HOLDİNGLERDE 3 KUŞAK SIKINTISI, SANAYİCİLER KAÇACAK MI, İNTİHARLAR, KORONAVİRÜS, PARTİLERDE SON DURUM NE? DEVA VE GELECEK PARTİLERİ NE YAPIYOR?

HOLDİNGLERDE 3 KUŞAK SIKINTISI, SANAYİCİLER KAÇACAK MI, İNTİHARLAR, KORONAVİRÜS, PARTİLERDE SON DURUM NE? DEVA VE GELECEK PARTİLERİ NE YAPIYOR?

HABERİN VİDEOSU

Gaziantep’te her zaman olduğu gibi gündemimiz fazla. Tabi ki en önemli gündem maddesi birinci korona ikincide bir haftada yaşanan 5 intihar olayı. Koronadaki durumumuza baktığımız da 10 Mart’tan bu yana yükselen ayların başında Mayıs gelirken, 1 Haziran’dan bu güne kadar yavaş yavaş şehirimizi virüs terk ediyor gibi görünüyor. Terk etmesi demek Gaziantep için üretim demek. Bunun yanı sıra geçtiğimiz hafta içerisinde tam tamına 5 intihar yaşandı. Tabi ikisi düşme olduğu için bu düşme olaylarıyla ilgili de kaza mı?, intihar mı? araştırması da yapılmaya devam ediyor. İntiharlara baktığımızda aşk var, ekonomik ve psikolojik sorunlar var, var oğlu var. İnşallah bunlardan da bir daha yaşanması olmaz umudundayım. Ayrıca, bu hafta en önemli olayların başındaki Gaziantep’te holdinglerin 3. kuşak sıkıntısı, partilerde kongre heyecanı, yeni partilerde de teşkilat çalışmaları devam ediyor. Birde bunlara son günlerde Gaziantep sanayisinde sosyal medya tarafından yoğun bir saldırılar gerçekleşince sanayiciler biz yavaş yavaş Gaziantep’i bırakalım düşünecesine kapıldılar. Bunlarla ilgili gündemleri değerlendireceğim.

HOLDİNGLERDE 3. KUŞAK NE YAPMAK İSTİYOR?

Gaziantep biliyorsunuz ki; çok müteşebbis bir şehirdir. Bunun sayesinde 5 Organize Sanayi Bölgesine sahip olmuştur. Şu an hayalin ötesinde burada tam tamına 200 bin insan çalışıyor. Bu ne demek üretim, aş ve ekmek demek. Bunlar güzel şeyler. Geçmişimizi incelediğimizde bitişiğimiz olan Adana 1990’a kadar büyük bir sanayi şehriydi. Ne oldu? Yine bugünki Gaziantep’in yaşadığı 3. kuşağın kurbanı oldu. Adana’da sanayi bitti. Bitmesinin de en büyük nedenlerinin başında da sanayicilerin çoğunun aile şirketleri olup, kurumsallaşmamalarından kaynaklandığı ortaya çıktı. Böyle olunca, Adana’daki sanayi bitişik komşusu olan Gaziantep’e kaydı. Üstelik Gaziantep’te bir liman şehri değildir. Ama ne var ki bitişiğinde Suriye, Irak ve İran gibi güçlü ticaret merkezleri vardır. Gazianteplilerin müteşebbis ruhu bunu güçlü bir sanayiye göndermeyi başardı. Şu an 10 Milyar dolar Gaziantep ihracata koşuyor. Türkiye’nin en güçlü ihracatta 4. ili olmuş durumdadır. Buraya kadar herşey çok güzel. Son bir aydan bu yana Gaziantep’te yaklaşık 30’a yakın holding firması vardır. Bu firmaların bir kaçı hariç çoğu aile şirketleridir. Aile şirketleri birinci ve ikinci kuşakta pek sıkıntı yaşamıyorlar. Ancak, ne oluyorsa üçüncü kuşakta çocuklar arasında bir anlaşmazlık başlıyor. Çoğunu da incelediğimiz de “Fıstık kabuğunu” doldurmayan küçük hesaplar sonunda sıkıntılar ortaya çıkıyor. Gaziantep’te de bu oldu ama bundan sonra olmaması için bu üçüncü kuşağın hakim olduğu aile şirketlerinin bir an önce bana kurumsallaşmaları lazım. Kurumsallaşma derkende, bunun oranının % 75’i geçmemesi gerekiyor. Kurumsallaşmalarda bazen yatırımlarda yavaşlamalar ortaya çıkıyor. Aile şirketlerinde oranı da % 25 söz sahibi olması gerekiyor. Yani tek kelime ile hem kurumsallaşma, hem de aile şirketleri birbirlerini tamamlayan bir güç olması gerekiyor. O nedenle holdinglerin bu konuda üçüncü kuşaklarda sorun çıkmaması için yeni tedbirler alması gerektiğine inanıyoruz.

