yasakladı.

Son günlerde Gaziantep'te aşırı sıcaklar nedeniyle yılan ve akrep gibi zehirli hayvan ısırma vakalarınında artış meydana geldi. Yılan tehlikesine karşın uzmanlar dikkat çekti.

Dünyayı sarsan Corona virüsü ile ilgili bilim insanlarından yeni bir açıklama geldi. Açıklamada virüsün yarasalardan değil de yılanlardan ortaya çıktığı sonucuna varıldığı belirtildi.

Gaziantep'in Nizip ilçesi Adaklı mahallesinde zahter toplayan R. Ö. isimli genç Engerek yılanın sokması üzerine Şehitkamil Devlet hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

Yılan sokmasının duyulmasının ardından Jandarma görevlileri köyde anos ederek yılan tehlikesine karşı zahter toplanmasını yasaklandığı anosunu yaptılar.

UZMANLAR UYARIYOR

Havaların ısınması ve yaz mevsimin yaklaşmasıyla birlikte, vatandaşların en çok korktuğu ve tedbir aldığı durumlardan biri de yılan sokması oldu. Ciddi sağlık sorunlarına neden olan ve ısırılan alanda bir çift delik izi, şiddetli ağrı, kızarıklık gibi belirtilerle kendini belli eden yılan sokması bazı durumlarda tehlikeli olabiliyor. Peki, yılan ısırması durumunda ne yapılmalı? Yılan ısırığı nasıl tedavi edilir?

Vatandaşların en çok korktuğu şeylerden biri de doğada zehirli yılanlar tarafından ısırılmak.Yılanısırıklardan ve buna bağlı ciddi sorunlar, zehirlenmeler ve ölümcül sonuçlardan çocuklarınızı ve kendiniz koruyabilmek için basit bazı tedbirler almak mümkün. Vatandaşlar olası biryılan ısırmasıdurumunda nasıl ilk yardım yöntemleri uygulayacaklarını merak ediyor. İşte, yılan ısırması durumunda uygulamanız gerekenler...

YILANLARDAN KORUNMANIN YOLLARI

Özellikle yaz aylarında yılanların aktif olduğu dönemlerde kontrollü olunması gerektiği uyarısında bulunan uzmanlar, kırsalda ve tatil beldelerinde evimiz varsa, yaz aylarında aktif olan yılanların girmemesi için kapı ve pencerelerimizi kapatmamız konusunda uyarıyor. Yılanların aslında yararlı hayvanlar olduğunu belirten uzmanlar, "Bizlerle ortak bir besini yok. Bizlere zarar da vermezler. Ancak sıkıştırıldıklarında kendilerini tehlikede hissettiklerinde, savunmak için saldırabilirler." diyor.

YILAN SOKMASIBELİRTİLERİ

Yılan ısırmaları şubat ayından sonra yılanların kış uykusundan uyanmasıyla birlikte sıkça görülmeye başlıyor. Özellikle yaz ve sonbahar başlarında tarlada çalışan, tatil ve piknik yapan insanlar için keyif kaçırıcı, bazen de yaşamı tehdit edici bir sorundur. Yılan ısırması sonra ortaya çıkan reaksiyon kişiden kişiye ve yılan türlerine göre değişiklik gösteriyor.

Dolaşımın yavaşlamasını sağlamak amacıyla ısırılan bölgeyi mümkün olduğunca hareketsiz tutmaya çalışmak hastanın sağlık kuruluşuna yetiştirilene kadar zaman kazanmasını sağlayan önemli tedbirlerdendir. En yaygın yılan ısırması belirtileri şunlardır; aralığı ortalama 1 cm olan iki diş izi, şiddetli ağrı ve morluk hissi, mide bulantısı ve baş dönmesi. Kramp ve kasılma.

YILAN ISIRMASI DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER

Yılan ısırığı durumunda öncelikle sakin kalarak sizi ne tür bir yılanın ısırdığını bulmaya çalışın, eğer kendinizi gerçekten kötü hissediyorsanız vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Bir uzman tarafından görülene kadar yarayı kaşımayın ve sıkmayın. Yılan tarafından sokulmuş kişi hareketsiz ve sakin olduğunda zehrin vücuda yayılması gecikir. Bu nedenle, hastanın hareket etmesi önlenmeli ve sakin kalması sağlanmalı.

Dünya genelinde 2000’den fazla yılan türü bulunmaktadır. Bunlardan 300’ü insanlara zarar verir. Venom adı verilen yılan zehri sinir sistemine etkili olanlarla kan ve diğer dokulara zarar verenler olmak üzere ikiye ayrılır. Yılanlarda nadiren ikisine birden rastlanır.

Zehrin vücuda girdiği yerde ağrı, şişme, deride renk değişimi bulantı, baş ve kas ağrıları, halsizlik görülür. Felç ve solunum sistemine etki sonucu ısırılan kişi kaybedilebilir. Engerek yılanları kan hücrelerini eritir ve pıhtılaşmaya etki eder.

Isırılan bölgenin kalp hizasının altında tutulması gerekir. Zehirli yılanın cinsinin tespiti hasta için önemlidir. Zehirli yılanın sokması sonucu meydana gelen hastalığın ağırlık derecesi vücuda giren zehrin miktarı, özelliği ve bireyin direncine bağlıdır. Yılanın soktuğu kişi hemen yatırılmalıdır, yaralı bölgenin 8-10 cm kadar üzerini bir mendil ya da kravat ile bağlanmalıdır. Yaralı bölge soğuk su ile yıkandıktan sonra buz uygulanmalıdır ve sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Yılan sokmalarında sokan yılan mümkünse etkisiz hale getirilerek tanı koyulabilecek uzmanlara götürülmelidir.

YILANLAR YARASA AVLAYARAK BESLENİYOR

Wuhan’da işlenmiş etler ve canlı hayvanların yanı sıra yemek için yılanlar da satılırken, bu yılanların genellikle vahşi doğada yarasa avlayarak beslendiği aktarıldı.

Bu bilgiler ışığında, yeni tip Corona virüsünün yarasalardan yılanlara, sonra da insanlara sıçraması olasılığı üzerinde durulduğu belirtildi.

Ancak virüsün hem soğukkanlı (yarasa ve yılanlar) hem de sıcakkanlı (insanlar) konakçılara uyum sağlayıp sağlamadığı konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadığı kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.