Bir Asırlık Mücadele!

Bir Asırlık Mücadele!
Bir Asırlık Mücadele!

İnsan onurunu ve saygınlığını temel alarak, toplumu ayrım gözetmeden alkol, sigara, uyuşturucu, kumar gibi zararlı alışkanlıklardan korumak için 1920 yılından bu yana başarıyla faaliyet gösteren Türkiye Yeşilay Cemiyeti, bu yıl 100. Yılını kutlayacak.

Yeşilay’ın bir asırlık tarihi geride bıraktığını belirten Türkiye Yeşilay Cemiyeti Gaziantep Şube Başkanı Fatih Tamer, 2020’nin Yeşilay’ın kuruluşunun 100. yılı olduğunu ve bu yıl tüm bağımlılıklarla mücadelede sağlıklı yaşamın önemine odaklandıklarını belirtti. Yeşilay’ın 2019 yılında yaptığı çalışmaları ile 2020 yılı hedeflerinin anlatan Tamer, Gaziantep’te 2019 sonu itibariyle okul rehber öğretmenlerinin aracılığıyla 300 binin üzerinde öğrenciye TBM eğitimi verildiğini belirtti.

Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ni (YEDAM) şubat sonunda faaliyete geçirmeyi planladıklarını belirten Tamer, “Bağımlı ve bağımlı yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık ve sosyal destek hizmeti verecek Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ni (YEDAM) şubat sonunda faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bu merkezin hizmete girmesiyle artık bağımlılık konusunda nitelikli danışmanlık hizmeti verilmesi sağlanacak” dedi.

TBM KAPSAMINDA 1100 KİŞİYE EĞİTİM VERDİK

Alkol, uyuşturucu ve tütün mamullerine karşı yürüttüğü kampanyalarla bedenen ve fikren sağlıklı nesillerin yetiştirilmesini kendine misyon edinen Türkiye Yeşilay Cemiyetinin 2019 yılı faaliyetlerini anlatan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Gaziantep Şube Başkanı Fatih Tamer, bin 100 kişiye eğitim verdiklerini belirterek, “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) yetişkin eğitimi kapsamında haziran ayı itibari ile faaliyetlere başladı.

Öncelikli olarak kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve okul aile birliklerinden eğitim için katılımcı bilgisi talep edildi. Sonrasında ise gelen talepler doğrultusunda eğitimler planlandı. Okullardaki öğrenci velilerine eğitim verilmesi hususunda rehber öğretmenlere gerekli bilgiler verilerek eğitim planlaması yapılması istendi. Şu anda eğitimler devam etmektedir ve bu zamana kadar 1100 yetişkine bu kapsamda eğitim verdik” dedi

152 ESNAFIMIZIN GÖNÜLLÜ YEŞİLAY ELÇİSİ OLMASI SAĞLADIK

Yeşilay Elçileri Projesi kapsamında 29 mahallede esnaf ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade eden Tamer, “Yeşilay Elçileri Projesi kapsamında 29 mahalleye esnaf ziyareti yaparak 400’e yakın esnafa ulaştık ve gerekli bilgilendirmeleri yaptık. Bu kapsamda 152 esnafımızın gönüllü Yeşilay Elçisi olması sağladık” dedi.

'YEŞİL KİTAP KAHVE' İLE 1000’İN ÜZERİNDE ÖĞRENCİYE ULAŞTIK

Yeşilay ile Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen 'Yeşil Kitap Kahve' projesi kapsamında 1000’in üzerinde öğrenciye ulaştıklarını belirten Tamer, Yeşilay ile Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen yeşil kitap kahve evi, temmuz ayından bu yana faaliyetlerine devam etmekte. Çevre okullardan öğrenciler ile öğrenci velilerinden oluşan geniş bir kitleye ulaştık. Şu ana kadar 600’ü kayıtlı olmak üzere 1000’in üzerinde öğrenciye ve 60’ın üzerinde veliye ulaştık” dedi.

