İş Güvenliği Yasasına Göre Personel Soyunma Odası ve Dolabı Nasıl Olmalı?

İş Güvenliği Yasasına Göre Personel Soyunma Odası ve Dolabı Nasıl Olmalı?
İş Güvenliği Yasasına Göre Personel Soyunma Odası ve Dolabı Nasıl Olmalı?

2013 yılında hayata geçirilmiş olan İş Güvenliği yasasına göre bir işyerinde çalışan personellerin dinlenme, soyunma ve elbise odalarının belli standartlara sahip olması gerekir. Aşağıda yasal olarak firmaların uyması gereken standartlar belirtilmiştir.

Dinlenme Alanı Nasıl Olmalı?

İşyerlerinde dinlenme alanlarının yapılan işin niteliğine uygun olması gerekir. Bir işyerinde 10 veya üzerinde çalışan varsa bu durumda uygun bir alanın belirlenmesi gerekir. Personel iş aralarında bu alanda dinlenmeli ve yer aramak zorunda kalmamalıdır. Eğer işyerinde böyle bir alan bulunmuyorsa gerekli olan şartların yerine getirilmesi koşuluyla yemek yeme yerleri de dinlenme alanı olarak kabul edilebilir.

Soyunma Odası ve Soyunma Dolabı

Bazı işyerlerinde iş elbisesi giyilmesi zorunluluğu vardır. Böyle işyerlerinde yeterli büyüklükte ve uygun aydınlatma, havalandırmanın yapıldığı kadın ve erkekler için ayrı soyunma odalarının olması gerekir. Çalışanların soyunma odası dışında herhangi bir yerde soyunmasına müsaade edilmemesi gerekir. Soyunma odası kolay ulaşılabilir yerde ve yeterli kapasiteyi kaldırabilecek düzeyde olması gerekir. Soyunma odalarında personelin kıyafetini değiştirebilmesi ve muhafaza edebilmesi için soyunma dolabı bulundurulması gerekir. u dolaplar kilitli, nem almayan şekilde düzenlenmesi gerekir. İş elbisesi ve normal elbiselerin birbirinden ayrı olması için dolap içerisinde iki farklı bölümün olması gerekir. Eğer işyerinde soyunma yeri gerekmiyorsa bu durumda çalışanların günlük kıyafetlerini (mont vb.) bırakabilecekleri soyunma dolaplarının olması gerekir.

Duşlar ve Lavabolar

İşyerinde çalışanların sağlıklarından işveren sorumludur. Bu nedenle yapılan işin niteliğine göre duş ve lavabo alanlarının olması gerekir. Personel ellerini ve vücutlarını yıkayabilmesi için bu alanı rahatça kullanabilmesi gerekir. Duş ve lavabolar kadın ve erkekler için ayrı ayrı düzenlenmelidir.

Tuvaletler

Tuvalet tüm çalışma alanlarında olması gereken temel ihtiyaçlar arasında yer alır. Tuvalet personelin dinlenme, soyunma, duş alma gibi yerlerine yakın olması gerekir. Uygun şekilde havalandırılmalı, aydınlatılmalı ve gerekli hijyenin sağlanması gerekir. Tuvalette bulunması gereken temizlik malzemelerin eksiksiz bir şekilde olması gerekir.

Tuvaletler insan ve çevre sağlığını tehdit edebilecek alanlardan uzak noktalarda bulunması gerekir.

https://www.ceylancelik.com.tr/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.