GÜNEŞ ENERJİSİ HER YÖNÜYLE GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMUNDA KONUŞULDU

GÜNEŞ ENERJİSİ HER YÖNÜYLE GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMUNDA KONUŞULDU
Bakan Yardımcısı Tancan: Enerji için yarışma düzenleyeceğiz.

Güneş enerjisinin politik, teknik, ekonomik, akademik ve sosyal boyutları ile ele alındığı "Güneydoğu Enerji Forumu" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın katılımıyla gerçekleşti.

GTO 27 Nolu Mimarlar, Mühendisler ve Yapı Denetim Firmaları Meslek Komitesi ile TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi işbirliğinde düzenlenen, “Enerjimiz Güneş Olsun” sloganıyla düzenlenen foruma Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Başkanı Adil Konukoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı ve çok sayıda davetli katıldı.

Yıldırım: Küresel politikalara yön veren temel neden enerjidir

Forumun açış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, enerjinin küresel politikalara yön verdiğine vurgu yaparak şunları kaydetti: "Sanırım hepimiz küresel politikalara yön veren temel nedenin enerji olduğu konusunda hemfikirizdir. Dünya üzerindeki enerji kaynakları, bitmeyen savaşlar, çözülmeyen krizler menfaat ve çıkar çatışmalarının olduğu kaynayan bir kazan haline gelmiş durumda. Maalesef enerjide büyük oranda dışa bağımlıyız. Milyarlarca dolar harcayarak enerji ithal ediyoruz. Çünkü fosil enerji kaynakları bakımından yetersiz bir ülkeyiz. Ama bulunduğumuz coğrafya, fosil enerji kaynaklarının ortasında bir koridor olmakla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş için de tam bir cennet.”

Enerji kaynağı olarak güneşteki potansiyelimizi kullanamıyoruz diyen Yıldırım, “Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmekte oldukça ilerlemiş Avrupa Birliği ülkelerinden çok daha yüksek oranda güneş enerjisi potansiyeline sahibiz. Böyle bir potansiyeli yeteri kadar kullanamıyoruz. Temiz, sağlıklı, bol diyoruz; petrol, doğalgaz gibi küresel hırslara sebebiyet vermez diyoruz. Yeni istihdam alanları yaratır, kendisini kısa sürede amorti eder enerji bağımlılığını azaltır diyoruz. Ama potansiyelimizi kullanıyor hala kazancımızı elektrik faturalarına yatırmaya devam ediyoruz. Çünkü yeterince bilmiyoruz. İşte tam da bu yüzden Enerji Forumunu düzenledik.” dedi.

Arıkan: Yerinde üretim ve tüketim modelini öneriyoruz

Güneydoğu Enerji Forumunun amacının güneş enerjisi sektöründe bölgesel bazlı bir sinerji oluşturmak olduğunu belirten Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan da “Ülkemizi ve şehrimizi bu konuda önemli bir üretim üssü haline getirmek, yeni ve gelişen teknolojiyi takip etmek, bu teknolojileri şehrimize kazandırmak, sektörde yaşanan soru ve önerileri sizlerle paylaşmak ve öne çıkan enerji piyasasında lisanslı eletirim üretimi değerlendirmek için bu organizasyonu yaptık. Günümüzde enerji ülkeler arasında tehdit ve ambargo unsuru olarak kullanılmaktadır. Yenilebilir enerji yatırımları ile dışa bağımlılığımız azalacak. Oda olarak her platformda dile getirdiğimiz yerinde üretim, yerinde tüketim modelini destekleyen özel ve tüzel kişilere fırsatlar sağlayan mevzuat yayımlandı. Bu mevzuat özellikle OSB ve kamu binalarının her çatısının bir elektrik santrali olabileceğini bize gösterdi. Sektörle ilgili birkaç tespit ve önerilerimiz var. Yerinde üretim, yerinde tüketimin önemini, çatı GES' lerine geçişin gerekliliğini, bunun içinde yeni imara açılan bölgelerde binaların açılarının mümkünse güney kuzey istikametine yapılması, mimari ve statik projelerini çatıda güneş enerjisi santralı kurulacakmış gibi projelendirilmesi, panellerin montajını kolaylaştıran ekipmanların da bina yapım aşamasında pasif hale getirilmesi önerdik. Bu ve benzer önermelerin ne kadar isabetli olduğunu şuanda görebiliyoruz.” Şeklinde konuştu.