BENİM KULÜBÜM YEŞİLAY PROJESİ İLE 1000’E YAKIN ÖĞRENCİYE ULAŞILDI

Benim Kulübüm Yeşilay Projesi kapsamında 15 Mart 2019 tarihinde projenin pilot uygulaması Şahinbey ilçesine bağlı şehit Taner Cinpolat Ortaokulu’nda yapıldı ve 117 öğrenciye ulaştık. Bu dönem için İçişleri Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde Gaziantep’te 5 ilkokul ile 2 ortaokul proje kapsamında belirlendi. Uygulama için gerekli izinlerin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınması sonrasında proje uygulamaları başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Proje kapsamında her okulda en az 150 öğrenci olmak üzere toplamda 1000’e yakın öğrenciye ulaşıldı” dedi.

ÇOCUKLARA YEŞİLAY FARKINDALIĞI KAZANDIRILMAYA ÇALIŞTIK

Çocuklara Yeşilay farkındalığı kazandırılmaya çalıştıklarını ifade eden Tamer, “Okullardan gelen talepler doğrultusunda belirli dönemlerde etkinlikler gerçekleştirilerek çocuklara Yeşilay farkındalığı kazandırılmaya çalıştık. Okullarında Yeşilay kulübü kurmaları konusunda çocuklar teşvik edilmekte. Yeşilay haftası dahil olmak üzere bu yıl toplamda 20’ye yakın okulda seminer verilmiştir” dedi.

GAÜN VE HKÜ’DE 1450 ÖĞRENCİYE TBM EĞİTİMİ VERDİK

GAÜN ve HKÜ’de 1450 öğrenciye TBM eğitimi verdiklerini belirten Tamer, “Gaziantep Üniversitesi ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde bulunan Genç Yeşilay Kulübü öğrencileri içerisinden TBM eğitimi almış öğrenciler tarafından; TBM akran eğitimi projesi kapsamında başta hazırlık ve 1. sınıf öğrencileri olmak üzere TBM eğitimi verilmekte. Bu kapsamda geçen dönem her iki üniversiteden toplamda 1450 öğrenciye TBM eğitimi verildi” dedi.

OBM GAZİANTEP GENELİNDE YAYGINLAŞTIRILACAK

‘Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı’nı (OBM) Gaziantep genelinde yaygınlaştırılacaklarını belirten Tamer, “Yeşilay ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında mart 2018’de imzalanan ve 3 yıl boyunca yürürlükte kalacak protokol kapsamında ‘Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı (OBM)’ Gaziantep genelinde 5 tane okulda uygulanmaya başlandı. Söz konusu okullardaki pilot uygulamaların tamamlanması sonrasında program il genelinde yaygınlaştırılacak” dedi.

GAZİANTEP’TE 300 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİYE TBM EĞİTİMİ VERİLDİ

Gaziantep’te 2019 sonu itibariyle okul rehber öğretmenlerinin aracılığıyla 300 binin üzerinde öğrenciye TBM eğitimi verildiğini belirten Tamer, “Yeşilay ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM); ilk, orta ve lise dereceli okullarda TBM eğitimi almış rehber öğretmenler tarafından öğrencilere düzenli periyotlarda anlatılmaktadır. Öğrencilerin bağımlılık konusunda en doğru bilgiye ulaşmasını sağlayan bu proje, Türkiye’de başarılı bir şekilde uygulanmaya devam etmektedir. Gaziantep’te 2019 sonu itibariyle okul rehber öğretmenlerinin aracılığıyla 300 binin üzerinde öğrenciye TBM eğitimi verildi” dedi.

