TUNCAY YILDIRIM VE ŞIH MEHMET ÖZKAYA

TUNCAY YILDIRIM VE ŞIH MEHMET ÖZKAYA

HABERİN VİDEOSU

Bu hafta Gaziantep’in iki isminden bahsedeceğim. Biri şu an Gaziantep Ticaret Odası Başkanlığını 41 yaşında seçilen Tuncay Yıldırım ve diğeri ise 4 Eylül günü 92 yaşında vefat eden Nizipli Şıh Mehmet Özkaya. Bu iki portre Gaziantep için sürekli ellerinden geleni yapmışlar. Bu nedenle, bu haftaki konumuz bu iki insanı size anlatmak olacak.

ORTAOKUL MEZUNUYDU, ZİRVEYE ÇIKTI

Gaziantep’in önemli siyasetçi, iş adamı, çiftçi ve yapmadığı iş kalmayan çalışkan bir insan olan Gaziantep için her zaman yüreği çırpınan 92 yaşında vefat eden Şıh Mehmet Özkaya, 1928 yılında Nizip’in Uluyatır köyünde dünyaya geldi. Babası çiftçi olduğu için okuyamadı. Sonra da ilkokulu ve ortaokulu kendi mücadelesiyle bitirerek, mezun oldu. Merhum Özkaya’nın 7 çocuğu var. Merhum Özkaya, siyasetle tanışmasına gelince, babası Demokrat Parti’liydi. Babasından dolayı siyasete girdi. Özkaya, Adalet Partisi’nin Nizip ilçe başkanlığına seçilerek, siyasi hayatını ilk kez taçlandırdı. Daha sonra genç yaşında doğduğu köye ilk önce muhtar, sonra da belediye başkanı seçildi. Özkaya’nın tek bir özelliği vardı; Siyaseti her zaman vatandaşa ulaşan bir araç olarak gördü. İnsanların en küçük sorunlarını çözmek için her zaman kapısını, telefonunu, evini, makamını açık bıraktı. Daha sonraki yıllarda Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel’in yaptığı çalışmalardan dolayı dikkatini çekti. Nizip’te de sevilen bir insan olduğu için 1973 yılında Adalet Partisi’nden Milletvekili seçildi. Aynı dönemde de merhum İbrahim Hortoğlu, Mehmet Özmen ve Yusuf Öztürkmen CHP’den seçilirken, Demokrat Partiden Orhan Tokuz, Milli Selamet Partisinden Mehmet Bozgeyik ve CHP’den ayrılan Güven Partisini kuran İmam Hüseyin İncioğlu birlikte milletvekilliği yaptılar. Bilirsiniz; Milletvekili olduktan sonra Özkaya, Ankara’da evini vatandaşa açıp, otel görevi yaptı. Kapısına gelen herkesin işini yapmak için yollara düştü. Sevilen insan haline gelen Özkaya, Nizip ve Gaziantep halkının bu 4 yılda beğenisini kazandı. Yine 1977 yılında yapılan seçimlerde Adalet Partisinden ikinci kez milletvekili seçildi. Artık daha tecrübeli olan Özkaya, vatandaşın hastane ve diğer problemlerini çözmek için gecesini gündüze kattı. Özkaya, 12 Eylül ihtilalinde Adalet Partisi milletvekili olduğu için bir süre gözaltında kaldı. Daha sonra da serbest bırakıldı. Özkaya, siyaseti 12 Eylül olmasına rağmen hiçbir zaman bırakmadı. Tekrar 6 Kasım 1991’de yapılan seçimlerde Doğru Yol Partisinden en son sırada olmasına rağmen tercih sisteminden en öne gelerek, Ayvaz Gökdemir ve Mehmet Batallı’yı geride bırakıp, birinci sıraya gelerek seçildi. Bu seçilme gerçekten de iyi hizmet yapıldığı zaman insanların karşılığını vermesini açıklıyor. Ne yazık ki, günümüzdeki siyasetçiler ellerini ceplerine atmıyorlar. Partinin üst yönetimini memnun ediyorlar. Zaten sistemde parti üstüne bağlı olduğu için yatırımı da onlara yapıyorlar. Bence tercih sistemi ve iyi bir ön seçim yapılsa, o zaman milletvekilleri de halka daha yakın olur, seçilmek için de onların dertlerine koşarlar. Özkaya’yı da buna bir örnek portre olarak gösteriyorum. Sevildiğin zaman, halka yakın olduğun için 3 dönemden sonra yine de seçilmeye devam edersin. O nedenle biz 92 yaşında vefat eden, gençlerin tanımadığı Şıh Mehmet Özkaya’yı az da olsa hatırlatmak istedik.

41 YAŞINDAKİ BAŞKAN ŞAŞIRTIYOR

Gaziantep Ticaret Odası yaklaşık 40 bin üyesi olan önemli bir sivil toplum örgütüdür. Bu örgüt, sürekli şehrin aynası durumunda ve hizmetlerde de en etkili makamlardan birisi. Ticaret Odasının kurulduğu günden bu yana başkanlarına göz attığımızda 41 yaşında başkan olan kişi sayısı bir elin beş parmağını geçmez. Bunlardan biri şu an Ticaret Odası Başkanlığı yapan ve şu anki yaşı 44’tür. Yani 2,5 yıldır Ticaret Odası Başkanlığı yapıyor. Ben Yıldırım’ın ilk aday olduğunda seçileceğine de pek şans vermedim. Ancak, Yıldırım beni yanıltıp, birçok rakibini de geride bırakarak, Ticaret Odası Başkanlığına seçildi. Açıkçası, seçim sonrası Yıldırım’ın iyi bir performans göstereceğine de güçlü bir başkan olacağına dair hiç umudum yoktu. Ancak, Yıldırım’ın 2,5 yıllık performansına baktığımda gerçekten de birçok başarıya imza atarak, şehrin sorunlarını hiç korkup çekinmeden gündeme getirdiğini, gerçek bir sivil toplum örgütü başkanı olduğunu beni yanıltarak ispatlamış oldu. Yıldırım yaptığı işlerle Gaziantep’te adeta “Çözülmeyenleri çözen başkan” olarak anılmaya başlandı. Gaziantep’in ne sorunu varsa gerektiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, gerektiğinde tüm bakan ve milletvekillerini arayıp şehrin sorunlarını iletip çözüm buldu. Son 10 günden bu yana SSK’dan paralarını alamayan Medikal şirket sahiplerinin sorunlarını çözerek, Pandemi döneminde hiç yoksa büyük bir iş yaptığını da rahatlıkla söyleyebilirim. Yıldırım bu kez de Gaziantep-Ankara uçak seferi sayısının düşürülmesi konusunu sürekli gündeme getirerek, sorunu çözmek için bütün gücüyle mücadele ediyor. 41 yaşında başlayan başkanlık hikayesi şu an bu 3 yıllık süreçte daha ne hizmetlere imza atacağını hep birlikte göreceğiz. Çalış başkanım. Umudumuz sizsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.