NCR International Hospital’dan Bir Yenilik Daha…

NCR International Hospital’dan Bir Yenilik Daha…
NCR International Hospital’dan Bir Yenilik Daha…

Günümüzde girişimsel kardiyoloji alanındaki yeni uygulamalar ve hastaya uygun olarak geliştirilen işlemler sayesinde, kalp kapak hastalıklarının tedavisi ameliyat olma riski bulunan hastalarda, girişimsel yöntemlerle yapılabilmektedir. NCR International Hospital Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr H.Orhan Özer ameliyatsız aort kapağı değişimi yani TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) yöntemi hakkında bilgi verdi.

Ciddi aort darlığı olan hastalarda kapağa müdahale edilmesi gerekir. Bu müdahale çoğu kez cerrahi yöntemle yapılmakta ve açık kalp ameliyatı şeklinde olmaktadır. Ameliyatta, fonksiyonu bozulmuş (daralmış ve artık rahat açılmayan) olan aort kapağı çıkarılıp yerine mekanik veya biyoprotez kapak yerleştirilmektedir. Ancak kalp ameliyatı olamayacak yüksek riskli hastalarda, kapağın ameliyatla değil de TAVI yöntemiyle değiştirilebilmesi artık mümkündür. TAVI, damardan kateterle girilerek kalbe aort kapağının yerleştirilme işlemidir. Bu işlem sırasında yerleştirilen kalp kapakları halen tüm dünyada ve ülkemizde kapak değişim ameliyatlarında kullanılan ve hayvanlardan elde edilen biyolojik kalp kapaklarıdır.

TAVI yöntemi kapak yerleştirilmesi için açık ameliyatı kaldıramayacak kadar yüksek riskli olan hastalar için önerilmektedir. Açık kalp ameliyatı için herhangi bir engeli olan; özellikle yaşlı, akciğer, karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalar ya da daha önceden başka açık kalp ameliyatı geçirmiş olan hastalar açık kalp ameliyatı için yüksek riskli olarak kabul edildiği için bu hasta grubunda özellikle tercih edilmektedir. Ancak son çalışmalarda 70 yaş üzeri, orta risk grubunda olan hastalar içinde FDA(U.S. Food and Drug Administration= Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onay vermiştir. Ayrıca hastanın bu işleme alınabilmesi için Kardiyoloji ve Kalp ve Damar Cerrahisi konseyinde uygunluk onayını alması gerekmektedir.

TAVI yönteminin bu hastalarda yaşam süresinin uzatılması ve hastanın klinik durumunun iyileştirilmesi konularında etkili olduğu bilinmektedir. İşlem anjiyografi laboratuarında, genel veya lokal uyuşturma eşliğinde yapılır. Genelde 1-2 saat sürmektedir. Kasık bölgesinden geçen atardamara özel bir teknikle girilerek bir plastik boru sistemi yerleştirilir. Daha sonra bu sistemin içerisinden uzun bir kılavuz tel kapağa gelinceye kadar damar boyunca kalbe doğru ilerletilir. Kapakta yeterli açıklık sağlanması amacıyla bioprotez yapay kalp kapağı uygun görülen bölgeye özel bir teknikle yerleştirilir.

Kasığa yerleştirilmiş olan plastik boru sistemi de bir müddet sonra çıkarılır ve girişim yapılan bölge özel kapalı dikişler vasıtasıyla kapatılır. Hastanemizde bu işlem etkili ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır.

Yaklaşık 2 saat süren TAVI işlemi sonrası hasta kontrol amaçlı olarak 1 gece koroner yoğun bakımda kalır ve herhangi bir sorun yaşanmazsa ertesi gün normal odaya alınarak takip edilir. Hasta 2 günlük tedavisinin ardından taburcu edilir. TAVI işlemi sonrası hastanın normal yaşama dönüşü ortalama 1 hafta içinde gerçekleşir. Ancak kapak değişimi yapılan hastaların düzenli olarak ilaç kullanması gerektiğinden ilk 1-3 ay kontrollerinin düzenli olarak yapılması çok önemlidir. İşleme ve kapağın değişimine vücudun adaptasyonu için 6 aylık bir süre gerekebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.