‘SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK’ YARIŞMASINA KATILIMI YOĞUN OLDU

‘Sağlıklı nesil sağlıklı gelecek’ yarışmasına Gaziantep’ten yoğun bir öğrenci katılımı olduğunu belirten Tamer, “Yeşilay ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği çerçevesinde ilk, orta ve lise dereceli okullarda bağımlılık konusunda farkındalık sağlamak amacıyla uygulanan ‘sağlıklı nesil sağlıklı gelecek’ yarışmasına Gaziantep’ten yoğun bir öğrenci katılımı gerçekleşti. Yapılan değerlendirme sonucunda dereceye giren öğrenciler için ödül töreni düzenlendi. Dereceye giren okulun idarecileri, ödül alan öğrenciler ile velileri katılım sağladı. Edebi ve görsel olmak üzere 2 kategoride dereceye giren 6 öğrenciye kişi başı 500 TL ödül verildi” dedi.

YEDAM’I ŞUBAT SONUNDA FAALİYETE GEÇİRECEĞİZ

Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin 2020 yılı hedeflerini de anlatan Tamer, Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ni (YEDAM) şubat sonunda faaliyete geçirmeyi planladıklarını belirterek, “Bağımlı ve bağımlı yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık ve sosyal destek hizmeti verecek Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ni (YEDAM) şubat sonunda faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bu merkezin hizmete girmesiyle artık bağımlılık konusunda nitelikli danışmanlık hizmeti verilmesi sağlanacak” dedi.

‘YEŞİLAY ELÇİLERİ PROJESİ’NİN KAPSAMI GENİŞLETECEK

Yeşilay Elçileri Projesi’nin kapsamanı genişleteceklerini belirten Tamer, “2019 yılında uygulanan ve oldukça başarılı sonuçlar alınan ‘Yeşilay Elçileri Projesi’nin kapsamının genişletilmesini planlıyoruz. Daha önce ziyaret edilen esnafların tekrar ziyaret edilmesinin yanında yeni esnaf ziyaretleri de planlıyoruz” dedi.

GENÇ YEŞİLAY KULÜBÜ’NÜ SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE DE KURACAĞIZ

Sanko Üniversitesi’nde de Genç Yeşilay Kulübü’nü kuracaklarını belirten Tamer, “Yeşilay’ın üniversite yapılanması olan Genç Yeşilay Kulüpleri’nin üniversitelerdeki çalışmaları desteklenmeye devam edecek. Gaziantep Üniversitesi ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin yanında bu yıl Sanko Üniversitesi’nde de Genç Yeşilay Kulübü kurulması adına çalışmalara devam edeceğiz” dedi.

GAZİANTEP’TE 5 BİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNE TBM EĞİTİMİ VERECEĞİZ

Bu yıl Gaziantep’te 5 bin üniversite öğrencisine TBM eğitimi vereceklerini belirten Tamer, 2020 yılında yapılacak faaliyetleri şöyle anlattı: “TBM Akran Eğitimi Projesi kapsamında bu yıl Gaziantep genelinde 5 bin üniversite öğrencisine eğitim verilmesini planlıyoruz. Geçen yıl başarılı bir şekilde uygulanan TBM yetişkin eğitimi projesi kapsamında bu yıl 3 bin yetişkine eğitim verilmesini planlıyoruz. Benim Kulübüm Yeşilay projesi kapsamında daha çok öğrenciye ulaşılarak farkındalık sağlanmasını hedefliyoruz.

Yeşilay ile Gençlik Ve Spor Bakanlığı işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen ‘yeşil kitap kahve’ projesinin kapsamının genişletilmesi adına da çalışmalar yapacağız. Yeşilay ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen ve bu yıl 10.su düzenlenecek olan ‘sağlıklı nesil sağlıklı gelecek’ yarışması için çalışmalar yapacağız.

Yeşilay ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde uygulanan Türkiye bağımlılıkla mücadele eğitim programı kapsamında okullarda görev yapan rehber öğretmenler içerisinden TBM eğitimi almamış öğretmenlerin belirlenmesi ve eğitim planlaması yapılması adına çalışmalar yapacağız. Ve Yeşilay’ın 100. kuruluş yılının kutlandığı bu yılda ‘yeşilay haftası’ dolayısıyla kapsamlı bir faaliyet takvimi oluşturması adına çalışmalar yapacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.