Uzman Op. Dr. Derviş Çulcu : Katarakt nedir, belirtileri nelerdir?

Uzman Op. Dr. Derviş Çulcu : Katarakt nedir, belirtileri nelerdir?
Uzman Op. Dr. Derviş Çulcu : Katarakt nedir, belirtileri nelerdir?

Ayıntap Park Göz Tıp Merkezi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Derviş Çulcu katarakt hastalığı hakkında bilgiler verdi. Katarakt nedir, belirtileri nelerdir?.

Katarakt sık rastlanan göz hastalıklarından bir tanesidir. Akıllı lens uygulamasıyla uzak-yakın net görüş sağlar. Ayıntap Park Göz Tıp Merkezi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Derviş Çulcu katarakt hastalığı hakkında bilgiler verdi. İşte o bilgiler'¦

Katarakt, göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi ve buna bağlı olarak görmenin azalması ile sonuçlana göz rahatsızlığıdır. % 90 yaşa bağlı (senil katarakt) ortaya çıkar. Daha az görülmekle birlikte, travma, bazı sistemik hastalıklar, üveit gibi göz rahatsızlıkları , steroid gibi bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak ikincil katarakt gözlenebilmektedir.

Doğumsal olarak bebeklerde de konjenital katarakt görülebilir. Yaşlılığa bağlı senil katarakt gelişimi genellikle asimetrik de olsa her iki gözde başlar. Puslu görme, renk kalitesinin bozulması, giderek görme keskinliğinin azalması, katarakt belirtileridir. Düzenli göz kontrolü ile katarakt başlangıcı saptanabilir ve müdahale zamanı belirlenir. Bu nedenle özellikle 40 yaş üzerinde düzenli göz kontrolü gereklidir.

Trifokal mercekler:
Katarakt hastalarında ve bazen de kataraktı olmayan yüksek gözlük numaralı hastalarda, göz içindeki merceğin çıkarılması ve yerine yapay mercek takılması ile tedavi yapılmakta. Göz içine yerleştirilen bu yapay mercek, kişinin yaşamı boyunca gözün içinde varlığını sürdürmekte.
Gözün içine tek odaklı bir mercek takıldığında hasta gözlüksüz olarak uzağı görebilir ama gözlüksüz olarak yakın okuması mümkün olmaz. Kitap, gazete okumak için yakın gözlüğü takmak zorunda kalınır. Çok odaklı mercek, yani multifokal mercek takıldığında ise, hasta gözlüksüz olarak uzağı ve yakını iyi görür ama ara mesafe, yani 40 cm ile 2 metre arasında kalan mesafe net görülemez.
Trifokal mercekler üç odaklıdır ve bu sorunu çözen merceklerdir. Bu mercek takıldığında, hasta gözlüksüz olarak uzağı, yakını ve ara mesafeyi (40 cm ile 2 metre arasındaki mesafe) iyi görebilir. Mesela bilgisayar kullanırken görme kalitesi iyidir.
Katarakt ameliyatı yapılan kişilerde bu mercekler kullanabilir. Kataraktı olmayan ama yüksek numaralı gözlük takan kişilerde de, uzak ve yakın gözlükten kurtulmak için bu ameliyat yapılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.