Krize inat, üretime devam

Krize inat, üretime devam
Krize inat, üretime devam

Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Gaziantep'te yerleşik Kara Holding, ekonomik sıkıntının yaşandığı bugünlerde Türkiye ihracatına büyük katma değer sağlayacak 400 milyon Euro'luk yatırım için startı verdi. İsviçre ve Avusturya yabancı yatırımcılarının desteğiyle kurulacak olan dev tesis, dünyada sadece 5 ülkede üretilen Iyocell elyaf üretecek. Kara Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Kara, "Türkiye'nin geleceği için, yatırıma devam, üretmeye devam" dedi. Kara, bu ortamda yabancı yatırımcının Gaziantep'e güvenmesinin, ekonominin geleceği için umut verdiğini ifade etti.

Gaziantep sanayicisi, ekonomide yaşanan dalgalanmaya rağmen, üretmeye ve yatırıma devam ediyor. Tekstil sektörüün dev firmalarından Kara Holding'de, bu bağlamda büyük bir yatırıma imza atmaya devam ediyor. Kara Holding, Avusturya ve İsviçre ortaklarıyla birlikte, 400 milyon Euroluk bir yatırım yapıp, Türkiye'nin Iyocell elyaf açığını önemli oranda kapatmış olacak.

Türkiye'nin devleri arasında

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Kara Holding, Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. Yatırımlarıyla dikkat çeken ve son üç yıl içerisinde üç yeni tesis kurup, binlerce kişiye istihdam sağlayan Kara Holding, Gaziantep'te Türkiye, İsviçre ve Avusturya ortaklı kurulacak fabrikada tekstil sektörünün en önemli ham maddelerinden olan lyocell elyafı üretilecek. Toplamda 400 milyon euro yatırım ile gerçekleşecek olan üretim ile Türkiye sektörde söz sahibi olurken, ihracat açığı da önemli derecede kapatılacak.

5 yıldır planlaması yapılıyordu

Türkiye'nin tekstil sektöründeki önemli firmalarından olan Kara Holding tarafından 5 yıl önce hazırlanan proje kapsamında sektörün önemli ham maddelerinden olan lyocell elyafını üretebilmek için toplamda 400 milyon euro'luk yatırım yapılıyor. Sektörde çok fazla bulunamayan ve Avrupa ülkeleri ya da Çin'den ithal edilen ham maddenin Türkiye'de üretilmesi ile birlikte tekstilcilerin ihtiyacı olan yıllık 10-12 bin ton lyocell elyaf ucuza karşılanabilecek. İlk etapta yıllık 20 bin ton üretim kapasitesi olacak ve ilerleyen aşamada ise kademeli olarak 40 ve 80 bin ton üretim imkanı sunulacak tesis ile dünyanın bir çok ülkesine de on binlerce ton lyocell elyafı ihraç edilerek, ülkeye yıllık 200 milyon euro'luk döviz girdisi sağlanacak.

50 bin metrekare alan üzerine inşa ediliyor

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde satın alınan ve ilk etapta 50 bin metrekare üzerinde kurulacak tesiste ilk olarak 20 ayda yıllık 20 bin ton kapasiteli üretim gerçekleştirilecek. Sonraki bir yılda ise 40 bin ton üretim kapasitesine çıkarılacak olan tesis, arz ve talep durumuna göre ise 200 bin metrekare alanda yapılacak olan yeni tesisler ile yıllık 80 bin ton üretim kapasitesine ulaştırılacak.

Dev yatırım için start verildi

Tekstil, nonwoven, plastik ve enerji sektörlerinde bulunan entegre tesislerde günlük 100 ton iplik, 25 ton kumaş, 50 ton streç film, 50 ton çocuk, kadın pedi ile ıslak mendil üreterek başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 60 ülkeye ihracat yapan Kara Holding, 5 yıldır üzerinde çalıştıkları proje ile birlikte tekstil sektöründe dünyanın önemli ve dev şirketleri ile ortak oldu. Avrupalı firmalarla yapılan ortaklığın ardından sektörün önemli firmaları ile ortak olan Kara Holding, toplamda 400 milyon euro değerindeki fabrika ve tesis yatırımına start verdi.

Iyocell elyaf ihtiyacı sona erecek

Yapılan yatırım ve hayata geçirilecek üretim tesisleri ile birlikte hem dünyanın hem de Türkiye'nin, tekstil sektöründeki en önemli ham maddelerinden olan lyocell elyaf ihtiyacı önemli derecede giderilecek, hem de Türkiye'nin ihracat açığının daha da düşürülmesine de fayda sağlanacak. Yapımına başlanan yatırım ile ilgili bilgi veren Kara Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Kara, "Artık kullandığımız ham maddeyi kendimiz üreteceğiz. Lyocell elyafını Türkiye'de üreten yoktu. Bizler 200 milyon euro'luk yatırım ile bu tesisleri kuracağız. İlk etapta 200 milyon euro olacak yatırımımız, sonraki süreçte 400 milyon euro'ya kadar çıkacaktır" dedi.

