GBC Başkanı Kurt: Yerel medya ekonomik özgürlüğüne kavuşmalı

GBC Başkanı Kurt: Yerel medya ekonomik özgürlüğüne kavuşmalı
Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği ve AB’nin desteklediği 'Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi' M4D Medya Konferansı kapsamında "Yerel Medya ve Basın İlan Kurumu” paneli gerçekleştirildi. Panele Gaziantep’ten Gaziantep Basın Cemiyeti (GBC) Başkanı Arif Kurt da katıldı.

Yerel Medya ve Basın İlan Kurumu Paneli’nde Gaziantep Basın Cemiyeti (GBC) Başkanı Arif Kurt, “Yerel medya, halka hesap verebilen bir oluşumdur ve yerel medya, mecralar değişse bile, devam edecektir" dedi.

Demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan yerel basının, her ne kadar gelenekçi yapıda yerel medya olarak kabul edilse bile, internet ve dijital ortamda yaptığı yayınlarla evrensel bir yapıda olduğunun artık kabul edilmesi gerektiğini dile getiren Kurt, “Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nde ekonomik bağımsızlığı olmayan medya ve özellikle yerel medya çok zor şartlar altında ayakta duruyor. Kağıt, baskı, boya, işçilik, vergi ve yan girdi maliyetlerindeki artışlar karşısında ezilen, reklam verenlerin harcamalarında kesintiye gitmesinden dolayı gelirleri oldukça düşen yerel medya için siyaset üstü bir anlayışla değerlendirme yapılıp çözüm üretilmesi gerekiyor” dedi.

Gazetecilik meslek yasasının çakmasının elzem olduğunun altını çizen Kurt, yeni gelir kalemlerinin oluşturulmasının da şart olduğunu belirtti.

GBC Başkanı Kurt, paneldeki konuşmasında, “Günlük gazete çıkararak, 24 saat TV ve radyo yayını yaparak okuyucu, izleyici ve dinleyicilere fikir dağıtım hizmeti veren sektörümüz için “iletişim fonu” oluşturulabilir. Ve ayrıca, yerelde üretim yapan ulusal ve uluslararası mecralarda reklam ve tanıtım çalışması yapan kurum, kuruluş ve markaların yıllık reklam harcamalarının yüzde 10’u yerelde değerlendirilebilir. Yapılacak bu harcama vergiden muaf tutularak, reklam verenler teşvik edilebilir” ifadelerini kullandı.

Kurt, anonim şirketlerde mecburi hale getirilen avukatlık hizmeti gibi, işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı mecburiyeti gibi belli bir sayının üstünde (100-200) eleman çalıştıran kurum, kuruluş ve işletmelere basın müşavirliği istihdamı-sözleşmesi yapılmasının basın sektörü ve üniversite mezunu gençler için yeni istihdam sahaları açabileceğini ifade ederek konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

“Madem düzgün, dürüst ve ilkeli bir yayıncılık ilkesi ile ayakta kalmak zorundayız, demokrasinin en büyük savunucusu olarak denetleyen ve dengeleyen pozisyonumuzu koruyarak, ekonomik bağımsızlığımızı elde etmemiz gerekiyor. Gazetecilik meslek kanununun çıktığı, ekonomik bağımsızlığın elde edildiği, çalışanın ve işverenin kendini ve çıkarlarını değil, ülkesini ve milletini düşündüğü günleri görmek umudu ve ümidiyle konferansı organize eden ve beni sabırla dinleyen başta Onursal başkanımız sayın Nazmi Bilgin olmak üzere herkese sonsuz teşekkürler.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.