Düşükler Sonrası Gebelik ve Tekrarlayan Düşüklerde Tüp Bebek Tedavisi

Düşükler Sonrası Gebelik ve Tekrarlayan Düşüklerde Tüp Bebek Tedavisi
Düşükler Sonrası Gebelik ve Tekrarlayan Düşüklerde Tüp Bebek Tedavisi

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç düşükler sonrası gebelik ve tekrarlayan düşüklerde tüp bebek tedavisi hakkında önemli bilgiler veriyor.

Düşükler sonrasında meydana gelen gebelikler de stres, endişe, korku, kaygı hepsi çok daha fazla olabilir. Özellikle tüp bebek tedavisi sonrası elde edilen gebeliklerde meydana gelen düşükler ve bebek ölümleri aileyi daha çok yıpratır. Düşüklerden sonra ya da anne karnındaki bebek kayıplarından sonra daha dikkatli ve sağlıklı gebelik elde etmek çok önemlidir. Üstelik tekrarlayan düşüklerden sonra genetik araştırma için tüp bebek tedavisi de hastaya önerilebilir.

Düşük diye isimlendirebilmek için, gebeliğin 20.haftasından önce gebeliğin aniden kaybedilmesi gerekir. 20.haftadan önceki bebek kayıpları düşük, sonrakiler ise doğum olarak isimlendirilir. Düşüklerin çoğunda genetik bir problemden kaynaklı bebek ölümleri neden olabilir veya servikal yetmezlik de sebepler arasında gelebilir. Erken dönemde yaşanan anne karnındaki bebek ölümlerinde, bebeklerin gelişemeyecek olması ve kromozomlarla ilgili yaşanan sorunlarda embriyonun bölünmesi ve büyümesi ile ilgili nedenler olabilirler. İleri yaş gebeliklerde de meydana gelebilir. Bazen de daha önce fark edilmemiş rahim anomalileri düşüklere neden olabilir embriyonun gelişmesini engelleyebilir.

Tekrarlayan düşüklerde ise mutlaka bir genetik danışmanlık alınması ve tüp bebek uzmanı ile yeniden bir bebek planlaması yapılması en doğru karar olacaktır.

Düşüklerden sonra enfeksiyon riski için alınacak bazı önlemler vardır. Örneğin hemen bebek sahibi olmak istenilse bile iki hafta cinsel birliktelik hastaya önerilmez. Düşük yaptıktan sonra tekrar yumurtlayabilir, adet görebilir ve bebek sahibi elbette olabilirsiniz. Kendinizi hazır hissetmiyor ise öncesinde bir psikolojik danışmanlıkta alabilirsiniz. Kadın doğum araştırması kadar hastanın ruh hali ve yeni bir gebeliğe yeni bir bebeğe hazır olup olmaması da oldukça önemlidir.

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç aktarıyor;

Tekrarlayan düşükler sonrasında tüp bebek tedavisine başlamadan önce yapılması gereken testler nelerdir?

Hormonal testler yapılabilir, kromozom analizleri çiftten çift olarak alınabilir. Düşük yaptığında düşük materyalinden genetik test gönderilebilir. Rahim içi değerlendirilebilir. Ultrason ile rahim içi değerlendirilip rahim izlenebilir. Histereskopi doktorunuz rahim ağzından histereskop ile rahim içinde ki kusurları görüntü yöntemiyle daha net izleyebilir. Rahim duvarında var olan ya da rahimde olan şekil anomalilerini aynı zamanda ooperatif histereskopi ile tedavi edebilir. Rahim anomalsini değerlendirmek ve tüplerin açık olup olmadığına bakmak için rahim filmi çekilebilir. HSG denilen film ile bu saptanabilir. Düşüklerin nedenini belirleyip daha sonra gebelik planlamak en mantıklı ve sağlıklı yöntem olacaktır.

Her düşükte izlenen durum birbirinden farklı olabilir. Örneğin bir düşükte kanama meydana geliyor ise diğer düşükte ağrı olabilir. Doku gelebilir veya sadece kanama olabilir.

Tekrarlayan düşükler sonrasında bir Ankara tüp bebek uzmanına başvurmayı ve bir destek almayı lütfen ihmal etmeyin. Her yeni gebeliğin, her yeni düşüğün ısrarla sizi yormasına müsaade etmeyin. Kendiniz için bir şeyler yapın ve sadece bir uzmandan destek alın. Kötü anıları tekrar yaşamayın tekrar anımsamaya izin vermeyin. Ankara Tüp bebek tedavisi ile genetik bir inceleme sonrasında yeniden sağlıklı bir bebek ve sağlıklı bir gebelik elde etmek elbette ki mümkün.

Önceki zamanlarda tanı, şimdi ise hem tanı hem de tedavi için kullanılan laparoskopi birçok sorunun giderilmesine yardımcı olmaktadır. Kısırlık, tüp bebek tedavisi, tüp bağlanması, POS, endometriozis gibi birçok sorun için gerekli ve yardımcı olan laparoskopi hakkında daha fazla bilgi edinmek için;

https://sevtaphamdemir.com/laparoskopi-nedir/

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.