Yabancı yatırımcılar Gaziantep'i tercih etti

Hem ülke hem de bölge için çok önemli ve ciddi bir yatırımı gerektiren proje için 5 yıldır Avrupalıları ikna etmeye çalıştıklarını vurgulayan Kara, projeyi Türkiye, İsviçre ve Avusturya ortaklı bir firmanın hayata geçireceğini kaydetti. Yabancı ortakların kurulan şirkete yüzde 35 oranında ortaklığı bulunduğunu da sözlerine ekleyen Kara, ortaklarının sektörün önde gelen firmalarından olduğunu ve kendilerini güçlükle ikna ettiklerini ifade etti. Kara, "Bu yatırım için çok heyecanlıyım. Bu yatırımı yapabilmek için 5 yıl boyunca çalıştım. Avrupa'yı ikna ettik. Kriz döneminden geçtik. Hele böyle bir kriz döneminde bile Gaziantep şehrimize yabancı sermaye getiriyoruz. Bu nedenle çok mutluyum. Yeni bir şirket kurduk. Yabancı ortaklarımız var. Yüzde 35'i yabancı ortaklarımıza ait. Yabancı ortaklarla birlikte arsasını aldık, inşaatına başladık. 2 yıl içerisinde ilk etabını bitirmiş olacağız. Zaten ortaklarımız, bu işin içerisinde olan, ham madde üreten firmalar. Bu işi çok iyi biliyorlar. Ortaklarımız zaten kendi firmaları ile Avrupa'da ve Çin'de bu işi yapıyorlar. Şimdi de Türkiye'de kuruyoruz' dedi.

Türk sanayisine büyük hizmet

Kara, lyocell elyafını sektördeki sanayicilerin çok kolay bulamadığını da anlatarak, "Bu elyaf dünyada çok az olduğu için bulanamıyor. Biz bu elyafı kendi tezgahlarımızda da kullanıyoruz. Ama yeteri kadar yani ihtiyacımız kadarı alamıyoruz. Çok fazla bulamadığımız için bu elyafı, üretimine karar verdik. Türkiye'de şuanda 10-12 bin ton bu elyaftan kullanılıyor. Biz ilk başta yıllık 20 bin ton üretimle başlayacağız. Talebe göre ise 5 yıl içerisinde 80 bin ton üretim kapasiteli bir yatırımı tamamlamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

İhracatta çok geniş bir pazar var

Kara, üretilen elyafın ABD'den Çin'e kadar dünyanın her tarafına ihraç edeceklerini de belirterek, "Ortaklarımızla birlikte uzun yıllar ülkemize döviz kazandıracak bir fabrika kuruyoruz. Tamamlandığında yaklaşık 200 milyon euro'luk bir ihracat yapmayı planlıyoruz. Ortaklarımız İsviçre ve Avusturya'dan. İhracat ABD, ispanya, Brezilya gibi ülkelere yapacağız. Hatta Çin'e bile satacağız. Çin'de bile pazar var, Çin bile bu malı istiyor. Yeter ki üretim yapalım. Biz kendi fabrikamızda bile kullanıyoruz ama yeteri kadar elyaf bulamıyoruz. Zaten bir açık olduğunu biz de biliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Türkiye dünyada üreten 5. ülke olacak

Selülozik elyaf olarak da bilinen lyocell elyafı dünyada üreten 5. ülkenin Türkiye olacağını da sözlerine ekleyen Kara, "5 yıldır selülozik elyaf ile ilgili bir projede çalışıyordum. Üreteceğimiz elyafın asıl ham maddesi ağaç. Doğal bir elyaf, bu nedenle yoğun talep görüyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen endüstriyel ağaçlar, pulp şekline getiriliyor. Biz bu pulpları işleyerek elyafa dönüştüreceğiz. Bu elyafı üreten dünyada 3-4 firma var. Bu elyafı şuanda 4 ülke yapıyor. Bizim yatırımızla birlikte Türkiye 5. ülke olacaktır. Planladığımız şekilde giderse, 2 yıl içerisinde üretime geçmiş olacağız. İthalatın önünü kesmiş olacağız, ayrıca ihraç edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye için

Yatırımlarını hiç bir zaman durdurmadıklarını, bir yandan yeni yatırımlar yapıp, yeni fabrikalar kurarken, diğer yandan da makina modernizasyonu ile kendilerini yenilediklerini vurgulayan Kara, sözlerini şöyle tamamladı: Gaziantep'in ruhunda girişimcilik var. Evet, ekonomik olarak bir dalgalanma var. Ülkemiz, ekonomide zor günler geçiriyor. Ama, bu kentin girişimcileri durmuyor, yatırıma devam ediyor. Biz de, bu bağlamda, son 3 yıl içerisinde 3 yeni tesis kurduk, binlerci kişiye istihdam sahası açtık. Yabancı yatırım destekli dev projemiz ile, hem Gaziantep, hem Türkiye sanayide önemli bir tesise sahip olacak."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.