Tancan: Bir yarışma düzenleyeceğiz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan ise Türkiye'nin sanayi ve ekonomide geliştikçe enerjiye talebinin arttığına dikkat çekerek yerli ve yenilenebilir kaynakları artırmaya çalıştıklarını söyledi.

Türkiye genelinde 1000 megavat kapasiteli mini güneş Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları yarışmalarını ilan edeceklerini açıklayan Tancan şunları kaydetti:

“Türkiye 91 bin megavat kurulu güce sahip. Hedefimiz 2023 yılında bu rakamı 109 bin megavata çıkarmak. 2019 yılının 10 ayında elektrik ihtiyacının yüzde 46'sını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladık. Dünya elektrik ihtiyacının yüzde 25'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyor. Biz yüzde 46'sını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyoruz. Gaziantep'te 177 lisansız güneş enerji santrali var. Ancak bu sayı yetersiz, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artması gerek. Mühendis ve mimarlar binaların çatılarında güneş panelleri olacak şekilde projeler hazırlamalı. Lisanslı santraller için de birkaç güne kadar Türkiye genelinde 1000 megavat kapasiteli mini güneş Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları yarışmalarını ilan edeceğiz. Kendi tüketimini karşılamaya yönelik santraller değil elektrik üretip ticaretini yapmaya yönelik santraller olacak. Türkiye'nin doğusundan batısına kadar, güneşlenme oranı yüksek olan 36 il seçildi. Gaziantep de bu illerden biri. Bin megavatlık kapasitemiz var. 10 megavatlık dilimler halinde yapacağız. 15 yıl boyunca kim daha uygun fiyattan kamuya satacaksa bu kapasiteleri onlara tahsis edeceğiz. Bu mantıkla yarışma yapılacak.”

Forum açılış konuşmalarının ardından iki oturum ve iki özel söyleşi ile devam etti. Oturum Başkanlığını Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik’in yaptığı “Gelecek Enerjimiz Güneş” oturumda GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, EPDK-Elektrik Piyasası Daire Başkanı Dr. Refik Tiryaki ve SolarTürk Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özberk konuşmacı olarak yer aldı.

“Güneş Enerjisi Santrali Çatı Uygulamaları” konulu 2.Oturumun başkanlığını ise ODTÜ Fizik Bölümünden Prof. Dr. Bülent Akınoğlu yaptı. PEM Enerji Genel Müdürü ve EDEASDER Başkanı Şahin Bayram, Gümüşhane Üniversitesi Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Özden, ÇATIDER Başkanı Yaşar Şenal ve ELDER Koordinatörü Şadi Büyükkeçeci de ikinci oturumda çatı uygulamaları ilgili bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Forumun özel söyleşi bölümlerinde ise akademisyen, yazar Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan “Yeni Dünya Dengeleri ve Enerji Jeopolitiği” ve MB Holding Onursal Başkanı Muharrem Balat da “JES Yatırımcısının kalbi Gaziantep’te” başlıklı söyleşileri ile forumda yer aldılar.

Ana Sponsorluğunu Elegant Enerji’nin, Sponsorluklarını DGC Mühendislik, General Solar, MB Holding, PEM Enerji, SolarTürk Enerji’nin üstlendiği “Güneydoğu Enerji Forumu”nda Kanunu Sultan Süleyman Teknik Anadolu Lisesi ve Özel Atakent Enerji Lisesi öğrencileri stant açarak güneş enerjisi alanında yaptıkları projelerini tanıttılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.