SOSYAL MEDYA İFTİRALARI, GAZİANTEP SANAYİCİLERİNİ BAŞKA İLLERE YÖNLENDİRİYOR MU?

Koronavirüs döneminde Gaziantep sanayisinde bazı fabrikalarda koronavirüsler çıkmıştır. Bunun çıkması kadar normal bir şey yok. Çünkü; 200 bin kişiyi istihdam eden Gaziantep sanayisi aileleri ile birlikte 1 Milyon kişiye ulaşıyor. Fabrikasından çıkan bir işçi evine gittiğinde ailesinden bile bulaşmaması mümkün değil. Bunun adı Virüs’tür. Virüs girmesede her yere giriyor. Bu nedenle, Gaziantep sanayisinde de bir çok tedbire rağmen bazı fabrikalarda vefatlar ve Covid-19 olmuştur. Olmasına da ben normal karşılıyorum. Önemli olan salgına karşı gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Sanayici 2,5 aydan bu yan büyük ekonomik sıkıntılarda yaşadı. Genellikle gıda. ambalaj ve medikal sektörü korona döneminde üretime devam etti. Bu nedenle üretime devam eden bir çok fabrikada da Covid-19’a yakalanan işçiler oldu. Ama bazı sosyal medyada kendine bilmezler, bunu bir fırsat bilerek, Gaziantepli üreten sanayicilere yoğun bir kampanya yaptılar. Bu kampanyadan da Gaziantepli sanayiciler rahatsız oldu. Gaziantepli sanayiciler koronavirüse karşı bana göre her türlü tedbiri almışlardı. Almadıkları hiç bir tedbir kalmamıştı. Sanayicilerin fabrikalarında da bu tür sosyal medya haberleri üzerine dedikodu ve iftira kampanyası başladı. Durum böyle olunca da geçmişte Adana’da olduğu gibi Gaziantepli sanayicilerde bundan rahatsız olarak yeni yatırımlarını geçmişte Sanko’nun yaptığı gibi başka illere yönelmeye başladı. Sağolsunlar. Başta Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırı, Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ve Organize Sanayi Bölge Başkanı Cengiz Şimşek, hemen bir araya gelerek, sanayicilerimizin arkasında durarak, başka illere gitmemeleri için tek tek görüşerek, ikna ettiler. Arkadaşlar Gaziantep ürettikçe biz varız. Bu sanayicileri kaçırırsak, hem Gaziantep, hem de bizler kaybederiz. Biz sanayicininde yanlışını yazarken, doğrularını da kamuoyuna yansıtmak zorundayız. O nedenle ne olur sosyal medyanızda yazdığınız haberlere dikkat etmenizi istiyoruz.

AK PARTİ-MHP’DE KONGRE HEYECANI, DEVA’DA İL BAŞKANI ARAYIŞI, GELECEK PARTİSİ’NDE SON DURUM NE?

Evet. Gaziantep’teki partilerle ilgili uzun süreden beri haberler yapmıyorduk. Neden yapmıyorduk? Koronavirüs belası gündemin birinci maddesi olduğu için yapmıyorduk. Gelelim AK Parti’de önümüzdeki günlerde Gaziantep’te kongre çalışmalarına hız verecek. Mevcut il başkanı Eyüp Özkeçeci, AK Parti Şahinbey ilçe başkanı Hasan Teke ve Şehitkamil ilçe başkanı Mehmet Yılmaz’ın kalacak mı?, gidecek mi? tartışmalarını konuşacağız. Ayrıca, MHP’de aynı AK Parti’deki durum yaşanıyor. İl ve ilçe başkanlıklarına bir değişim olacak mı? hep birlikte göreceğiz. CHP Gaziantep’te zaten kongresini yeni yaptı. İl başkanı Hayri Sucu yoluna devam ediyor. İyi Parti’de aynı şekilde. Kongresini yaptığı için mevcut teşkilatlar görevinin başındı. Son olarak Ahmet Davutoğlu’nun Genel Başkanı olduğu Gelecek Partisi’ne yakından tanıdığımız sayın Bekir Öztekin getirildi. Bekir hoca, gerçektende Gelecek Partisi’ni Gaziantep’te geleceği taşıyıp, taşımayacağını hep birlikte göreceğiz. Son olarak da Ali Babacan’ın kurmuş olduğu DEVA Partisi’nde Gaziantep’te il başkanı arayışı devam ediyor. Bir çok isim konuşuluyor. Bunların başında sayın Şerif Başkülekçi, sayın Necati Binici, sayın Cuma Reyhan ve İYİ Partili, ancak adı geçen sayın Can Tuğsuz’un da isimleri şimdilik konuşuluyor. Bekleyelim, görelim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.