GAÜN'DE ''İLHAM VERENLER'' SÖYLEŞİSİ DÜZENLENDİ

GAÜN'DE ''İLHAM VERENLER'' SÖYLEŞİSİ DÜZENLENDİ
GAÜN'DE ''İLHAM VERENLER'' SÖYLEŞİSİ DÜZENLENDİ

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçiler Genel Müdürlüğü ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN)Toplumsal Duyarlık Projeleri Birimi tarafından 'İlham Verenler' söyleşisi düzenlendi.

GAÜN İnşaat Mühendisliği Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte konuşan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, kooperatifçilik kavramı hakkında bilgi verdikten sonra şunları söyledi: "Belki birçoğunuzun yakından bilmediği, basında takip ettiği veya aranızda sohbet ederken cümlenin arasından geçen bir kelime gibi olabilir sizin için. Kooperatifçilik denildiği zaman ilkokulda öğrendiğim 'imece usulü' geliyor. İmecenin adı sosyal hayat içerisinde evirilerek ve standartlara oturttularak kooperatifçiliğe dönüştürüldü. Kooperatifçilik, genel anlamda baktığımızda imece usulüdür. Bu işin ülkemizin yetkili kurumları tarafından vazife bilinerek, özelikle kooperatifçilik adı altında sosyal hayatın içerisine alınması ve sosyal hayatın her türlü katmanına dağıtılması adı yapılan güzel bir iş var. Bu işin sembolü olan tren, Gaziantep'e geldi. Çalıştayların akademik ayağını ise Gaziantep Üniversitesi olarak üstlendik"

ÖĞRENCİLERİMİZİ SOSYAL HAYAT İLE BİR ARAYA GETİRİYORUZ

Konuşmasının devamında sosyal duyarlılığın önemli bir kavram olduğuna değinen Prof. Dr. Bedir, Toplumsal Duyarlık Projelerini kataloğa zorunlu ders olarak koyduklarını söyledi. Prof. Dr. Bedir, "Toplumsal Duyarlılık Dersleri dönem boyunca toplumun ihtiyaç duyulan kesimine akademik danışmanlarıyla beraber öğrencilerimiz gidip, dokunarak gerekli katkılar sağlıyorlar. Bu ders ışığı altında öğrencilerimizi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Birimimiz aracılığıyla, halk ve sosyal hayat ile bir araya getiriyoruz. Bunun üst ayağı, T. C. Ticaret Bakanlığı'nın Esnaf ve Sanatkârlar Dairesi Başkanlığı'nca Kooperatifçilik adı altında dizayn ediliyor. Sosyal devlet anlayışı, sizlerin hayatla ve sosyal devlet ile birleşmeniz ve bu oluşumun içerisinde olmanızı gerektirir" şeklinde konuştu.

T.C. Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Alper Bozkurt ise, kooperatifçiliğin dünyada önemli bir kavram ve oluşum olduğunu belirtikten sonra, kooperatifçiliğin yapı kooperatifçiliğinden ibaret olmadığını söyledi. Bozkurt, "Kooperatifçiliğin temelinde bir kişinin veya bir topluluğun tek başına yapamayacağı ya da birlikte yapılmasında fayda görülen işlerin yardımlaşma, dayanışma ve kefalet suretiyle en güzel şekilde ve maliyetle yapılmasını sağlayan ortaklık modelin adıdır. Kooperatifler, aslında bir şirket türüdür. Genellikle dernek ve vakıflarla karıştırılır onlardan farkı, kooperatifle ticari birer işletmedir. Dernek ve vakıflar ticari birer işletme değildir. İlk kooperatiflerin 1844 İngiltere'de ortaya çıktığı bilinir. Aslında kooperatifçilik kavramı bize uzak bir kavram değil. Geçmiş dönemlerde imece kültürümüz var" diye konuştu.

Açılış konuşmalarından sonra, Gümrük ve Ticaret Uzamanı Gökçen Mert Korkmaz, Birleşmiş Miletler Program Sorumlusu Nil Memişoğlu ve İhtiyaç Haritası Proje Koordinatörü Yağmur Taşdemir sunumlarını gerçekleştirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.